Tonnikalapurkki on säilykehyllyn kestosuosikki – katso 6 kekseliästä tapaa käyttää tonnikalaa arkiruoissa
Tonnikalapurkki kääntää kiireisen arjen ruokakurssin hetkessä myötätuuleen. Kun kalanhimo iskee eikä tuoretta kalaa ole käden ulottuvilla, on säilyketonnikala kätevä valinta. Paras tonnikalaruoka on helppo, nopea ja edullinen – kokosimme parhaat ideat!
Tonnikalapurkki maun ja käyttökohteen mukaan
Tonnikalaa löytyy kaupan säilykeosastolta jos jonkinlaista: öljyyn tai veteen säilöttyä, valmiiksi marinoituja sekä hiutaleena tai paloina.
Neutraalin makunsa ansiosta tonnikala on varsin monipuolinen tuote. Öljyyn säilötyt tonnikalat sopivat käytettäviksi pizzoihin, salaatteihin, pastaan, wokkeihin tai syötäväksi vaikka sellaisenaan. Öljystä saa kätevän kastikkeen salaattiin tai pastaan.
Veteen säilötty tonnikala puolestaan on kevyempi vaihtoehto tonnikalan ystävälle.
Valmiiksi marinoitu tonnikala on kiireisen kokin valinta ja sitä kannattaa kokeilla sellaisenaan esimerkiksi lämpimiin leipiin tai riisin tai pastan kanssa.
Jos aikaa on, kannattaa kuitenkin ostaa maustamatonta tonnikalaa. Näin vältyt kyllästymästä samoihin valmismarinoituihin ja saat ruoasta juuri oman suun mukaista. Lisäksi marinoimattomissa säilykkeissä on usein enemmän kalaa kuin valmiiksi marinoiduissa.
Valitse tonnikalapurkki vastuullisesti
Ei ole aivan sama, mitä tonnikalaa ostoskoriinsa lastaa. WWF:n kalaoppaan mukaan maailman tonnikalasaalis on peräisin yli kahdestakymmenestä eri tonnikalakannasta, joita kalastetaan eri menetelmin.
Osa lajeista on ylikalastettuja ja jotkin pyyntimenetelmistä aiheuttavat paljon sivusaalista, kuten keskenkasvuisia tonnikaloja, lintuja, merikilpikonnia haita ja ei-toivottuja kalalajeja.
Erilaiset vastuullisuusmerkinnät helpottavat kaupassa tehtäviä valintoja. Suosi sinisellä, ovaalinmuotoisella MSC-merkillä varustettua tonnikalaa. Merkki kertoo luotettavasti, että kyseinen kala on pyydetty kestävästi. MSC-logo on tonnikalatölkeissä näkyvällä paikalla tuotekuvan yhteydessä.
Markkinoille on lanseerattu myös kotimaisista särkikaloista valmistettu luonnonkalasäilyke, joka muistuttaa koostumukseltaan erehdyttävästi säilyketonnikalaa. Kalasäilyke sisältää lahnaa, säynettä ja pasuria sekä kotimaista rypsiöljyä, ja sitä voi käyttää tölkkitonnikalan tavoin oheisissa ohjeissa.
Lue lisää: Tonnikalan korvaaminen kotimaisella luonnonkalalla – uutuustuote testissä
1. Tonnikalatäytteiset leivät
Tulinen tonnikalapanini käy kokonaisesta ateriasta salaatin tai keiton kanssa tarjottuna. Leivät sopivat hyvin myös ruokaisaksi välipalaksi. Voileipägrillissä pariloi muutamassa minuutissa simppelit ja makoisat tonnikalapaninit, jotka on sipaistu tulisella harissatahnalla.
Kokeile tonnikalaa myös perinteisten lämpimien leipien eli lämppäreiden täytteenä.
2. Monitoimitahna tonnikalasta
Maukas tonnikalatahna täyttää rieskarullat, voileipäkakut ja maistuu keitettyjen uusien perunoiden kaverina. Tämä tahna tehdään vaaleasta säilötystä tonnikalasta ja kananmunasta. Sopivaa suolaisuutta ja makua tuovat anjovisfileet ja valkosipuli.
Majoneesilla tai ranskankermalla pyöristetty tonnikalatahna saa säväyksen kapriksista. Jos käytät pieniä kaprismarjoja, sekoita ne tahnan joukkoon, isommat voi tarjota myös erikseen.

Valkosipulilla ja tuoreilla yrteillä maustettu tonnikalatahna on todellinen monitoimisoosi. Kuva: iStockphoto.
3. Tonnikalatäyte paprikoille
Valkosipuli, chili, tomaatti ja juusto tekevät tonnikalatäytteisistä paprikoista täydellisiä. Halkaistut, täytetyt paprikat kypsyvät uunissa alle 30 minuutissa. Helppoa ja nopeaa!
Kokeile myös: Uuniperuna on klassikko, joka ei petä! Tuttu ja turvallinen kotiruoka maistuu mainiolta tonnikalalla täytettynä. Tuorejuustopohjainen tonnikalatahna saa seurakseen yrttejä ja purjoa.
4. Tonnikalapizza on klassikkojen klassikko
Tonnikalapizza saa ihanaa makua punasipulista, valkosipulista ja oliiveista. Myös tuore paprika sopii hyvin yhteen tonnikalan kanssa.
5. Tonnikalapasta – arjen supersankari
Värikäs, tomaattinen tonnikalapasta on todellinen arjen sankari: hyvä, helppo ja nopea ja varmasti koko perheen mieleen. Mikä parasta, ainekset saattavat löytyä jo valmiiksi keittiösi kaapeista.
6. Tonnikalasalaatti Nizzan tapaan
Eteläranskalaisen kaupungin mukaan nimetty Nizzan salaatti on klassikko, josta on lukemattomia eri versioita. Usein suosikkisalaatissa villitsevät tonnikalan lisäksi keitetyt perunat, kananmunat, oliivit sekä raikkaat kasvikset. Kastikkeeksi valmistetaan ranskalainen viinietikka-öljy -kastike eli vinaigrette.

Tonnikalasta, perunoista, kananmunista sekä vihreistä pavuista ja oliiveista koottu salaatti täyttää kurnivimmankin vatsan. Kuva: Jarmo Wright
Keskustelu
Kommentoi juttua: Tonnikalapurkki on säilykehyllyn kestosuosikki – katso 6 kekseliästä tapaa käyttää tonnikalaa arkiruoissa