Terästetty hedelmäkakku

Jouluinen hedelmäkakku hurmaa kahvipöydässä – katso maukkaat ohjeet!

Joulun aikaan kahvikakut maustetaan kuivahedelmillä ja pähkinöillä. Hedelmäkakkuja nautitaan eri puolilla maailmaa, joten reseptien kirjo on laaja ja jokainen löytää varmasti oman suosikkinsa.

Hedelmäkakku on joulun klasikkoleivonnaisia. Rakkaimmatkin joululeivonnaiset kaipaavat joskus pientä tuunausta. Kokosimme yhteen herkullisimmat hedelmäkakut, joista taatusti löytyy tämän joulun suosikkileivonnainen. Tänä vuonna joulun maaginen taika syntyy uunista leijuvasta hedelmäkakun tuoksusta.

Joulun perinteiset hedelmäkakut

Perinteinen hedelmäinen kakku on monen kodin vakioherkku, jota nautitaan joka joulu. Kakusta tulee ihanan mehevä, kun taikinan joukkoon sekoitetaan hedelmäpaloja. Lopuksi taikinaan lisätään varsinaiset makuaineet eli punaiset ja vihreät kirsikat sekä korintit, jotka tulevat upealla tavalla näkyviin kakkua leikatessa.

Ihastuttavan joulukakun ulkonäkö ei kerro koko totuutta, sillä vaatimaton ulkokuori kätkee sisäänsä makujen sinfonian. Kuivatut ananaksen- ja papaijanpalat tuovat kokonaisuuteen hienostunutta hedelmäisyyttä. Reilu loraus madeiraa erottaa kakun muista jouluisista kahvipöydän tarjottavista. Herkku kannattaa leipoa muutamaa päivää etukäteen, jotta ihanat aromit pääsevät oikeuksiinsa.

Hedelmäkakku maailmalta

Britit osaavat kuivakakkujen teon, mistä englantilainen hedelmäkakku on oiva osoitus. Tomusokerikerroksen alta paljastuu upea luomus, johon leipuri on lorauttanut oman makunsa mukaan joko konjakkia tai mantelilikööriä. Nimensä mukaisesti kakussa on runsaasti hedelmäpaloja, kuten aprikoosia, viikunaa, omenaa ja hillottua appelsiininkuorta.

Christmas pudding eli englantilainen joulukakku tai -vanukas on klassikko. Se on täyttävä jälkiruoka, jossa on muun muassa rusinoita tai korintteja,  hunajaa tai siirappia. Hedelmäisen joulukakun voi maustaa raastetulla sitruunankuorella. Kakku keitetään kypsäksi vesihauteessa ja nostetaan tarjolle liekityksen siivittämänä.

Katso myös: Miten englantilainen joulukakku liekitetään? Ota suola avuksi näyttävän liekin teossa

Jouluiset kuivakakut maistuvat myös Atlantin toisella puolella, jossa kahvipöytää koristaa hedelmäinen kakku Amerikan tyyliin. Taikina saa potkua ripauksesta maustepippuria, jonka annostelussa tulee olla tarkkana. Intensiivistä makua tuovat lisäksi sukaatit, kirsikat, rusinat ja pekaanipähkinät. Näyttävä kakku kuorrutetaan appelsiinimarmeladilla ja viimeistellään hedelmä- ja pähkinäkoristuksilla.

Kahvipöydän keskipiste, irlantilainen viskikakku  saa makua kuivatuista viikunoista ja tietysti viskistä. Jouluinen viskikakku on mainio vaihtoehto perinteiselle taatelikakulle.

Siliasta, Italiasta peräisin oleva Cassata, jota nautitaan kaikissa sisilialaisjuhlissa. Kakussa maistuvat ricotta-juusto, kirsikat ja kuivatut hedelmät.

Saksalaisten Stollen on oikeastaan kakkumainen joulupulla. Kuivatut hedelmät ja rusinat ovat siinäkin pääroolissa. Stollenin tomusokerilla puuteroitu muoto symboloi kapaloitua vauvaa.

Trendimauilla höystetyt kakut

Nämä tutu kuivakakut on nostettu trendimauilla uudestaan niiden ansaitsemaan arvoon.

Täydellisen mehukas kahvikakku banoffee syntyy banaanista ja toffeesta.

Mehukas tropiikin kahvikakku syntyy trendikkäästä kookosmaidosta ja limetistä.

Marenkipäällysteinen kakku on kuivakakkujen kuningas, jonka näyttävä ulkonäkö hurmaa vieraat takuuvarmasti. Mantelit ja pähkinät rouskuvat, kun herkuttelijat upottavat hampaansa kakunpalaan. Ainutlaatuisen maun takaa paljastuvat myös rusinat, hillotut appelsiininkuoripalat ja tilkka brandya. Kuvankaunis lopputulos saadaan aikaan kuohkean marengin ja sokeroitujen hedelmien avulla.

Artikkelia on täydennetty reseptilinkeillä ja kuvilla 6.11.2020

Lue myös Anna.fi/Ruoka: Jouluinen viikunakakku itselle tai lahjaksi

 

Keskustelu

Olen etsinyt hävittämään ohjetta kaikkialta. Sen voisi tunnistaa siitä, että vuokaan laitettiin jokatoiseen ”kuoppaan” säilykekitsikka ja jokatoiseen pekaanipähkinä. Aineita oli ainakin suklaamurskaa, kuivattuja aprikooseja, säilykeananasta, korintteja, loput pakanat murskattuja ja muistaakseni hasselpähkinärouhetta. Muuta en muista.
Tiedän, että Fazer on tehnyt samankaltaista kakkua joulumyyntiin. Oli aika kallis, mutta ei yhtä hyvä.
Reseptin olen aikanaan n. 25 vuotta sitten poiminut Pirkka- tai Yhteishyvän-lehdestä.
Tämän kunnostani löytäisin niin olisin aika iloinen.

Teilla oli Gebhardin kakun resepti se on paras hedelmakakku, mutta sitä ei enää kakkuresepteissa näy. Noin 20 vuotta sitten. Amerikkalainen ystäväni kyseli sitä. Löytyykös jostain?vielä?

Kommentoi juttua: Jouluinen hedelmäkakku hurmaa kahvipöydässä – katso maukkaat ohjeet!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X