Suositko lähiruokaa?

Nyt vietetään lähiruoan teemaviikkoja, joiden tarkoituksena on saada suomalaiset innostumaan ja suosimaan lähellä tuotettua ruokaa.

Lähiruoka on noussut ilmastonmuutoksen myötä useasti otsikoihin viime aikoina. Tiistaina 2.9. vietetään lähiruokapäivää, ja seuraavat neljä viikkoa ovat lähiruoan teemaviikkoja.

Mitä lähiruoalla tarkoitetaan?

Lähiruoka on noussut ilmastonmuutoksen myötä useasti otsikoihin viime aikoina. Maa- ja metsätalousministeriön asettama lähiruokatyöryhmä määrittelee lähiruoan näin:

”Lähiruoka on ruoantuotantoa ja -kulutusta, joka käyttää oman alueensa raaka-aineita ja tuotantopanoksia edistäen oman alueensa taloutta ja työllisyyttä.”

Eli suomeksi sanottuna sellaista ruokaa ja sellaisia kulutustuotteita, jotka myydään samalla alueella, kuin missä ne on valmistettu paikallisella työvoimalla.

Mitä hyötyä siitä on?

Kun ruoka tuotetaan lähellä, sen alkuperä ja valmistusolosuhteet tunnetaan paremmin.

Lyhyemmät kuljetusmatkat ja -ajat voivat vähentää tuotteissa käytettyjen säilöntäaineiden määrää ja paikallisen ruokakulttuurin säilyvyys taataan. Lyhyet kuljetusmatkat kuormittavat myös vähemmän ympäristöä.

Lähiruoan ja -palveluiden avulla voidaan myös vaikuttaa alueen elinvoimaisuuteen ja työllisyystilanteeseen sekä kotimaisen tuotannon säilymiseen.

Mistä sitä saa?

Lähiruokaa löytyy varmimmin toreilta ja markkinoilta. Myös kaupoissa on hiljalleen alettu panostaa lähiruokaan. Jos lähikaupastasi ei löydy paikallisten tai edes kotimaisten tuottajien vaihtoehtoja, voit aina ehdottaa kauppiaalle sitä.

Lähteet: Maa- ja metsätalousministeriö,MTK

Herkuttele lähiruoalla Kotilieden resepteillä:

Syksyiset kaaliruoat
Punajuurta pataan
Sienimetsän satoa
Omenaherkut
Sadonkorjuun menu

Suositko sinä lähiruokaa? Onko se mielestäsi vaikeaa arkiostoksia tehdessä? Uskotko lähiruoan positiivisiin vaikutuksiin?

Avainsanat

Keskustelu

No en suosi. Helsinkiläisiä lehmiä ja peltoja on aika vähän… Ja sitäpaitsi juuri uutisoitiin, että espanjalainen kurkku voi olla ekologisempi kuin lähellä kasvanut. Siellä kun ei tarvitse kasvihuoneita lämmittää. En siis usko, että lähiruoalla on muuta kuin mielikuvavaikutuksia, onhan se kiva syödä vaikka oman alueen leipää.

Meildän seudulta viedään maidot 250 km Riihimäelle, vaikka Porin meijeri olisi 100 km:n päässä. Ja tölkkimaidot sieltä tännepäin. Että se lähimaidosta myös Hesan ulkopuolella… Naapurikunnassa Satakunnan puolella saa Porin meijerin pakaamaa maitoa, ostan sitä sitten lähimaitona sieltä aina kun liikun siellä. Maalaiskylien Salet ja Siwat eivät juuri lähiruokaa tarjoa, eikä aina saa valtakunnallistakaan tuotetta. Kun kysyy syytä, he vastaa ”Kun ei kuulu kaupan valikoimaan, ei voida keskusliikkeestä tilata ku ne ei kuitenkaan lähetä meille sitä eikä koko tuotetta ole meidän tilausjärjestelmässä” . Olen joutunut hakemaan jopa mämmimaltaat isommasta naapurikunnasta, kun oman kunnan kaupassa ei ole niitä, vaikka samaan aikaan kaurahiutaleita on ainakin neljää sorttia hyllyssä. Pikkukuntien kauppoihin olisi kiva saada kyllä niitä lähituotteita, tuottajalta toiselle ajelu ei kiinnosta ainakaan minua – aika ja polttonesteet maksaa. Ja lähiruuan tuottajankin ajankäytön kannalta olisi järkevää joku yhtenäinen markkinakanava.

Katson suomalaisen ruuan lähiruuaksi ja suosin sitä niin paljon kuin mahdollista.

Maalla-asuvana voin kasvattaakin syötävää omiksi tarpeiksi. Marjoja, vihanneksia,
juureksia. Kaupasta pyrin ostamaan kotimaista. En kannata halpatuontia.
Tuodaan lentokoneella ja työn ovat tehneet siirtotyöläiset.Mieluummin niin, että
suomalaiset saavat työtä ja siitä kunnon palkankin.

Kommentoi juttua: Suositko lähiruokaa?

Vastaa käyttäjälle Ei kiinalaisia omenoita meille Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X