Tahini on tahnojen moniottelija – sekoita kastikkeeksi, sujauta soppaan tai kokeile leivonnassa

Tahini on Lähi-idän keittiössä paljon käytetty, jauhetuista seesaminsiemenistä valmistettu tuhti tahna. Olet ehkä törmännyt siihen hummuksessa, mutta oletko kokeillut tahinia myös pullan täytteenä tai keittojen täytelöittäjänä?

Tahini on oleellinen raaka-aine Lähi-idän keittiössä. Suomessa löydät sitä monien markettien maustetahnaosastoilta. Tahinia on kaupoissa tarjolla yleensä kahta erilaista, tummaa ja vaaleaa. Kuorimattomista seesaminsiemenistä valmistettu tummaa tahini on vaaleaa rakeisempaa ja maultan voimakkaampaa. Vaalea tahini on usein kermaisen pehmeää ja koostumukseltaan tummaa juoksevampaa. Molemmat sopivat käytettäviksi, mutta maku on hieman eri.

Lue myös: Maapähkinävoi on leipojan luottomauste – katso parhaat vinkit ja reseptit!

Tahinia myydään melko suurissa purkeissa, mutta se säilyy hyvin jääkaapissa kuukausiakin. Säilytyksen aikana pinnalle saattaa muodostua öljykerros, jonka voi sekoittaa takaisin tahnan sekaan ja käyttää sitten tavalliseen tapaan.

Tahini on oleellinen raaka-aine esimerkiksi hummuksen ja halvan valmistuksessa, mutta se sopii erinomaisesti myös muihin tahnoihin, dippeihin ja kastikkeisiin sekä suolaiseen ja makeaan leivontaan. Pari lusikallista tahinia antaa myös sosekeitoille herkullisen maun ja samettisen koostumuksen. 

Täyteläistä, hieman maapähkinävoita muistuttavaa tahnaa voi levittää myös leivän päälle joko sellaisenaan tai esimerkiksi maustamattomaan tuorejuustoon sekoitettuna. Jos pidät pähkinävoin täytelöittämästä smoothiesta, kokeile vaihteeksi tahinia tuomaan juomaan täyteläisyyttä ja makua.

Sekoita salaatinkastikkeeksi

Jos jääkaapistasi löytyy tahinin lisäksi maustamatonta jogurttia sekä sitruunanpuolikas, on herkullinen salaatinkastike sekoittamista vaille valmis. Kokeile samettista tahini-jogurttikastiketta esimerkiksi paahdettujen porkkanoiden tai ruokaisan jyväsalaatin lisänä.

Tuoreilla yrteillä maustettu vihreä tahinikastike sopii sekin salaattien kastikkeeksi, mutta myös vihannesten dipiksi. 

Käytä hummuksissa ja muissa tahnoissa

Tahini on oleellinen raaka-aine kikherneistä surautetun hummuksen valmistuksessa. Perinteinen hummus ei tahinin ja kikherneiden lisäksi kaipaa kuin oliiviöljyä ja ripauksen mausteita, mutta tahnaa voi helposti tuunata surauttamalla sekaan esimerkiksi punajuuria tai kurpitsaa. Vai tekisitkö suosikin vaihteeksi linsseistä tai mustapavuista?

Kokeile tahinia myös samettisiksi paahdetuista munakoisoista valmistetussa tahnassa, baba ganoushissa.

Kokeile ruoanlaitossa

Tahini tuo sosekettioihin täyteläisyyttä ja herkullista makua. Lisää pari lusikallista seesaminsiementahnaa esimerkiksi samettisen porkkanasosekeiton joukkoon tai kokeile makupariksi vaihteeksi maissia.

Rapsakat falafelitkin saa tahinin avulla maistumaan astetta herkummilta.

Yllätä leivonnaisissa 

Kun lisäät tahinia suolaisiin tai makeisiin leivonnaisiin aiheutat herkuttelijoiden keskuudessa takuulla ihastuksen huokauksia.

Tahmealla tahini­täytteellä rikas­tettu tähtipulla on kahvipöydän kruunu niin herkullisen makunsa kuin upean ulkonäkönsäkin ansiosta. 

Gluteenittomien marja-valkosuklaakeksikuppien idea on hauska: tahinilla maustettu kaurakeksitaikina painellaan muffinivuokien pohjalle ja reunoille niin, että lopputuloksena on kuppi. Jäähtyneet keksikupit täytetään valkosuklaa-tuorejuustovaahdolla ja koristellaan sesongin marjoilla.

Klassikkotorttuna tunnettu Tarte tatin leivotaan tällä kertaa porkkanoista, joiden makua vuohenjuusto ja tahini täydentävät.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Tahini on tahnojen moniottelija – sekoita kastikkeeksi, sujauta soppaan tai kokeile leivonnassa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X