Suolainen muffinssi – leivo uunituoreet suupalat makoisilla täytteillä
Arjen kiireiden keskellä näppärät välipalat tulevat tarpeeseen. Kokeile suolaisia muffinsseja, joita voit syödä aamupalalla tai pakata mukaan töihin välipalaksi. Tee kerralla isompi satsi, niin muffineita riittää koko viikoksi.
Suolainen muffinssi on yksinkertainen, helppo ja herkullinen leivonnainen. Vaihtele muffinssien täytteitä mielesi mukaan. Täytteeksi sopivat hyvin oliivit, aurinkokuivatut tomaatit, kinkku tai pekoni sekä erilaiset yrtit, juustot ja siemenet.
Lue myös: Muffinssivuoka on keittiön todellinen monitoimipelti! Lukijat paljastavat nerokkaimmat käyttövinkit
Suolaiset muffinssit onnistuvat joka leipurilta. Yksinkertaisimmillaan taikinaa ei tarvitse edes vatkata, vaan ainekset vain sekoitetaan keskenään, taikina jaetaan muffinssivuokiin ja nostetaan uuniin kypsymään noin vartiksi. Näin uunituoreista leivonnaisista saattaa päästä nauttimaan jo puolessa tunnissa.
Muffinssit ovat parhaimmillaan tuoreina. Jos kaikkia leivonnaisia ei tule syötyä samana tai seuraavana päivänä, tähteelle jääneet kannattaa sujauttaa pakastimeen, josta niitä voi napata sulamaan aina tarpeen mukaan.
Suolainen muffinssi rikastetaan pekonilla tai savuporolla
Pekoni tekee kaikesta vähän parempaan – niin myös muffinsseista. Parita pekonin kanssa makeita taateleita, aromikasta cheddarjuustoa tai vihervoimaista parsakaalia.
Miniartisokkamuffinssit maistuvat mukavasti makeansuolaisille, sillä latva-artisokat saavat rinnalleen piparkakunmuruja, taatelia ja pekonikuutioita. Tässäpä ihastuttava idea pikkujouluihin tai miksei vaikkapa välipäivien kahvipöytään, kun kaipaat tähteelle jääneille piparkakuille uuden sijoituskohteen.
Suolainen muffinssi voi yhdistää hurmaavalla tavalla myös savuporoa, kirpeää puolukkaa sekä aromikasta rosmariinia, jolloin makumaailma on ihanan metsäinen. Taikinaan piilotetaan myös roppakaupalla juustoraastetta, jolloin lopputulos on taatusti mehevä ja maukas.
Kasvissyöjän herkkumuffinissit
Erilaiset kasvikset antavat muffinsseille makua, väriä ja mehevyyttä. Parsakaalimuffinsseissa on nimensä mukaisesti terveellistä parsakaalia sekä herkullista fetajuustoa.
Kesäkurpitsamuffinssit maistuvat myös vegaaneille. Suolaiset suupalat saavat kauniin värinsä porkkanamehusta ja veikeän makuvivahteen valkosipulista sekä timjamista. Kesäkurpitsamuffinssien kuohkea kuorrute on maustettu rosmariinilla.
Välimeren muffinsseissa maistuu aurinkokuivattu tomaatti, oliivi sekä timjami. Pähkinäisissä aamumuffinsseissa puolestaan rouskuvat hurmaavasti cashewpähkinät. Molemmat muffinssitaikinat kohotetaan hiivalla, joten niiden leipomiseen kannattaa varata aikaa.
Välimeren muffinssien kanssa saman tyyppistä makumaailmaa edustavat myös tomaattimuffinssit, jotka mehevöitetään jogurtilla ja nostatetaan leivinjauheella. Taikinan voi maustaa maun mukaan yrteillä ja sekaan voi halutessaan piilottaa myös siemeniä.
Lue myös Anna.fi: Yrttiset vuohenjuustomuffinit
Suolaiset muffinssit twistillä
Suolainen muffinssi onnistuu myös pienellä twistillä. Esimerkiksi jauhoja välttelevä voi valmistaa tarjolle pieniä parsakaalimunakasmuffinsseita tai paistaa mehevät mini-kasvisfrittatat. Munakasta muistuttava muffinssimassa sekoitetaan kananmunista, jolloin lopputulos on vähähiilihydraattinen mutta ruokaisa ja taatusti täyttävä. Munakasmuffinssit ovat huipputarjottavia myös viikonlopun brunssipöydässä.
Hauskoihin muffinssivuoassa valmistettaviin pinaatti-pannarimuffinsseihin ihastuvat aikuiset ja lapset. Taikina muistuttaa pannaritaikinaa, mutta ulkomuoto muffinssia. Vaihtelua saat helposti erilaisilla täytteillä ja lisukesalaattia varioimalla.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Suolainen muffinssi – leivo uunituoreet suupalat makoisilla täytteillä