Ruoka

Uunikala on suomalaisten lempiruoka – kokeile myös kokonaisen kalan paistamista uunissa

Uunikala käy niin arkeen kuin viikonloppuunkin. Fileen sijaan uuniin voi sujauttaa myös kokonaisen kalan. Kokonaisena kypsennetty kala on näyttävä tarjottava ja aiheuttaa taatusti ihastuksen kiljahduksia ruokapöydässä.

Uunikala on helppo, nopea ja kärytön tapa valmistaa kalaa. Onnistuminen on taattu, kun noudatat kahta ohjenuoraa. Osta ja käytä aina vain tuoretta kalaa ja paista kala sopivan kypsäksi, varo paistamasta uunikala ylikypsäksi. 

Käytännössä uuniin kelpaa melkein mikä kalalaji tahansa lohesta ahveniin ja silakasta pakasteseitiin. Myös keittokalana tunnettu made maistuu ihanalta uunissa kypsennettynä. 

Lue myös: Uunilohi on helppoa kotiruokaa – 5 herkullista ohjetta

Kokonainen kala uunissa – maustaminen ja täyttäminen

Varaa kokonaisena kypsennettävää kalaa 300–400 grammaa syöjää kohden. Valitse laadukas ja tuore, enintään neljä päivää sitten pyydystetty kala.

Huuhtele kala juoksevan veden alla, kuivaa pinta huolella ja hieraise sekä kalan pintaan että vatsaonteloon rypsiöljyä.

Uunikalan maustaminen on helppoa, sillä kala ei välttämättä kaipaa paljon mausteita seurakseen. Erityisesti vaaleiden hentoaromisten kalojen mausteeksi sopivat suolan lisäksi sitruuna tai limetti sekä erilaiset yrtit, kuten rosmariini tai timjami. Näin kalan oma hieno maku pääsee parhaiten oikeuksiinsa. 

Rasvaiset lohikalat maustuvat makoisiksi suolan ja sitruunan avulla, mutta kestävät tarvittaessa voimakkaampiakin mausteita.

Mausteet työnnetään kalan vatsaonteloon, sitrukset ronskeina viipaleina ja yrtit sellaisenaan oksineen päivineen. Halutessasi voit tehdä kalan pintaan terävällä veitsellä muutamia viiltoja ja sujauttaa puolikkaita sitruunaviipaleita ja yrttioksia myös pintaviiltoihin.

Suolan määrässä ei kannata nuukailla. Rouhaise suolaa paitsi vatsaonteloon, myös kalan pintaan. Muutama voinokare tekee kalasta entistä maukkaamman ja pitää kalan paremmin mehevänä.

Kalan kaveriksi uuniin voi laittaa kypsymään juureksia tai lohkoperunoita. Näin maukas kala-ateria valmistuu näppärästi yhden pellin taktiikalla.

Uunikala on helppo tehdä myös suolakuoreen kääräistynä. Tuhtia suolakerrosta ei tarvitse pelästyä. Karkeaan merisuolaan peitelty kala kypsyy uunissa mehukkaaksi vaivattomasti ja vähärasvainenkin kala välttyy siten kuivumiselta. Jos kypsennät kalan suolakuoressa, suola maustaa nahkoineen paistettavat kalat miedosti, eikä kalan sisään enää tarvitse laittaa suolaa.

Kokonaisena kypsennetty kala

Täytetty siika Välimeren tyyliin maustuu makoisaksi pinaatin, pinjansiementen, aurinkokuivattujen tomaattien sekä oliivien avulla.

Uunikala ja kasvikset on myös yksi Kati Tervon suosikkiresepteistä. Ruoka on harvinaisen yksinkertainen valmistaa, kun koko ateria valmistuu näppärästi yhdellä pellillä. 

Näppärä ja näyttävä kikka on kypsentää kokonainen taimen suolakuoreen kääräistynä. Kala pysyy paksun suolakuoren alla varmasti mehevänä eikä mausteeksi tarvita suolan lisäksi kuin sitruunaa.

Rosmariinisiika paahdetaan kokonaisena uunissa ja on herkullinen vaihtoehto uunilohelle. Siika on maustettu Välimeren tapaan sitruunalla ja rosmariinilla. Lisukeperunat kypsyvät kalan kanssa rinta rinnan.

Uunikala voi korvata joulupöydässä myös kinkun. Komean kokoisesta joululohesta riittää syötävää isollekin joukolle.

Lahnalla on roskakalan maine, mutta oikein valmistettuna se on varsin herkullista. Särkikaloihin kuuluva rasvainen lahna on parasta uunissa kokonaisena kypsennettynä. Yrttivoi ja sipaisu sinappia loihtivat uunilahnasta maittavaa.  

Kokonaisen kalan kypsentäminen uunissa

Kala on nopea kypsymään ja erityisesti ylikypsä kalafilee on herkästi kuivaa ja ikävän makuista. Uunissa kokonaisena kypsennetty kala on usein fileetä mehevämpää, sillä sitä on vaikeampi paistaa täysin ylikypsäksi.

Kalan kypsennysaika riippuu kalalajista sekä tietysti sen koosta. Uunissa kokonaisena kypsennetty siika kypsyy 200 asteessa koosta riippuen puolessa tunnissa. Kypsän kalan tunnistat siitä, että evä irtoaa helposti nyppäämällä.

Nosta uunissa kokonaisena kypsennetty kala tarjoiluvadissa näyttävästi pöytään sellaisenaan tuoreilla yrteillä kruunattuna. Tarjoa uunikala keitin- tai lohkoperunoiden tai kukkakaalimuusin kera!

Uunikala: made, silakat, ahven, kuha ja seiti

Uunikala on muutakin kuin tuttu lohifilee. Uunin lämmössä mehviksi muhivat myös kuha, silakat, ahvenet ja pakasteseiti. Myös keittokalana tunnettu made sopii uuniin. Uunimade on talven luksusruokaa. Sydäntalven sesonkiruoka valmistuu nopeasti puolessa tunnissa.

Välimeren tapaan maustetussa kuhassa maistuvat yrtit, valkosipuli ja oliivit. Makeat kirsikkatomaatit sekä aromikas fenkoli muhivat uunivuoassa kalan kanssa rinta rinnan.

Hauki on herkkua paitsi kalapihveissä myös pestoon peiteltynä. Opettele hauen y-ruodon poistaminen ja hämmästy, kuinka maukas ja monikäyttöinen ruokakala hauki on.

Ihastuttava uunikala voi olla myös tuhdissa kermakastikkessa haudutettu ahvenfilee tai silakkarullat. Sinapilla terästetty kermakastike korostaa ahvenen miedon hienostunutta makua. Silakoiden makuparina yllättää tujaus ketsuppia.

Sweet chili -seiti on huokea uunikala, joka syn­tyy pakastesei­tistä. Pakastekala saa herkullisen maun, kun se upote­taan kermaiseen, chilillä täpäköitettyyn kastikkeeseen.

Uunikala: lohifilee on suomalaisten ikisuosikki

Uunilohi on yksi rakastetuimmista kotiruoista. Eikä ihme. Isokin filee kypsyy uunissa nopeasti ja helposti, ja sillä ruokkii vaivatta suuremmankin seurueen. Maustamalla lohen eri tavoin saat uunilohesta aina uuden herkun.

Lohifilee kypsennetään usein nahkapuoli alaspäin. Kokeile ensi kerralla laittaa filee vuokaan nahkapuoli ylös. Näin se on helppo ”kuoria” pois, kun kala on kypsä eikä nahanriekaleet eksy vahingossa lautasille. Muista kuitenkin voidella vuoka huolella, jotta kala ei tartu pohjasta kiinni! 

Filee on kokonaista kalaa herkempi kuivumaan. Älä paista kalaa ylikypsäksi. Uunilohi on kypsää, kun se ei ole enää läpikuultavaa ja kirkasta. Tämän jälkeen se alkaa kuivua. Käytä lämpömittaria, niin et vahingossa kypsennä lohta liikaa.

Matalassa lämmössä kypsennetty lohi lohkeilevan mehevää, siis sanalla sanoen täydellistä. Säädä uunin lämpö 100 asteeseen, aseta lämpömittari fileen paksuimpaan kohtaan ja kypsennä kunnes mittari näyttää 45–48 astetta.

Jujua loheen saa mausteilla ja lisukkeilla. Pirteästi pirskahtelevat pikkutomaatit muhivat uunissa ihanan meheviksi ja ovat täydellinen kumppani aasialaismausteiselle lohelle. 

Itämainen uunilohi on helppoa pikaruokaa. Valmiilla maustetahnoilla ja -kastikkeilla saat loheen hetkessä rutkasti makua. Chili-, inkivääri- ja valkosipulitahnasta sekä soija- ja kalakastikkeesta tehdään aasialainen maustetahna, jolla lohipalat sivellään ennen kypsennystä.

Marokkolainen uunilohi saa itämaisen maun tomaattisen mausteisesta kastikkeesta, jota ryydittävät jättikatkaravut, rusinat ja pinjansiemenet. 

Radiosta ja TV:stä tutun juontajan Anni Hautalan uunilohessa yhdistyvät smetana, juusto ja katkaravut.

Tai miksi et fileen sijaan sujauttaisi uuniin madaljonkeja? Kuorrutetut lohimedaljongit syntyvät helposti, mutta hurmaavat vieraasi varmasti. Piparjuurituorejuustolla kuorrutettu lohi saa ylellisen silauksen ilmakuivatusta kinkusta.

Lue myös Anna.fi: Näin valmistat varmasti mehevän uunilohen – 3 vinkkiä ja herkulliset lisukkeet lohelle

Kommentoi

Kommentoi juttua: Uunikala on suomalaisten lempiruoka – kokeile myös kokonaisen kalan paistamista uunissa

Liisu

Uunissa muhiva kala on ehdoton suosikkini, lähes 🤫hajuton -haju ei leijaile viikkoa kerrostalokeittiössä- eikä rasvaroiskeita tarvi pestä lattioita myöten ja koko ateria -viipaleperunat ja pieniksi pilkotut juurekset -muhii kerralla valmiiksi.

Lapsuusajan riisillä, sipulilla ja luumuilla täytettyä kokonaista uunilahnaa haikailen yhä, mutta pystynköhän enää syömään sitä muuten kuin ulkona pihalla, kun vähän väliä sai sylkeä piikkejä huomaamattomasti suupielestä😂. Liemen maku ja siinä muhineet viipaleperunat, jotka oikein hillustettiin liemeen, on vieläkin suussani taivaallisen maukas makumuisto.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.