Ruoka

Cajun-ruoka on jännittävä yhdistelmä erilaisia ruokakulttuureita – kokeile esimerkiksi näitä reseptejä

Cajun-ruoka on juuri sopivassa suhteessa tulista, lempeää, suolaista ja makeaa. Ota haltuun mausteiden keittiö.

Mausteinen cajun-keittiö juontaa juurensa Amerikan Louisianan osavaltioon, New Orleansin kaupunkiin.

Ranskalaiset perustivat 1700-luvulla New Orleansin siirtokunnan, joka on alueella asuvien mustien siirtolaisten, intiaanien, espanjalaisen ja ranskalaisen keittiöiden sulatusuuni.

Aluetta kutsuttiin ”Cajun Countryksi”. Ruokakulttuurit yhdistyivat ja cajun-keittiö syntyi.

Keittiössä maistuvat tuhdit lihapadat, äyriäiset, kana, kala, chili, tomaatti ja makeat juurekset, kuten bataatti.

Cajun-mauste on yhdistelmä lempeyttä ja tulisuutta

Ruoat maustetaan usein tuhdisti erilaisilla mausteilla. Yleisempiä keittiössä käytettyjä mausteita ovat erilaiset kuivamausteet, kuten paprikajauhe, erilaiset chilit ja kuivatut yrtit, kuten timjami, oregano ja korianteri.

Lisäksi mausteseoksissa käytetään paljon sipulia, valkosipulia, lempeää kurkumaa ja sinappia.

Mausteseoksen voi tehdä itse tällä ohjeella sekoittamalla mausteet yhteen. Maustetta käytetään niin sanottuna kuivarubina, eli se hierotaan usein lihan, kalan tai kanan pintaan.

Ruokaa on helppo tehdä tutuista raaka-aineista

Cajun-ruoalle yhdistävä tekijä ovat tuhdit mausteet. Niitä ei vain ripotella ruokaan teelusikallista, vaan mausteita saa olla kunnolla. Mausteet saavat usein paahtua lihan tai kalan pintaan kunnon kerrokseksi.

Tärkeintä on käyttää monipuolisesti erilaisia mausteita. Monipuolisuutta voi hakea tekemällä mausteseoksia itse.

Vaikka ruoka onkin mausteista, erityisen tärkeää on huolehtia siitä, että lopputulos on taidokkaasti suolaista, tulista ja makeaa yhdistävä. Makeutta ruokakaan voi tuoda hunajalla, sokerilla tai käyttämällä kastikkeissa makeita juureksia, kuten bataattia tai kurpitsaa.

Cajun-lohi on yksi haetuimmista resepteistä. Sen voi tehdä kokonaisesta lohifileestä hieromalla sen pintaan mausteseosta ja paahtamalla lohen uunissa. Vaihtoehtoisesti mausteseoksella hierotun lohifileen voi savustaa savustuspöntössä tai savustuspussissa kotona uunissa.

Cajun-broileri kannattaa tehdä kokonaisesta broilerista, siivistä tai koipinuijista. Mausteseosta hierotaan broilerin pintaan, sekä broilerin sisään sekä nahan alle. Nahkaa voi nostaa sormilla hieman, ja maustaminen onnistuu loistavasti näin myös nahan ja lihan välistä. Broileri laitetaan pataan bataattien, tomaatin ja sipulin kanssa ja annetaan muhia kypsäksi. Pintaan hierottu mausteseos rapeutuu herkulliseksi kuorrutteeksi kuumassa uunissa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Cajun-ruoka on jännittävä yhdistelmä erilaisia ruokakulttuureita – kokeile esimerkiksi näitä reseptejä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.