Ruoka

Pehmeät juustot sulavat suuhun – kokosimme ihanimmat reseptit herkutteluun ja kokkailuun

Pehmeät juustot ovat samettisia suussa ja maultaan lempeän aromikkaita. Ne sopivat herkutteluun siltään, mutta myös monipuolisesti ruoanvalmistukseen ja leivontaan.

Pehmeät juustot sisältävät muihin juustotyyppeihin verrattuna eniten vettä. Juustot jaetaan erilaisiin juustotyyppeihin rasvattoman juustomassan vesipitoisuuden mukaan. Juustotyyppejä on viisi: kova juusto, leikattava juusto, puolikova leikattava juusto, pehmeä juusto ja tuorejuusto. 

Juuston vesipitoisuus kertoo siitä, kuinka kovaa tai pehmeää juusto on. Mitä enemmän vettä juusto sisältää, sitä pehmeämpää ja kermaisempaa siitä tulee. Pehmeiden juustojen vesipitoisuus on noin 50 %.

Pitkän kypsyttämisjakson aikana juustosta haihtuu enemmän vettä, joten pehmeitä juustoja kypsytetään yleensä vain muutama viikko. Pehmeiden juustojen maku on yleensä mieto ja lempeä, koostumus pehmeä. 

Pehmeät juustot valmistetaan yleensä pastöroidusta maidosta. Pehmeisiin juustoihin luokitellaan esimerkiksi kermajuusto, mozzarella ja feta. 

Suosittu mozzarella 

Mozzarella on yksi Italian suosituimmista juustoista. Aito italialainen puhvelinmaitomozzarella eli mozzarella di bufala on koostumukseltaan pehmeää ja maultaan aromaattista. Se sopii herkutteluun, salaatteihin sekä alkuruoaksi vaikka tomaattien seuraan. 

Lehmän maidosta valmistettu mozzarella eli fior di latte puolestaan on erinomainen valinta arkisempaan ruoanvalmistukseen. Kiinteän koostumuksensa vuoksi se sopii parhaiten lämpimiin ruokiin, kuten uuniruokien kuorruttamiseen sekä pizzoihin, mutta myös leipien täyteeksi.

Pehmeät juustot: Iki-ihana fetajuusto

Fetajuusto on Kreikan tunnetuin juusto. Aito kreikkalainen fetajuusto valmistetaan pääsääntöisesti lampaanmaidosta. Joskus joukkoon lisätään myös tilkka vuohenmaitoa. Kreikkalaisella fetalla ominaista on aavistuksen hapan maku ja kostean murenevainen koostumus. 

Fetajuusto tunnetaan varmasti parhaiten kreikkalaiseta salaatista, horiatikista. Juusto on kuitenkin kotonaan niin kylmissä kuin kuumissakin ruoissa paistoksista pastoihin ja levitteistä piirakoiden täytteisiin.

Pehmeät juustot herkutteluun

Pehmeitä kittipintaisia ja valkohomepintaisia herkuttelujuustoja voidaan usein kutsua myös pinnalta kypsytetyiksi juustoiksi, joka viittaa juustojen kypsyessä syntyvään samettiseen kuoreen. 

Valkoinen homepinta suojaa juustoa muilta homeilta. Juustot ovat koostumukseltaan täyteläisiä ja kermaisia. Kittipintaiset pehmeät juustot tunnistaa paksuhkosta kellertävästä tai punertavasta pinnasta.

Perinteikäs brie 

Miedolla ranskalaisella valkohomejuustolla, Briellä, on vuosisataiset perinteet. Sitä valmistetaan Pariisin ympäristössä. Täysin kypsä brie on sisältä valuva ja maanläheisen makuinen.

Brie sopii mietojen juustojen ystäville ja on hyvin suosittua varsinkin kokonaisena kiekkona juhlissa. Näyttävän tarjottavan siitä saa erilaisilla pähkinöillä ja hedelmillä kuorrutettuna. Mansikat ja brie on suosittu makuyhdistelmä, ja joulun aikaan briejuusto kannattaa nostaa jälkiruokapöydälle piparkakkujen, pähkinöiden sekä kuivattujen hedelmien, hillojen tai vaikkapa päärynöiden, persimonien ja viikunoiden kera. 

Briejuusto täyttää maukkaasti croissantit ja siitä syntyy helposti myös herkullinen salaatti mansikoiden ja balsamicon kera

Pehmeät juustot: Voimakas camembert 

Ranskalaisen keskivahvan lehmänmaidosta valmistetun valkohomejuuston Camembertin kotiseutu on Pohjois-Ranskassa Normandiassa. Maailman tunnetuimpiin juustoihin kuuluva Camembert on Brie-juustoa voimakkaampi ja tuoksuvampi. Kypsyneet camembert-juustot kääritään vahapaperiin ja säilötään perinteisiin puurasioihin.

Camembert on taivaallista uunissa paahdettuna. Lämmetessään sisus muuttuu valuvaksi kastikkeeksi, johon voi dippailla esimerkiksi leipää tai rapeaa lehtitaikinaa.  Kokeile maukasta juustoa myös munakkaan täytteenä. 

Herkullinen taleggio 

Italian Alpeilla on Taleggio-laakson mukaan nimetty täysrasvainen ja litteä herkkujuusto. Taleggio valmistetaan pastöroidusta lehmänmaidosta. Ohut, oranssinkellertävä kuori kätkee sisälleen notkean, puolipehmeän rakenteen. Nuorena sen maku on hedelmäinen ja hieman hiivainen, mutta kypsyessään vahvistuu ja saa tryffeliä muistuttavan aromin.

Taleggio-juusto sopii herkuteltavaksi sellaisenaan tai vaikka lämpimiin leipiin. Tuliset juusto-salamisandwichit ovat tuhti, mutta herkullinen huikopala.

sandwichit

Ohje: Tuliset juusto-salamisandwichit

Pehmeät juustot: Herkkujuustolan metsuri 

Kotimaisten pehmeiden juustojen parhaimmistoa edustava Metsuri on kittipintainen pehmeä lehmänmaitojuusto. Maultaan keskivahvan ja aromikkaan Metsurin voi puisen ulkokuorensa ansiosta lämmittää helposti myös uunissa.

Hienostunut seller sur cher 

Loiren laaksossa Ranskassa valmistettu hienostunut pastöroimaton vuohenjuusto. Pientä pehmeää kiekkoa peittää tummanharmaa, puuhiilentuhkan ja suolan seos, joka kannattaa myös nauttia aromikkaan juustosisuksen kanssa. Maultaan Selles sur Cher on kellarimainen ja keskivahvan täyteläinen.

Pehmeä brebille 

Keskivahva valkohomepintainen lampaanmaitojuusto, joka on peräisin Ranskan baskialueelta. Brebille on täyteläisen pehmeä herkuttelujuusto, joka sopii mainiosti juustotarjottimelle.

Lue myös Anna.fi: Kokoa runsas ja houkutteleva juustotarjotin – vinkit juustojen valintaan ja reseptit herkullisiin lisukkeisiin

Pehmeiden juustojen säilytys

Suuren vesipitoisuuden vuoksi pehmeät juustot eivät säily pitkään, vaan ne pitäisi käyttää 1–2 viikossa. Pehmeät juustot säilyvät parhaiten avaamattomina omissa pakkauksissaan. Jos et saa kaikkea juustoa käytettyä kerralla, säilytä ylijäämiä ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa.

Juttua on muokattu 13.11.2023: lisätty reseptilinkkejä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pehmeät juustot sulavat suuhun – kokosimme ihanimmat reseptit herkutteluun ja kokkailuun

Sinun täytyy kommentoidaksesi.