Ruoka

Varhaisperunat – pottujen parhaat palat salaateissa, uunissa ja grillissä

Varhaiserunat tuovat kesän kielelle. Ensimmäiset potut syödään tietysti sellaisenaan voinokareen ja tillisilpun kera tai herkutellaan sillin kera. Myöhemmin kesällä potut pilkotaan salaattiin ja soppaan, sujautetaan grilliin, pyöräytetään pyttipannuksi tai vaikkapa herkullisiksi iltapalaleiviksi.

Varhaisperunat tai tutummin uudet perunat, ovat simppeliä kesäruokaa. Keitettyjen varhaispottujen kaveriksi kun riittää parhaimmillaan vain voi ja tuore tilli. Mutta tiedätkö, mihin kaikkeen muuhun varhaisperunat sopivat? Kokosimme parhaat ohjeet ja vinkit

Lue myös: Uusien perunoiden keittäminen – huippukokki Pekka Terävä paljastaa, miksi uudet perunat pitää laittaa aina kiehuvaan veteen

Varhaisperunat – keittäminen

Varhaisperunoiden keittäminen on tarkkaa puuhaa. Perunoita on hyvä käsitellä varovasti ja vaalia niiden herkkää makua. Harjaa potut puhtaiksi mullasta ja lisää suolalla maustettuun, reilusti poreilevaan veteen. Vettä tulee olla sen verran, että perunat juuri ja juuri peittyvät. Kaada tarvittaessa ylimääräinen vesi pois. Keitä perunat kannen alla.

Älä keitä perunoita aivan kypsiksi, sillä ne jatkavat kypsymistä vielä hellalta ottamisen jälkeenkin. Kaada vesi pois ja laita kattilaan puhdas liina tai talouspaperia imemään kosteutta. Jätä kansi hetkeksi vielä kattilan päälle.

Keitä iso kattilallinen perunoita, syö osa sellaisenaan savusärkitahnan tai vaikkapa tillipeston kera ja säästä osa seuraavaksi päiväksi. Keitetyistä varhaisperunoista teet helposti uusia ruokia frittatasta iltapalaleipiin. 

Hauska idea on tarjota keitettyjen perunanpuolikkaiden päältä suosittua skagenröraa. Uudet perunat ja skagenröra on täydellinen tarjottava esimerkiksi juhannusjuhlissa.

Varhaisperunat – salaatti maistuu kesällä

Varhaisperunoista valmistettu perunasalaatti on ihana lisuke vaikkapa grilliruoille, mutta maistuu myös ateriana sellaisenaan ja sopii erinomaisesti myös kesäjuhlien noutopöytään sekä juhannukseen. Perunat voi keittää salaattia varten jo edellisenä päivänä, jotta salaatin valmistus käy joutuisasti.

Kesäisen perunasalaatin voi maustaa monin tavoin. Lisää höysteeksi keitettyjä kananmunia, kantarelleja, silliä ja ruisnachoja tai silaa salaatti anjoviksilla täpäköitetyllä yrtti-majoneesikastikeella. 

Valmistaisitko perunasalaatin vaihteeksi lämpimänä muurikkapannulla? Lämmin peruna-sipulisalaatti sopii lisukkeeksi grilliruoille ja taipuu kokonaiseksi ateriaksi lisäämällä joukkoon esimerkiksi makkaran paloja. 

Lipstikasta puolstaan syntyy muurikkaperunoille maistuva pestokastike. Keitetyt kananmunat tekevät lämpimästä salaatista ruokaisan.

Varhaisperunat uunissa tai grillissä

Varhaisperunat voi keittämisen sijaan kypsentää myös uunissa. Pese perunat puhtaiksi, hieraise pintaan öljyä sekä suolaa ja paahda 225-asteisen uunin lämmössä koosta riippuen puolisen tuntia. Pienet potut voi kypsentää kokonaisina, isommat puolikkaina tai paloiteltuina.

Grilliin varhaisperunat voi sujauttaa esikeitettyinä tai kokonaan kypsennettyinä. Sujauta potut folionyyttiin, pujota grillivartaaseen tai paista makoisiksi muurikkapannulla. Kaveriksi voi tehdä vaikka Västerbotten-dippiä tai pintaan voi sivellä makoisaa bbq-maustetta.

Vai kokeilisitko vaihteeksi perunoiden savustamista? Varhaisperunat voi savustaa savustuspussissa joko uunissa tai grillissä. Taivaallinen makuelämys on taattu, kun pyöräytät kylkeen ruskistetulla voilla maustettua majoneesia tai voita.

Uusia perunoita, varhaisperunoita vai kesäperunoita?

Varhaisperunoita ja uusia perunoita pidetään usein samana asiana. Virallisesti uudet perunat ovat perunoita, jotka varastoidaan talveksi kesän satokauden jälkeen. Varhaisperunat ovat kesän ensimmäisiä perunoita, joita kutsutaan myös neitsytperunoiksi.

Kesän edetessä ja pidempään kasvaessa varhaisperunat muuttuvat kesäperunoiksi. Kesäperunan erottaa varhaisperunasta perunan kuorta hieraisemalla: varhaisperunan kuori irtoaa helposti, kesäperunan ei.

Lue myös Anna.fi: Perunasalaatin voi tehdä monella tapaa – näistä herkkuresepteistä jokainen löytää suosikkinsa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Varhaisperunat – pottujen parhaat palat salaateissa, uunissa ja grillissä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.