Ruoka

Uunileipä on unohdettu lohturuokien klassikko – kokkaa nyhtöleipä isolle jengille tai kotoisat lämppärit pienemmälle porukalle

Uunileipä on ihana lohturuoka pimeneviin iltoihin ja helppo ruoka silloin, kun ei keittiössä taivu kummempiin nokkeluuksiin. Kokosimme sivustomme parhaat leipäreseptit.

Uunileipä on mahdollista tehdä alusta alkaen itse tai oikasta valmiilla leivällä ja täyttää se. Uunileipä sopii erityisen hyvin välipalaksi ja iltapalaksi, mutta siitä voi koostaa myös herkullisen aterian raikkaan salaatin kanssa.

Kokonainen uunileipä on näyttävä tarjottava, mutta pienempään nälkään maistuvat myös klassiset lämppärit. Tonnikalaleipä ja valkosipulileipä ovat molemmat varma valinta, mutta miltä kuulostaisi muhkea kreikkalainen grillipatonki tai ruokaisat juustoleivät kesäkurpitsalla ja ilmakuivatulla kinkulla?

Nappaa alta parhaat ideat ja reseptit muhkeiden uunileipien valmistukseen.

Uunileipä itse tehden

Uunileipä on mahdollista tehdä alusta alkaen itse. Leivo näyttävä kreikkalaistyyppinen kranssi ja täytä se keitetyillä kananmunilla, fetajuustolla, aurinkokuivatuilla tomaateilla, paprikalla ja oliiveilla. Kreikkalainen täytetty leipä on ateria sellaisenaankin, mutta maistuu myös keiton kanssa. 

Täytetty leipä leivotaan hiivaleipäjauhoista esitaikinan avulla. Taikinan teko vaatii hieman aikaa, mutta lopputulos on vaivan väärti. Täytteessä maistuvat pesto, uunikuivatut tomaatit, ja leivät viimeistellään vuohenjuustolla ja parmesaanilla.

Mozzarellaleipäset ovat näppärää sormiruokaa. Pestolla, mozzarellalla ja kirsikkatomaateilla täytetty uunileipä sopii salaattiaterialle tai sosekeiton kumppaniksi.

Uunileivät valmiista leivästä

Kun haluat oikaista, osta valmis leipä ja täytä se. Helppo uunileipä valmistuu, kun viillät leipään viiltoja ja sujautat väliin esimerkiksi Välimeren keittiöstä tuttuja makuja: aurikokuivattuja tomaatteja, fetaa, valkosipulia ja pinaattia kreikkalaisen grillipatongin tapaan.

Grillileipä valmistetaan hauskasti nyhtöleivän tapaan viiltämällä suuren maalaisleivän pintaan veitsellä ristikko niin, että leipäpalat jäävät vielä alaosastaan toisiinsa kiinni. Leipä grillataan kokonaisena tomaattisella mausteseoksella ja cheddarjuustolla täytettynä, mutta myös pestoa kannattaa kokeilla höysteenä ja maun antajana.

Sekä kreikkalainen grillipatonki, muhkea grillileipä että hauska vuohenjuustolla täytetty nyhtöleipä kannattaa kesällä paahtaa grillissä, mutta talviaikaan uuni on loistava vaihtoehto. Kääräise täytetty leipä folioon ja paahda 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes leipä on läpeensä lämmennyt ja täytteet sopivasti paahtuneet. Foliota voi raottaa paahtamisen loppuvaiheessa, jotta uunileipä saa pintaansa herkullista rapeutta.

Jos nälkä ei ole suuri tai syöjiä on vain muutama, valmista tarjolle klassiset valkosipulileivät tai astetta ruokaisammat juustoleivät, jotka kootaan välimerenherkuista: punaisesta pestosta, ilmakuivatusta kinkusta tomaatista ja vuohenjuustosta. Vuohenjuuston sijaan voit käyttää lämpimiin juustoleipiin myös mozzarellaa. Lämpimät uunileivät paahtuvat 225-asteessa noin 10 minuutissa.  

Ruokaisa gratiini leivästä ja kasviksista ei ole klassinen uunileipä, mutta sopii silti sopii kevyelle päivälliselle keiton kylkeen tai nälkäisen iltapalapöytään teekupposen kaveriksi. Makua tuovat punainen pesto ja chiliketsuppi. 

Lue myös Anna.fi: Lämpimät voileivät sopivat evääksi töihin tai iltapalaksi kotiin – 5 erinomaista ohjetta

Klassiset lämpimät leivät

Uunileipä voi olla myös klassinen lämmin voileipä. Hieman kuivahtanutkin leipä saa uuden elämän, kun sen päälle kasaa lempitäytteensä, esimerkiksi kinkkua, paistettuja sieniä tai jauhelihapihvin. Lisäksi maukasta juustoa ja 10 minuutin paistaminen uunissa. Kaikkien rakastama hiukopala on helppo valmistaa ja maistuu aina yhtä hyvältä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Uunileipä on unohdettu lohturuokien klassikko – kokkaa nyhtöleipä isolle jengille tai kotoisat lämppärit pienemmälle porukalle

Sinun täytyy kommentoidaksesi.