Ruoka

Muikku on ekologinen valinta ruokapöytään – katso, mitä herkkuruokia maukkaasta kalasta voi kokata

Muikku on loisto kalavalinta. Siitä saa helppoa arkiruokaa kädenkäänteessä, sillä pienet kalat kypsyvät nopeasti, eikä pehmeäsuomuisia ja -ruotoisia muikkuja tarvitse pahemmin käsitellä ennen ruoanvalmistusta. Kokosimme parhaat muikkureseptit ja vinkit muikun käsittelyyn.

Muikku on herkullinen arvokala. Se sopii pannulla paistettavaksi, uuniin tai vaikkapa savustettavaksi. Myös muikun mäti on arvostettu herkku.

Lue myös: Helppo kalaruoka valmistuu yhden padan taktiikalla – poimi 6 maukasta kalareseptiä

Muikku: perkaus 

Muikun käsittely on helppoa ja nopeaa, kun sen muutamaan kertaan on tehnyt. Muikkua ei tarvitse suomustaa. Usein muikut perataan puhkomalla eli sisälmykset poistetaan ilman vatsan avaamista. 

Muikut voi perata myös avaamalla vatsa. Ensi kalalta irrotetaan pää taittamalla se niskasta alaspäin etusormen ja peukalon välissä ja vetämällä sitten sisälmykset ulos. Vatsan voi sitten avata saksilla. Lopuksi kalat voi tarvittaessa huuhdella nopeasti. Neulamuikkuja ei perata.

Muikkujen valmistus onnistuu monella tapaa

Silakan tapaan muikku sopii monella eri tavalla tarjottavaksi. Monen mielestä muikut ovat parhaimmillaan pannulla paistettuina, rantakalan tapaan valmistettuna tai savustettuina. 

Kaupassa muikkuja on tarjolla niin kokonaisina, perattuina kuin fileinäkin. Lisäksi niitä löytyy myös valmiiksi savustettuina, hiillostettuina ja friteerattuina sekä erilaisina säilykkeinä.

Muikkujen paistaminen 

Paistetut muikut on verraton arkiruoka: nopea, helppo ja herkullinen. Vielä kun nappaat kalatiskiltä valmiiksi perattuja muikkuja, on kyseessä todellinen pikaruoka. 

Peratut muikut pyöritellään ruisjauhoissa, paistetaan voissa ja tarjotaan vaikkapa perunamuusin kera. Jauhot tarttuvat paremmin, jos muikut kastaa ensin maitoon tai vatkattuun kananmunaan.

Muikut uunissa

Muikut on helppo kypsentää uunissa ilman käryä. Pyöräytä peratut muikut mausteöljyssä ja lado kalat sitten uunivuokaan. Kypsennä kaloja uunissa 225 asteessa 20 minuuttia. Lisäjujua arkiaterialle saat tarjoamalla uunimuikkujen lisukkeena perunamuusin sijaan juuressurvosta.

Tai tee koko ateria näppärästi yhdellä pellillä. Muikkupelti on helppo ja hauska muikkuruoka. Rapsakat muikut saavat rapeutensa pankokorppujauhosta. Perunat ja muikut kypsyvät samalla pellillä rinta rinnan herkulliseksi uuniruoaksi. Sinappinen kermaviilikastike viimeistelee makunautinnon. 

Muikku: savustus tekee kalasta herkkua

Muikkujen savustus on yhtä mutkatonta kuin muidenkin pikkukalojen. Peratut muikut upotetaan suolaveteen maustumaan kalojen koosta riippuen noin vartiksi. Pyyhkäise sitten kaloista ylimääräinen suola pois ja sipaise halutessasi pintaan kevyesti öljyä. 

Lado kalat tiheään halsteriin tai savustuskoriin vieri viereen. Lämmitä savustin sitten kuumaksi ja asettele savustuspurut savustimen pohjalle. 

Anna muikkujen savustua ja kypsyä kalojen koosta riippuen 10–20 minuuttia. Muikut ovat valmiita, kun ne ovat kullankeltaisia, mutta eivät vielä kuivan koppuraisia.

Jos muikkujen savustus tuntuu turhan työläältä, savumuikkuja voi ostaa myös kaupasta valmiina. Savumuikuista valmistuu vaikkapa maukkaat muikkutacot, joide pohjana toimii perunarieska Täytteeksi ladotaan paitsi savumuikkuja, myös pikkelivihanneksia, tillimajoneesia ja rapeaa salaattia.

Muikun mäti – arvostettu herkku

Vaalean- tai oranssinkeltainen, pienirakeinen muikun mäti on arvostettu herkku ja myydyistä mädeistä voimakkaimman makuista. Muikun mädin huippusesonki on syksyllä ja sitä nautitaan usein joulun kalapöydässä tai muilla talven juhla-aterioilla. Toki muikun mätiä kannattaa valita pöytään muinakin vuodenaikoina. Sitä on yleensä saatavilla vuoden ympäri vähintään pakastettuna.

Muikun mäti on erinomaista blinien lisukeena smetanan ja sipulisilpun kera tarjottuna, mutta sille kannattaa antaa mahdollisuus myös paahtoleivän päällä. Muikun mädistä voi valmistaa myös herkullisen dippikastikkeen rapeaksi paistetuille muikuille tai kruunata sillä suolainen juustopiirakka.

Muikun mäti on herkullista, mutta myös terveellistä. Siinä on runsaasti välttämättömiä omega-3-rasvahappoja sekä D- ja B12-vitamiinia. Proteiinia muikun mädissä on noin 19 grammaa sadassa grammassa. Toki mädissä on myös suolaa, joten mätiä on syytä annostella kauhan sijaan lusikalla.

Kuten muutkin mädit, myös muikun mäti pilaantuu helposti, joten mädin käsittelyssä on huolehdittava hyvästä hygieniasta ja katkeamattomasta kylmäketjusta. Sitä ei pidä säilyttää pitkään jääkaapissa ja jääkaapin säilytyslämpötilan on oltava nollasta kolmeen astetta. 

Sulatettu mäti tulee käyttää pian sulattamisen jälkeen, mielellään yhden vuorokauden aikana.

Muikkureseptit arkeen ja juhlaan

Muikku on herkullinen kala niin arkeen kuin vähän fiinimmällekin aterialle. Tunnetuimpia muikkuruokia ovat paistetut tai friteeratut muikut ja muikkukukko, mutta muikku sopii mainiosti myös keittoon tai rapeaksi paistettuina ja pekoniin käärittynä ohuen, tillivoilla sipaistun hapankorpun päälle. 

Lue myös Anna.fi: 4 x kalaruoka – nappaa herkulliset ja helpot reseptit

Muikku: herkullinen arvokala

Muikku on sisävesiemme ammattikalastajien tärkein saaliskala, jota esiintyy yleisesti lähes kaikkialla Suomessa suurissa järvissä ja meren lahdissa. Kotimaisuutensa ja yleisyytensä takia muikku onkin kestävä ja ekologinen valinta ruokapöytään. Myös WWF:n kalaoppaan mukaan muikku on ympäristön kannalta suositeltavaa ravintoa, eli se kuuluu vihreälle listalle. Vain Ruotsin perämereltä pohjatroolattua muikkua on syytä ostaa harkiten.

Muualla maailmassa muikku saatetaan tyrkätä roskakalojen kastiin, mutta Suomessa muikun arvo on ymmärretty jo pitkään. Etenkin muikun mäti on erittäin arvostettua herkkua, ja ovatpa sekä Puruveden muikku että Kitkan viisas muikku saaneet EU:n nimisuojauksen.

Lohikaloihin kuuluva solakka ja hopeakylkinen muikku muistuttaa ulkonäöltään pientä siikaa. Sen liha on rasvaista, valkeaa, miedon makuista ja varsin D-vitamiinipitoista. Muikun suomut ja ruodot ovat pehmeät, joten muikut voi käyttää ruoanvalmistuksessa kokonaisina.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Muikku on ekologinen valinta ruokapöytään – katso, mitä herkkuruokia maukkaasta kalasta voi kokata

Sinun täytyy kommentoidaksesi.