Piirakkapohja – leivo elämäsi paras pohja makeaan, suolaiseen, gluteenittomaan ja vegaaniseen piirakkaan

Piirakkapohja vaatii leipojalta omat niksinsä. Näiden vinkkien avulla piirakkapohjan kauliminen sujuu ja pohja paistuu tasaisesti. Leivo elämäsi paras makea, suolainen, gluteeniton ja vegaaninen pohja piirakkaan.

Piirakkapohja on helppo tehdä makeana tai suolaisena, gluteenittomana tai vaikkapa vegaanisena. Ota haltuun täydellisen piirakkapohjan salat ja leivo elämäsi parhaat piirakat.

Lue myös: Suolainen piirakka ihastuttaa aina – nappaa talteen Kotilieden lukijoiden 10 parasta reseptiä

Piirakkapohjan leipominen – kylmät raaka-aineet, vältä vaivausta

Paras piirakkapohja syntyy jääkaappikylmistä raaka-aineista. Näin valmiin piirakkapohjan koostumuksesta tulee oikeanlainen, taikina pysyy kiinteänä eikä mahdollinen leivinjauhe aktivoidu. Jos omistat monitoimikoneen, sekoita taikina nopeasti leikkuuterällä, sillä myös kädet lämmittävät taikinaa

Mittaa taikina-ainekset tarkasti, jotta piirakkapohjasta tulee juuri sopivan kiinteä, ei liian löysä eikä liian kova. Sekoita ainekset nopeasti ja käsittele taikinaa muutoinkin mahdollisimman vähän, jotta siihen ei muodostu sitkoa. Ennen vuokaan levittämistä piirakkapohja kannattaa jäähdyttää jääkaapissa etenkin, jos työstit taikinan käsin.

Piirakkavuoka vaikuttaa lopputulokseen

Piirakkavuokia on moneen tarkoitukseen ja tarpeeseen: pieniä, suuria, pyöreitä, suorakulmaisia, pinnoitettuja, pinnoittamattomia, keraamisia, metallisia ja silikonisia. Piirakkavuoka kannattaa aina voidella hyvin, jotta pohja irtoaa vuoasta paremmin. Ainoastaan silikonipintaista vuokaa ei tarvitse voidella. 

Kylmän piirakkataikinan voi kaulita jauhotetulla pöydällä tai kahden leivinpaperin tai kelmun välissä. Kauli taikina noin viisi senttimetriä piirakkavuokaa leveämmäksi, jotta taikinaa riittää myös vuoan reunoille. Ylimääräiset reunat irtoavat siististi kaulimella piirakkavuoan päältä kaulien.

Nosta taikina vuokaan kaulimen ympärille kääräistynä, niin se ei hajoa kovin helposti. Pehmeän taikinan voi taputella piirakkavuokaan käsin. Työstä taikinaa kuitenkin mahdollisimman vähän.

Lue myös: Piirakkavuoka valitaan tarpeen mukaan

Piirakkapohja – esipaistaminen takaa pohjan kypsyyden

Runsastäytteisissä piirakoissa ja tortuissa piirakkapohjaan kannattaa pistellä reikiä haarukalla, jotta pohja kypsyisi tasaisemmin. Jos piirakassa on hyvin kostea täyte, kannattaa piirakkapohjaa paistaa ennen täytteen lisäämistä 200-asteisen uunin alatasolla 10-15 minuuttia. Näin reunat eivät tummu liikaa, mutta pohja saa murean rakenteen, eikä kostea täyte estä pohjataikinan kypsymistä. 

Taikina pitää muotonsa ja paistuu kauniisti myös reunoilta, kun piirakan päälle asettaa leivinpaperipalan ja painoksi kuivattuja herneitä, kypsentämätöntä riisiä tai erikseen tähän tarkoitukseen käytettäviä keraamisia paistokuulia. Jääkaapissa huolellisesti jäädytetty taikina tosin pitää hyvin muotonsa myös ilman paistoherneitä.

Piirakan paistaminen 

Se millaista piirakkavuokaa käytät, vaikuttaa ratkaisevasti lopputulokseen. Mitä suurempi ja laakeampi vuokasi on, sitä nopeammin piirakka paistuu. Tarkista siis aina ohjeesta, minkä kokoiseen vuokaan piirakka on tarkoitettu leivottavaksi. Metallivuoka johtaa hyvin lämpöä ja siksi siinä paistetut piirakat kypsyvät nopeammin kuin paksuun keraamiseen piirakkavuokaan tai silikonivuokaan leivotut piirakat. 

Piirakka paistetaan uunin alatasolla, jotta piirakkapohja ennättää kypsyä ennen kuin pinta pääsee palamaan. Jos piirakka on paksu, tarkista kypsyminen painamalla kevyesti piirakan keskeltä paistamisen loppuvaiheessa. Voit vielä jatkaa kypsennystä peittämällä piirakan leivinpaperilla, jolloin pinta ei tummu yhtä herkästi.

Piirakkapohja – näin onnistut

  1. Kauli jäähtynyt piirakkataikina ja nosta se kaulimen avulla voideltuun piirakkavuokaan. 
  2. Taikinan saa taputeltua vuokaan käsin tai sopivaa työvälinettä apuna käyttäen. 
  3. Runsastäytteisissä piirakoissa ja tortuissa piirakkapohjaan kannattaa pistellä reikiä haarukalla, jotta pohja kypsyisi tasaisemmin.
  4. Jos piirakassa on hyvin kostea täyte, kannattaa piirakkapohja esipaistaa. Taikina pitää muotonsa ja paistuu kauniisti myös reunoilta, kun piirakan päälle asettaa leivinpaperipalan ja painoksi esimerkiksi kuivattuja herneitä. 

piirakkapohja

Suolainen piirakkapohja 

Suolaisen piirakkapohjan ohjeella valmistat näppärästi perinteiset kinkku-, sieni-, lohi- ja kasvispiirakat sekä muut herkulliset suolaiset piirakat.

Suolainen piirakkapohja valmistuu helpoimmillan vain kolmesta tai neljästä raaka-aineesta: voista, jauhoista ja kananmunasta sekä tilkasta kylmää vettä. Pienillä muutoksilla ja lisäyksillä siitä on mahdollista tehdä kuohkeampi, rapsakampi tai maukkaampi, kun tarve niin vaatii.

Rapea suolainen piirakkapohja vaatii rasvaa, joka paistuessa rapeuttaa muita aineksia. Kermaviiliä, maitorahkaa tai tuorejuustoa sekä perunahiutaleita tai -sosetta sisältävät pohjat ovat puolestaan meheviä. Taikinaan voi lisätä myös juustoraastetta, kuten parmesaania, joka tuo paitsi pehmeyttä, myös runsaasti makua.

Kokeile piirkkapohjana myös maukasta peruna– tai kermaviilivoitaikinaa. Molemmat taikinat muuntuvat moneen. Näistä resepteistä teet pellillisen suolaista tai makeaa piirakkaa.

Lue myös Anna.fi: Hurmaavat suolaiset piirakat – mehevä piirakka on illanistujaisten luottoherkku

Makea piirakkapohja 

Ranskalainen piirakkapohja sopii paitsi suolaisten myös makeiden piirakoiden pohjaksi. Taikinan voi antaa jähmettyä jääkaapissa pari tuntia tai jopa yön yli. Perus makea piirakkapohja sopii mainiosti kaikkiin makeisiin piirakoihin, esimerkiksi mustikkapiirakkaan, omenapiirakkaan tai raparperipiirakkaan.

Makea piirakkapohja onnistuu mainiosti myös muropohjaisena. Ensin vaahdotetaan huoneenlämpöinen rasva ja sokeri. Sen jälkeen taikinaan lisätään muut aineet. Murotaikinan voi maustaa esimerkiksi vaniljasokerilla, kookoshiutaleilla, kaakaojauheella tai suklaalla. Monikäyttöisestä murotaikinasta syntyvät piirakoiden lisäksi myös leivosten pohjat sekä pikkuleivät.

Lue myös: Murotaikina

Gluteeniton piirakkapohja 

Piirakan voi leipoa helposti myös gluteenittomana. Sekä suolaisiin että makeisiin piirakoihin sopii tämä gluteeniton piirakkapohja. Jos haluat pohjastasi astetta makeamman, voit kokeilla helppoa gluteenitonta torttupohjaa. Gluteenittomana onnistuu myös avopiirakka eli galette. 

Gluteenittomaan ruokavalioon sopivia suolaisia piirakoita voi tehdä helposti hyödyntämällä pohjassa gluteenitonta jauhoseosta tai mantelijauhoja. Valmiit gluteenittomat jauhoseokset poikkeavat hieman toisistaan ja niiden käyttö vaatii usein pari harjoituskertaa. Kun sopiva jauhojen suhde on löytynyt, gluteenittomien jauhoseosten käyttö on helppoa ja vaivatonta.

Gluteeniton taikina on usein pehmeää ja siitä valmistetut leivonnaiset herkästi murenevaisia. Siksi gluteenittoman taikinan rakennetta pitää parantaa eri tavoin. Esimerkiksi suolaisesta gluteenittomasta piirakkapohjasta saa koostumukseltaan napakan, mutta samaan aikaan murean ja maukkaan lisäämällä taikinaan perunahiutaleita tai keitettyä raastettua perunaa. Mantelijauho puolestaan tekee makeasta gluteenittomasta piirakkapohjasta herkullisen mehevän.  

Vegaaninen piirakkapohja

Vegaaninen piirakkapohja valmistetaan ilman eläinperäisiä raaka-aineita eli voita, kananmunia ja maitotuotteita.

Helpoimmillaan vegaaninen piirakkapohja valmistuu vaihtamalla voi maidottomaan margariiniin ja jättämällä kananmuna pois. Samaa pohjaa voit käyttää myös makeiden vegaanisten piirakoiden leipomiseen. Herkullinen vegaaninen suolainen piirakkapohja valmistuu myös kaupan rapeasta filotaikinasta tai hauskasti ohuista bataattiviipaleista.

Jos etsit vegaanista piirakkapohjaa, joka muistuttaisi suosittua murotaikinapohjaa, tartu tähän reseptiin. Tässä ohjeessa kananmuna on korvattu tilkalla kaurajuomaa ja voi maidottomalla margariinilla. Kurkkaa myös vegaaninen omenapiirakkaohje sekä nopea ja raikas marjapiirakka, joka pienin muutoksin muuntuu vegaaniseen ruokavalioon sopivaksi.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Piirakkapohja – leivo elämäsi paras pohja makeaan, suolaiseen, gluteenittomaan ja vegaaniseen piirakkaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X