Ruoka

Vegaaniset letut – tee aina yhtä suositut ohukaiset ilman maitoa ja munia

Vegaaniset letut, pannarit ja vohvelit ovat ihan yhtä herkullisia ja helppotekoisia kuin perinteisetkin. Loputtoman monipuoliset herkut voi täyttää niin suolaisilla kuin makeillakin täytteillä.

Vegaaniset letut onnistuvat ilman munia ja maitotuotteita. Lettutaikina on herkullinen alku, mutta täytteet viimeistelevät annoksen. Vegaaniset letut voi nauttia niin suolaisilla kuin makeillakin täytteillä. Jos tarjoat lettuja juhlissa tai brunssilla, laita esille useampi lisuke, joista vieraat valitsevat mieleisensä päälliset. 

Lue myös: Lettutaikina ilman paakkuja? Muista nämä 6 asiaa

Vegaaninen lettutaikina tehdään ilman kananmunia ja maitotuotteita

Vegaanisten lettujen ja pannareiden tekeiminen ei ole salatiedettä, mutta jostain syystä erityisesti kananmunien jättäminen pois lettutaikinasta epäilyttää monia. Letut onnistuvat kuitenkin aivan mainiosti ilman munia ja maitotuotteita. Tee vain taikinasta aavistus paksumpaa lisäämällä hieman jauhojen määrää.

Vegaanisessa lettutaikinassa maitotuotteet korvataan kasvipohjaisilla. Maidon sijaan voi käyttää kaura- tai soijajuomaa. Kun valitset kasvijuomista rasvaisen vaihtoehdon eli kahviin tarkoitetun kasvijuoman, saat lettuihin herkullisen täyteläisen maun. Paistamiseen sopii rypsiöljy tai vegaaninen margariini. 

Perustaikinaa on helppo tuunata oman maun mukaan korvaamalla osa vehnäjauhoista kaura- tai ohrajauhoilla. Gluteenittomat vegaaniset letut puolestaan valmistuvat vaihtamalla vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen. 

Jos haluat vegaanisiin lettuihin jujua, käytä mausteissa mielikuvitusta. Kaneli, kardemumma ja vanilja sopivat hyvin lettutaikinaan, mutta raikkaita makuja kaipaava raastaa joukkoon appelsiinin- tai sitruunankuorta.

Kun teet taikinan ilman sokeria, maistuvat vegaaniset letut niin suolaisilla kuin makeillakin täytteillä.  

Vegaaniset pinaattiletut teet sekoittamalla taikinaan pussillisen pakastepinaattia.

Vegaanisten lettujen paistaminen

Lettutaikina on helpoin annostella pannulle, kun sen tekee pieneen kaatonokalliseen kannuun tai riittävän suureen mitta-astiaan, jossa on myös kätevä kahva kiinnipitämistä varten.

Valurautapannu on paras pannu lettujen paistamiseen. Siinä paistetuista letuista tulee herkullisen rapeareunaisia. Myös pulleat amerikkalaiset pikkupannarit voi paistaa valurautapannulla. Jos kuitenkin olet epävarma paistamisessa, käytä lettupannua, jolloin taikina ei leviä pannulle miten sattuu. Ohut, aavistuksen taipuisa lasta on letunpaistajan paras apuväline.

Jos vegaanisten lettujen kääntäminen tuntuu haastavalta, kokeile paistaa hieman paksumpia lettuja. Ensimmäisen letun kirous on totta. Älä siis murehdi, vaikka joutuisitkin kaapimaan ensimmäisen letun pannusta palasina. Taika on kuumentaa pannu riittävän kuumaksi ja malttaa odottaa niin kauan, että taikina on hyytynyt ja reunat alkavat kohota. Vasta sitten on aika kääntää.

Vegaaniset letut ovat ehdottomasti parhaimmillaan vastapaistettuina. Paista siis lettuja sitä mukaa, kun syöjien lautaset tyhjenevät. Jos taikinaa jää tähteelle, voi sen sujauttaa jääkaappiin odottamaan. Vegaaninen lettutaikina ei ole moksiskaan levättyään yön jääkaapissa. Jos taikina on turvonnut liian paksuksi, voi sen notkistaa letkeäksi ennen paistamista tilkalla kasvijuomaa.

Jos paistat lettuja aamupalaksi, näppärä kikka on valmistaa lettutaikina turpoamaan jo edellisenä iltana. Näin taikina heti herättyäsi paistovalmis.

Vegaaniset letut, vohvelit ja pannarit 

Vegaaniset letut valmistuvat yksinkertaisesti kasvijuomasta ja jauhoista sekä ripauksesta suolaa. Jos pidät makeasta, voit maustaa taikinan parilla ruokalusikallisella sokeria.

Pannukakut on amerikkalainen aamiaisklassikko ja takuuvarma hitti viikonloppuaamuna. Vegaaniset amerikkalaiset pannukakut onnistuvat mainiosti jättämällä kananmuna taikinasta pois ja korvaamalla maitotuotteet kasvipohjaisilla. Kaikkein kuohkein ja herkullisin lopputulos kuitenkin tulee, kun korvaat perinteisen reseptin kananmunat vaahdotetulla säilykekikherneiden liemellä eli aquafaballa.

Vegaaniset banaaniletut onnistuvat siinä missä perinteisetkin banaanipannarit. Kun muussaat taikinaan ruskeapilkullisia pantteribanaaneja, ei taikina välttämättä kaipaa ylimääräistä sokerilisää. 

Vegaaniset vohvelit sopivat myös gluteenittomaan herkutteluun. Mantelijauhe tekee vohveleista ihanan meheviä ja aquafaba koostumuksesta kuohkean. Samettinen kookoskastike ja täytteet uppoavat ihanasti vohvelin syviin kuoppiin.

Vegaaniset rahkaletut on helppo tehdä korvaamalla maitotuotteet kasvipohjaisilla eli maitorahka soijarahkalla ja maito kasvijuomalla. 

Jos lettujen paistaminen tuskastuttaa, tee uunipannukakkua. Vegaaninen pannukakku tehdään kasvijuomaan ja kananmunien sijaan taikina kuohkeutetaan soijagurtilla. Tuplaa ohjeen ainesmäärät ja tee uunipannaria kerralla koko pellillinen.

Vegaaniset letut: makeat täytteet  jäätelöstä mansikkahilloon

Ohuet, isot letut rullataan tai kääräistään kolmioiksi täytteiden kanssa. Paksummista, pyöreistä pannareista saa pinottua hauskoja kekoja kuin kakuksi. Valuta pannarikakun päälle kastiketta tai vaahterasiirappia ja kasaa huipulle marjoja tai hedelmiä.

Kermavaahto on lettujen parina verratton. Vegaanisiin lettuihin voi vatkata soija- tai kaurapohjaista vispikerman kaltaista valmistetta eli soija- tai kauravispiä. Molempia löytyy pienempienkin markettien valikoimasta vastaavien maitopohjaisten tuotteiden välittömästä läheisyydestä. 

Soija- tai kauravispin makuja voi vaihdella erilaisin maustein. Vaahdon sekaan voi sekoittaa pari ruokalusikallista vegaanista ”tuorejuustoa”, jolloin koostumuksesta tulee aavistuksen napakampi. Makua voi tuunata myös erilaisilla jälkiruokakastikkeilla tai tilkalla sitruunamehua. Vatkaa kasvipohjainen vispi vaahdoksi ja lisää muut aineet vasta lopuksi.

Omatekoisella kinuski– tai lakritsikastikkeella voi maustaa vatkatun soijavispin tai tarjolla sitä lettujen kyytipoikana esimerkiksi vegaanisen jäätelön ja vadelmien kera.

Jäätelöä herkumpaa lettujen kamua tuskin löytyy. Jos haluat panostaa, tee jäätelö itse. Vegaanisen jäätelön valmistus onnistuu helposti myös ilman jäätelökonetta ja makuvaihtoehdoissa vain mielikuvitus on rajana.

Herkullinen, aavistuksen soija- tai kauravispiä sekä jäätelöä kevyempi täytevaihtoehto on maustaa paksu vegaaninen soija- tai kauragurtti maun mukaan tomusokerilla ja vaniljalla.

Makeimpien herkkusuiden letuille voi ripotella hienosokeria. Lettujen kylkeen sopii myös sipaisu itse tehtyä hasselpähkinä-suklaalevitettä, maapähkinävoita, vaahterasiirappia tai rouhittua tummaa suklaata.

Megatrendikäs cookie butter eli keksivoi on kekseistä valmistettua keksivoita. Levite maustaa pannukakut makoisiksi. Se valmistuu nopeasti ja melkein mistä kekseistä vaan.

Terveellisempien lettujen ystävät vannovat hedelmäpalojen, kuten mansikoiden, banaanien ja marjojen tai marjasoseen nimeen.  Niiden kanssa maistuu myös valmiiksi maustettu tai maustamaton soijagurtti tai -”rahka”.

Myös itse tehty mansikkahillo on lettujen kanssa ihanaa. Hillo on helppo tehdä ja onnistuu mainiosti myös pakastemarjoista.

Vegaaniset letut: suolaiset täytteet  hummuksesta guacamoleen

Letut eivät ole vain makeannälkään, vaan suolaisilla täytteillä vegaaniset letut taipuvat myös kokonaiseksi ateriaksi.

Perunacurry maistuu intialaisten Dosa-lettujen kanssa, mutta sopii hyvin myös vegaanisten lettujen täytteeksi.

Lettujen kanssa maistuvat myös erilaiset tahnat ja dipit. Kokeile kikherneistä valmistettua hummusta. Hummusta on helppo tuunata surauttamalla sekaan esimerkiksi punajuurta. 

Tai mikset tekisi hummusta kikhrneiden sijaan muista palkokasveista? Kokeile vaikka kotoisia herneitä ja tee lettujen tai pannareiden kaveriksi samettista hernehummusta. Jos haluat letuista ruokaisammat, paahda hummuksen kaveriksi uunikasviksia tai paista tofukuutioita pannulla rapeiksi. Kruunaa annos tuoreilla yrteillä tai silmusalaatilla.

Savuinen härkäpapuchilitäyte on ihanaa paitsi tortillojen, myös lettujen kera. Tee kaveriksi raikas gurttikastike tai muheva avokadotahna eli guacamole.

Lue myös Anna.fi: Parhaat pannukakut: banaanipannarit ja kuohkeat amerikkalaiset pannarit

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vegaaniset letut – tee aina yhtä suositut ohukaiset ilman maitoa ja munia

Sinun täytyy kommentoidaksesi.