Koti

Mitä tehdä kotona? 10 ihanaa ideaa, jotka piristävät päivää

Koronavirus pakottaa monet sisätiloihin. Alkaako aika neljän seinän sisällä käydä pitkäksi? Kotilieden toimitus keräsi 10 ideaa, jotka tekevät kotoilusta parasta.

Kun koko perhe jää kotiin, tekemisen puute voi syntyä nopeasti. Tekisi mieli käydä taidenäyttelyissä, elokuvissa, ryhmäliikunnassa ja alennusmyynneissä, mutta ulkona jyllää herkästi leviävä koronavirus.

Vapaudesta luopuminen voi tuntuu karvaalta, mutta tilannetta voi ajatella toiseltakin kantilta. Nyt on loistava hetki keskittyä kotoiluun.

Lue myös: Nyt viihdytään kotona! Kokosimme yhteen 27 ihanaa ajanvietettä, joihin haluat tarttua

Mitä tehdä kotona? Kodissa saattaa tulla tungosta, kun kaikki oleskelee sisällä. Mitä mukavaa sitä voisi tehdä sisätiloissa?
Kotona voi tulla ahdasta, jos koko perhe jää kotiin. Spontaanit jamit päästävät höyryjä, kun tunnelma kiristyy.

Mitä tehdä kotona sisätiloissa? Tässä Kotilieden parhaat vinkit kotipuuhiin!

Mitä tehdä kotona? 10 valloittavaa ideaa

1. Tanssi live-musiikin tahtiin

Oletko sinä se, jonka tanssiliikkeet riistäytyvät käsistä keikalla? Nyt voit revitellä täysillä ilman, että kukaan ihmettelee – paitsi ehkä muut asuntosi asukit.

Monet tapahtumat ja musiikkiesitykset on peruttu koronaviruksen takia. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei esityksistä voi nauttia. Monet musiikkiesitykset on siirretty virtuaalisiksi.

Mitä tehdä kotona? Monet keikat näytetään reaaliajassa verkossa. Nauti musiikista omalla tavalla - kukaan ei näe!
Hyvistä keikoista ei tarvitse jäädä paitsi kotonakaan. Jotkut konsertit näytetään reaaliajassa verkossa.

2. Upota sormet multaan – kokeile kasvattaa avokadopuu

Jos sinussa on yhtään viherpeukaloa, laita siemenet multaan ja seuraa vehreyden kasvua päivä päivältä. Kasvatukseen ei välttämättä tarvitse puutarha- tai taimimyymälää – tarvikkeet voi hankkia myös ruokakaupasta.

Tekemistä kotona? Kokeile vaikka avokadopuun kasvatusta!
Hyötykasvien ja viherkasvien kasvatus on hauskinta silloin, kun voi olla kotona seuraamassa kasvua.

3. Rauhoitu, kerrankin!

Stressaako ja kiristääkö hartioita? Nyt on oiva hetki rauhoittua kunnolla.

Tekemistä kotona on helppo keksiä, jos haikailee rauhoittumisen perään. Meditoi, kuuntele kirjoja tai neulo - kaikki hyviä keinoja rauhoittua.
Arki on stressaavaa ja liikkumiseen menee paljon aikaa. Nyt on hyvä aika harjoitella rauhoittumista. Kokeile jotakin näistä: äänikirjat, meditaatio tai käsityöt.

4. Urheilua sisällä? Testaa virtuaalijoogaa ja core-treeniä

Kotona urheileminen voi tuntua joskus vähän hikiseltä ja hankalalta. Niitä sen ei kuitenkaan tarvitse olla. Joogaaminen ei vaadi paljoa kodilta – levitä pehmeä alusta olohuoneen keskelle ja laita opastusvideo pyörimään.

Mitä tehdä sisällä? Sisälläkin voi urheilla, vaikka omassa olohuoneessa.
Vaikka salille ei voisi mennä, urheilla voi. Joogaa on helppo harrastaa myös kotona.

6. Koukutu uuteen sarjaan tai katso elokuva

Aina voi nauttia jostain uudesta, koukuttavasta sarjasta. Kotiliesi on listannut parhaat sarjat Netflixissä, HBO:ssa ja Yle Areenassa.

Vai tekeekö sittenkin mieli katsoa elokuva? Leffa ja popparit eivät koskaan petä. Tässä parhaat elokuvat Netflixissä, HBO:ssa ja Yle Areenassa.

Mitä tehdä kotona? Elokuvailta ei ole koskaan huono vaihtoehto.
Mikä olisi parempi keino saada aika kulumaan kuin katsoa sarjaa tai elokuva?

7. Opettele uusi taito

Haluatko käyttää aikasi hyödyksi? Verkossa on useita palveluita ja applikaatioita, joiden avulla voi opetella uuden taidon.

Tekemistä kotona voi olla joskus vaikea löytää. Tässä Kotilieden 10 vinkkiä sisäpäivään!
Verkossa voi opetella uusia taitoja, kuten kitaran soittamista.

8. Vieraile maailmanluokan museoissa

Janoaako sielusi kulttuuria? Museossa käyminen ei ole mahdotonta kotisohvaltakaan.

New Yorkin Guggenheim, Firenzen Uffizi, Amsterdamin Van Gogh, Pariisin Musée d’Orsay ja sadat muut museot ovat avoinna virtuaalisille kävijöille Googlen palvelussa. Suomalaisista museoista AteneumEMMA-museo ja Alvar Aallon ateljee ovat nähtävissä virtuaalisina.

Palvelussa voi tarkkailla teosten yksityiskohtia läheltä ja lukea museoiden ja teosten historiasta. Joissakin museoissa voi vierailla 360-asteisten kuvien avulla ja liikkua huoneesta toiseen, kuin olisi itse paikan päällä.

Mitä tehdä kotona poikaystävän kanssa? Tiesitkö, että maailmanluokan museoissa voi vierailla myös virtuaalisesti?
Miltä Pariisin Musée d’Orsay näyttää sisältä? Sen voi selvittää kotisohvalta vierailemalla museossa virtuaalisesti.

9. Tee se juttu, jonka olet halunnut tehdä jo kauan

Keskeneräinen projekti tai suursiivous – kaikilla on jotain keskeneräisiä hommia. Kuvat pitäisi liimata albumiin, tietokoneen kovalevy siivota, vaatekaappi käydä läpi ja laatikot laittaa järjestykseen… Nyt on hyvä hetki saada jotain rästeistä tehtyä.

Jos suursiivous kuulostaa liian kunnianhimoiselta, tartu hommiin vaihe vaiheelta. Siivoa laatikot tai pese ikkunat yksi kerrallaan. Kokeile Kotilieden 1-7 metodia, joka on helppo ja armollinen.

Tutustu myös Kotilieden juttuihin maustehyllyn, vaatehuoneen ja valokuvien järjestämisestä.

Kevätsiivous on hauskinta tehdä yhdessä.
Vaatekaapin läpikäyminen on palkitsevaa hommaa – tulokset näkyvät nopeasti tyhjänä tilana kaapissa.

9. Tue pienyrittäjää ja tilaa verkosta esimerkiksi kukkakimppu

Kun virus sulkee ihmiset sisätiloihin, pienyrittäjät ovat kovilla.

Tue yrittäjiä tilaamalla palveluita verkosta. Kun vietät paljon aikaa kotona, voit nauttia paremmin esimerkiksi tuoreista kukista tai lähikaupan herkkukoreista. Tarkista lähialueesi palvelut: moni tekee kotiinkuljetuksia ja myy lahjakortteja verkossa.

Lue myös: Miten tulppaanit saa säilymään kauniina pitkään? Yksi kikka on ylitse muiden

Kukkakimppu piristää kummasti kotia. Tilaa kukkakauppiailta kotiinkuljetus ja tue tällä tavalla pienyrittäjiä.
Kukkakimppu piristää kummasti kotia. Tilaa kukkakauppiailta kotiinkuljetus ja tue tällä tavalla pienyrittäjiä.

10. Pane sisustus uusiksi

Alkaako koti kyllästyttää? Niin voi käydä nopeasti, jos kotona viettää runsaasti aikaa. Valkoinen seinä huutaa taulua tai uutta väriä, kalusteetkin alkavat näyttää tylsiltä.

Kotona voi tehdä monia hyödyllisiäkin asioita, kuten pientä pintaremonttia.
Olisiko makuuhuoneesi uusi väri turkoosi?

Jutussa käytetty lähteenä myös Facebook-keskustelua, jossa Kotilieden seuraajat jakoivat omat vinkkinsä kotona puuhasteluun.

Mitä sinä teet kotona? Vinkkaa meille kommenteissa tai Kotilieden Facebook-keskustelussa!

Jutun alkuperäistä otsikkoa (Mitä tehdä kotona, kun ulkona ei saa olla? 10 ihanaa ideaa, jotka piristävät päivää) muutettu 18.3.2020 klo 12.35.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitä tehdä kotona? 10 ihanaa ideaa, jotka piristävät päivää

HES53

Hei! Kaikki saavat ulkoilla ja se olisi myös suotavaa. Ulkoilma on hyväksi terveydelle. Eilen, 17.03., kuuntelin radiosta kyselyohjelmaa jossa asiantuntijat moneen kertaan painottivat, että kaikki, myös ikäihmiset, saavat ja deidänkin pitää ulkoilla.

Anni Reenpää

Hei! Kiitos kommentista ja hyvästä huomiosta! Me muutimme otsikkoa.

Kotikulta

Äärimmäisyysajatteluun ei pidä sortua. Taudin pelossa kuntoilu, ulkoilu ja hoitamisen unohtaminen on pahimmat mokat.
Toisaalta tekee kyllä hyvää näille joka paikan höylille ja turhan perässä juokseville opetella ja joutua pysymään kotona.
Välillä voisi jopa viisastua miettimällä, mihin kaikkeen em. edes tarvitsee ryntäillä.
Kotonakin tietty voi kuolla.
Tee mitä lystäät, kunhan et valita ja päivittele muille omia juttujasi.

Ruskeasilmäinen tyttö yli 50

Kotona voi maalata uuden taulun. Akryylivärit ovat helppoja ja kuivuvat nopeasti sekä vesiliukoisia. Mieti aihetta, mistä tykkäät. Sitten vaan pieni nokare esim. muovikannen päälle kutakin väriä (maitopurkista voi myös leikata sopivan siivun maaleille). Muki vettä, jossa voi huuhtaista pensseliä ja ohentaa väriä. Paras maalausalusta on valmiit taulunpohjat, mutta kekseliäisyys on valttia. Joku maalaa vanhaan leivinlastaan upean maalaismaiseman. Inspiroidu ja rohkeasti taiteilijan silmät esiin!

Marilania

Kiitos näistä vinkeistä. Mikäli nuo äänikirjat kiinnostaa myös muita niin https://www.parhaataanikirjat.fi/ vaan kaikki ilmaisjaksot kokeiluun ja siinä onkin jo pariksi kuukaudeksi kuuntelemista.

Mira

Hyviä ideoita!! Näistä lähtee testiin pari. Löydettiin täältä myös ihan hauska idea, missä lähdetään ajelulle ja valitaan sokkona google mapsista kohde. https://www.hpo.fi/11-ideaa/

juhani321

Itse kuuntelen kotona äänikirjoja, onhan tuo kätevää laittaa vain kuulokkeet korville ja kuunnella äänikirjaa esimerkiksi, lenkillä tai kotiaskareita tehdessä. Jos haluaa valita itselleen sopiva äänikirjapalvelun niin täältä löysin hyvän vertailun https://aanikirjapalvelut.fi/

rapuva

Näköjään runsaasti tarjoilla erilaisia kokeilujaksoja eri äänikirjapalveluihin. Itse käytän jatkuvasti https://äänikirjat.org/ palvelua sopivien kokeilujaksojen aloittamiseen.

Seija

Todella hyviä vinkkejä! Täältä löysin itse valtavan valikoiman ilmaisia e-kirjoja sekä äänikirjoja: https://e-kirjat.fi

Äänikirjafani

Mielenkiintoinen artikkeli! Äänikirjojen kuuntelu on kyllä mukavaa ajanvietettä, erityisesti näin koronan aikana kun harrastusmahdollisuudet ovat vähäisemmät. Tässä muuten on hyvä vertailu äänikirjapalveluista: https://vertailut.com/aanikirjat/

JP

Hyviä vinkkejä, kiitos!

Kankikaikkosena en riehaannu tanssimaan xD, mutta netin suoratoistopalvelut ja äänikirjat ovat kotoilun aikana olleet kovassa käytössä. Äänikirjoja on kiva kuunnella varsinkin koiraa ulkoiluttaessa. Itselle sopiva palvelu löytyy helposti täältä: https://aanikirjapalvelu.fi/.

Pihalla on myös tullut touhuiltua kaikenlaista; auringonottoa, pikkunikkarointia, puutarhanhoitoa yms. Mindfulness-harjoitukset kiinnostaisi myös aloittaa kaiken kiireen keskellä.

Lukija462943

Hyviä linkkejä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.