Pehmeät juustot
Pehmeitä kittipintaisia ja valkohomepintaisia herkuttelujuustoja voidaan usein kutsua myös pinnalta kypsytetyiksi juustoiksi, joka viittaa juustojen kypsyessä syntyvään samettiseen valkoiseen kuoreen.

Valkoinen homepinta suojaa juustoa muilta homeilta. Juustot ovat koostumukseltaan täyteläisiä ja kermaisia. Kittipintaiset juustot tunnistaa paksuhkosta kellertävästä tai punertavasta pinnasta.
Pehmeä brebille
Keskivahva valkohomepintainen lampaanmaitojuusto, joka on peräisin Ranskan baskialueelta. Brebille on täyteläisen pehmeä herkuttelujuusto, joka sopii mainiosti juustotarjottimelle.
Herkullinen taleggio
Iltalian Alpeilla on Taleggio-laakson mukaan nimetty täysrasvainen ja litteä herkkujuusto. Taleggio valmistetaan pastöroidusta lehmänmaidosta. Ohut, oranssinkellertävä kuori kätkee sisälleen notkean, puolipehmeän rakenteen. Nuorena sen maku on hedelmäinen ja hieman hiivainen, mutta kypsyessään vahvistuu ja saa tryffeliä muistuttavan aromin.

Taleggio-juusto sopii herkuteltavaksi sellaisenaan tai vaikka lämpimiin leipiin. Tuliset juusto-salamisandwichit ovat tuhti, mutta herkullinen huikopala.
Herkkujuustolan metsuri
Kotimaisten pehmeiden juustojen parhaimmistoa edustava Metsuri on kittipintainen pehmeä lehmänmaitojuusto. Maultaan keskivahvan ja aromikkaan Metsurin voi puisen ulkokuorensa ansiosta lämmittää helposti myös uunissa.
Hienostunut selles sur cher
Loiren laaksossa Ranskassa valmistettu hienostunut pastöroimaton vuohenjuusto. Pientä pehmeää kiekkoa peittää tummanharmaa, puuhiilentuhkan ja suolan seos, joka kannattaa myös nauttia aromikkaan juustosisuksen kanssa. Maultaan Selles sur Cher on kellarimainen ja keskivahvan täyteläinen.
Voimakas camembert
Ranskalaisen keskivahvan lehmänmaidosta valmistetun valkohomejuuston kotiseutu on Pohjois-Ranskassa Normandiassa. Maailman tunnetuimpiin juustoihin kuuluva Camembert on
Brie-juustoa voimakkaampi ja tuoksuvampi. Kypsyneet juustot kääritään vahapaperiin ja säilötään perinteisiin puurasioihin. Kun kerran maistaa hyvää ja aitoa camembertiä tai brietä, voi olla vaikea hyväksyä enää niiden etäisiä pastöroidusta maidosta valmistettuja jäljitelmiä.
Perinteikäs brie
Miedolla ranskalaisella valkohomejuusto Briellä on vuosisataiset perinteet. Sitä valmistetaan Pariisin ympäristössä. Brie sopii mietojen juustojen ystäville ja on hyvin suosittua varsinkin kokonaisena kiekkona juhlissa. Mietoa brietä voidaan tarjoilla vaikkapa tuoreiden mansikoiden tai karamellisoitujen pähkinöiden kanssa. Täysin kypsä brie on sisältä valuva ja maanläheisen makuinen.

Pähkinäinen brie on helppo jälkiruoka, joka syntyy, kun punaviinisiirapissa pyöräytetyt pähkinät kumotaan briepalan päälle.
Lue lisää juustoista:
Kovat herkuttelujuustot
Jouluillan juustotarjotin
Fondue-ilta ystävien kesken
Vuohenjuusto antaa makua
Ruoka.fi: Brie juhlistaa aterian
Kuvat: Kristiina Kurronen ja Jarmo Wright
Kommentoi
Kommentoi juttua: Pehmeät juustot