Ruoka

Kääretorttupohja – näin leivot pomminvarman peruspohjan ja makoisat muunnelmat

Kääretorttupohja on helppotekoinen, mutta vaatii muutaman niksin onnistuakseen. Tutustu erilaisiin kääretorttupohjiin ja ryhdy kääretorttutaituriksi ohjeillamme!

Kääretorttupohja voi olla vaalea, gluteeniton, herkullisen suklainen tai vaikka makean marenkinen. 

Kääretorttupohjan perusohjeeseen tarvitset kananmunia, sokeria, jauhoja ja leivinjauhetta. 

Lue myös: Kääretorttu on rakastettu klassikko, joka sopii arkeen ja juhlaan – katso Kotilieden parhaat ohjeet!

Vaalea, tumma vai sittenkin täysin gluteeniton

Voit muokata kääretorttupohjan perusohjetta makusi ja ruokavaliosi mukaan.

Vaalea kääretorttupohja – miten kääretorttupohja ei halkea tai repeile?

Vaalean kääretorttupohjan jauhoina käytetään yleensä vehnäjauhojen ja perunajauhojen sekoitusta. Ainakin osa taikinaan käytettävistä jauhoista kannattaa olla tärkkelyspitoisia jauhoja, kuten peruna-, maissi- tai ohratärkkelysjauhoja. Pelkillä vehnäjauhoilla leivottu kääretorttupohja repeilee herkästi käärittäessä. 

Jauhot kannattaa lisätä muna-sokerivaahtoon siivilän läpi sihdaten, jotta taikinaan ei jää jauhopaakkuja. Jauhoseoksen lisäämisen jälkeen taikinaa on käsiteltävä varoen. Kääntele jauhot sekaisin esimerkiksi taikinalastalla tai puuhaarukalla. Vältä turhaa sekoittamista, jotta taikina säilyy kuohkeana.

Gluteeniton kääretorttupohja leivotaan ilman vehnäjauhoja

Kääretorttupohja ei vaadi välttämättä lainkaan vehnäjauhoja. Gluteeniton kääretorttupohja leivotaan pelkistä perunajauhoista. Gluteenittomaan kääretorttuun voi käyttää 1 ½ desilitraa perunajauhoja.

Perunajauhojen sisältämä tärkkelys pitää huolen taikinan kuohkeudesta ja tekee tortusta pumpulin pehmeän ja helposti käärittävän. Myös mantelijauheen ja perunajauhojen yhdistelmä toimii gluteenittoman torttupohjan valmistuksessa.

Tumma kääretorttupohja kaakaoripauksella

Tumma kääretorttupohja on tuttu klassisesta unelmatortusta. Tumma unelmatorttu valmistuu korvaamalla osa jauhoista sokerittomalla kaakaojauheella. Gluteenittomaan unelmatorttupohjaan voi käyttää yhden desilitran perunajauhoja ja kahdesta kolmeen ruokalusikallista kaakaojauhoja.

Tai miksei kääretorttupohjaa voisi tehdä myös kaksivärisenä. Ota vaaleasta perustaikinasta yksi desilitra erikseen, siivilöi siihen ruokalusikallinen kaakaojauhetta ja sekoita. Lusikoi tumma taikina pursotinpussiin ja pursota spiraalin muotoisiksi kuvioiksi vaalean, leivinpaperin päälle levitetyn taikinan päälle.

Kääretorttupohjan paistaminen – missä lämpötilassa kääretorttu paistetaan?

Kääretorttupohja kypsyy uunissa keskitasolla 200 asteessa noin kahdeksassa minuutissa. Jos paistat kääretorttupohjan 225 asteessa voi kuusi tai sitsemän minuuttiakin riittää paistamiseen.

Leipurin kannattaa olla hereillä, jotta ei polta pohjaa. Mistä tietää, että kääretorttupohja on valmis? Kun kakkulevy vetäytyy hieman irti pellin reunoista, pohja alkaa olla paistunut.

Torttupohja on hyvä ottaa uunista ennen kuin sen pinta uhkaa kärähtää, sillä sopivasti paistettu pohja rullautuu parhaiten. 

kääretorttupohja
Kääretorttupohja kypsyy muutamassa minuutissa, joten uuninluukkua kannattaa tarkkailla herkeämättä. Kuva: Tommi Tuomi

Kääretorttupohja – milloin marenki toimii? 

Marenki tekee kääretortusta juhlavan ja entistä makeamman herkun. Pumpulinpehmeä marenkikääretorttu on täydellinen leivonnainen herkutteluun. Se on myös helppo tehdä gluteenittomana, joten se sopii moneen ruokavalioon. 

Marenkinen kääretorttupohja valmistetaan marengin tapaan kovaksi vaahdotetuista kananmunan valkuaisista ja sokerista, joiden joukkoon siivilöidään esimerkiksi perunajauhoja, maissitärkkelystä, manteli- tai hasselpähkinäjauhoja tai vehnäjauhoja.

Marenkipohjaa ei kypsennetä kokonaan, joten se paistuu uunissa muutamassa minuutissa. Marenkisen torttupohjan on tarkoitus jäädä pinnalta rapeaksi ja loppuosa on suussa sulavan pehmeää. Voit tehdä torttupohjan hyvissä ajoin etukäteen valmiiksi ja säilyttää jääkaapissa. Täyte kannattaa kuitenkin kääriä torttulevyn väliin vasta tarjoilupäivänä, sillä marenki vettyy säilytyksen aikana. 

Huomioi marenkipohjaista kääretorttua valmistaessasi, että täyte ei välttämättä kaipaa paljoa, jos lainkaan sokeria, sillä marenki itsessään on jo kovin makeaa. Raikkaat hedelmät ja marjat toimivat marenkisen kääretortun täytteessä parhaiten.

Kääretortun erilaiset täytteet – mitä laitetaan kääretortun väliin?

Kääretorttu saa vaihtelua paitsi pohjataikinaa tuunaamalla, myös täytteitä varioimalla. Kääretortun täytteeksi sopivat lähes mitkä tahansa hillot, marjat, hedelmäsoseet, kermavaahdot, rahkat ja jälkiruokakastikkeet. Tärkeintä on, että täyte levitetään täysin jäähtyneelle pohjalle ja että se on sopivan tanakkaa, eikä valu. 

Kääretorttua ei tarvitse kostuttaa erikseen. Mehevä täyte riittää.

Kaakaolla maustetun unelmatortun täytteeksi käytetään tavallisesti voikreemiä. Astetta modernimman ja kevyemmän täytteen voi täytelöittää tuorejuustolla.

Osan täytteestä voi leivittää myös rullan päälle ja pursottaa erilaisiksi koristeellisiksi kuvioiksi. Karkkirakeet, marjat, hedelmät ja muut höysteet viimeistelevät juhlavan ulkomuodon.

Lue myös Anna.fi: Gluteeniton valkosuklaa-unelmatorttu

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kääretorttupohja – näin leivot pomminvarman peruspohjan ja makoisat muunnelmat

Anne Kortekanga

Olikohan tuo loistava kääretorttujuttu nyt uusimmassa Kotiliedessä ?

Kotilieden toimitus

Hei Anne! Tämä oli Kotiliedessä 10/2021, mutta juuri tänään on tullut jo uusi, seuraava numero myyntiin.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.