Muffinssi – kokosimme kotoisat herkkupalat ja juhlapöydän suosikkiohjeet

Muffinssi maistuu aamiaisella, välipalana tai juhlapöydässä. Taikinaa, täytteitä sekä koristeita ja kuorrutteita muuntelemalla saat jokaisen makuun sopivia makeita tai suolaisia muffinsseja. Kokosimme Kotilieden parhaat ohjeet!

Muffinssi on helppotekoinen leivonnainen, mutta makuvaihtoehdoissa saattaa sormi mennä suuhun. Marjaisia vai suklaisia? Makeita vai suolaisia? Kuorrutteella vai ilman?

Lue myös: Suolaiset muffinit maistuvat aamusta iltaan

Muffinssitaikina – vaahdottaen vai sekoittaen?

Muffinssi onnistuu joka leipurilta, kun ohjetta seuraa tarkasti ja mittaa ainekset huolellisesti. Kaikilla reseptin raaka-aineilla on oma roolinsa muffinssien onnistumisessa. 

Nopeimmillaan uunituoreista muffinsseista pääsee nauttimaan jo puolessa tunnissa, sillä helppotekoinen muffinssitaikina valmistuu vaikka kokonaan ilman vatkainta ja vispainta vain sekoittamalla ainekset yhteen. Sekoittamalla valmistettu taikina kohoaa uunissa runsaasti, jolloin lopputuloksena on muhkeita, keskeltä komeasti pullistuneita leivonnaisia.

Joskus ohjeessa neuvotaan vaahdottamaan kananmunat tai voi sokerin kanssa. Tällöin saat aikaiseksi tasapintaisen muffinssin, joka on helppo kuorruttaa kauniiksi. Nosta tarvittavat raaka-aineet pöydälle lämpiämään hyvissä ajoin, sillä paras muffinssi syntyy huoneenlämpöisistä kananmunista ja rasvasta. Vaahdottamisen jälkeen vatkaaminen loppuu ja muut raaka-aineet vain sekoitetaan mukaan esimerkiksi taikinakaavinta tai puuhaarukkaa apuna käyttäen. 

Muffinssi saa lisäjujua, kun taikinaan sekoittaa makua marjoista, hedelmistä, suklaasta, pähkinöistä, juustoista, taatelista ja yrteistä. Lisävivahdetta saa, kun raaka-aineita yhdistelee luovasti. Miltä kuulostaisi esimerkiksi raparperi-valkosuklaa, poro-puolukka tai pistaasi-amaretto?

muffinssi

Muffinssi voi olla makean marjaisa, tuhdin suklainen tai vaikka suolainen suupala. Komea koristelu loihtii muffinsseista kahvipöydän puheenaiheen. Kuva: Pekka Holmström

Marjaisat ja hedelmäiset muffinssit

Mustikkamuffinssit ovat muffinien aatelia. Taikinan voi maustaa kanelilla tai mehevöittää mantelimassalla. Kesäiset mustikkamuffinit sopivat kahvin tai teen kanssa tarjottavaksi.

Myös raparperimuffineissa maistuu kesä. Raparperimuffinssien taikinaan lisätään pieninä raparperia kuutioina. Raparperikakkusten pinnan voi peittää kermavaahtopilvellä ja tuoreilla mansikoilla.

Appelsiini-sitruuna-marenkimuffinssit mukailevat suositun sitruuna-marenkipiirakan makumaailmaa. Muffinissa maistuu limerahka ja päällä suussa sulavaa kiisseliä ja pehmeää marenkia.

Aprikoosimuffinssit voi leipoa tuoreista, säilötyistä tai kuivatuista aprikooseista. Aprikoosit saavat lisämakua, kun niiden antaa liota hetken inkiväärillä maustetussa sokeriliemessä.

Kurpitsamuffinssit ovat kahvipöydän väripilkku, kun värjäät kuorrutteen oranssilla karamellivärillä. Korista muffinit valkosuklaarakeilla. Saat muffineista gluteenittomia, kun korvaat vehnäjauhot gluteenittomilla riisijauhoilla ja ripauksella ksantaania.

Suklaamuffinssi sulattaa sydämen

Suklaamuffinssit maistuvat kaikille. Suklaan lisäksi muffinsseihin voi piilottaa myös muita makua antavia raaka-aineita, kuten lakritsia.

Jos pidät chilistä, kokeile chili-suklaamuffinsseja. Kuuman suklaan ja tulisen chilin yhdistelmä sulaa suussa.

Jos chili tuntuu liian villiltä vaihtoehdolta, piilota taikinaan Daim-rakeita tai Geisha-suklaata.

Viidakon suklaamuffinssit on helppo tehdä, ja herkullisella tuorejuusto-voikreemillä viimeisteltyinä maistuvat jokaiselle herkkusuulle.

Aikuiseen makuun maustetut sukaamuffinssit voi säväyttää viskillä tai viimeistellä marsala-kahvikreemillä. Kaunis kuorrute viimeistelee leivonnaisten ulkonäön.

Valkoisen suklaan ystävät leipovat vadelma-valkosuklaamuffinsseja tai valkosuklaa-raparperimuffinsseja.

Muffinssi maistuu joulunakin

Pähkinävoita ja suklaarouhetta sisällä ja päällä – amerikkalaiset pähkinämuffinssit ovat maan tapaan taatusti muhkeita ja tuhteja. Pinnalle ripoteltava muruseos tekee muffinsseista entistä vaikeampia vastustaa.

Bataattimuffinssit mukailevat porkkanakakusta tuttua makumaailmaan. Mausteena on kanelia, neilikkaa, inkivääriä sekä kardemummaa ja sattumina pekaanipähkinöitä. Valmiit bataattimuffinssit koristellaan sokerikuorrutteella.

Maapähkinäisissä, kinuskilla kuorrute­tuissa korinttimuffi­nsseissa maistuu tuttu Snickers­patukka.

Amaretto ja tumma suklaa maustavat pistaasimuffinssit aikuisten suun mukaiseksi.

Kookosmuffinssit viimeistellään valkoisella kookoskuorrutteella niin, että lopputulos muistuttaa hauskasti lumipalloa.

Leppoisan viikonloppuaamiaisen tai -brunssin kruunaavat herkulliset aprikoosihillolla ja rusinoilla täytetyt italialaiset muffinssit.

Suolaiset muffinit

Suolaiset muffinssit sopivat hyvin aamiaiselle ja sunnuntaibrunssille. Vaihtele muffinssien täytteitä mielesi mukaan. Täytteeksi sopivat hyvin oliivit, aurinkokuivatut tomaatit, kinkku tai pekoni sekä erilaiset yrtit, juustot ja siemenet.

Suolainen poro ja kirpeä puolukka maistuvat rosmariinin kanssa muffinsseissa ihanan metsäiseltä.

Välimeren muffinsseissa  ihastuttavat sinihomejuusto, tomaatti ja sesam. Taikina kohotetaan hiivalla, joten leipomiseen kannattaa varata tovi.

Pekoni tekee kaikesta vähän parempaan – niin myös muffinsseista. Yhdistä pekonin makupariksi makeita taateleita tai aromikasta cheddarjuustoa.

Tomaattimuffinssit sopivat aamupalalle tai iltateen kaveriksi. Taikinan voi maustaa maun mukaan yrteillä ja sekaan voi halutessaan piilottaa myös siemeniä.

Vegaaniset kesäkurpitsamuffinssit saavat kauniin värinsä porkkanamehusta. Kesäkurpitsamuffinssien kuohkea päällinen on maustettu rosmariinilla ja taikinaa säväyttää tuore timjami.

Lue myös Anna.fi: Parhaat kuppikakkujen kuorrutukset saavat hymyn huulille – näin syntyvät lumiukot, kaktukset ja merenneidot

Muffinssi: lyhyt paistoaika ja kohta jo herkutellaan

Kaupat myyvät erikokoisia paperisia ja foliosta valmistettuja muffinssivuokia. Jos taikina on löysää, laita kaksi paperivuokaa päällekäin. Voit myös käyttää teflonpintaista tai silikonista muffinssipeltiä. Metallinen muffinssivuoka on aina öljyttävä tai suihkautettava koloihin vuokasprayta.

Vuoasta kannattaa täyttää korkeintaan 3/4, jotta taikinalla on tilaa kohota. Muffinssi kypsyy nopeasti ja paistoaika on vain noin 15-20 minuuttia. Muista, että pienet muffinssit tarvitsevat huomattavasti lyhyemmän kypsennysajan kuin suuremmissa vuoissa paistettavat muffinssit.

Muffinssi on parhaimmillaan tuoreina, mutta sen voi myös pakastaa kahvikakkujen tapaan. Kuorrute kannattaa valmistaa vasta hetki ennen tarjoilua, sillä sen rakenne voi muuttua pakastuksen ja sulatuksen myötä.

Muffinssi viimeistellään komealla kuorrutteella

Muffinssi maistuu sellaisenaan, mutta sen voi myös koristella oman mielikuvituksen rajoissa. Jos haluat kuorruttaa muffinssien pinnan, anna niiden jäähtyä hyvin ennen kuorrutuksen lisäämistä. Liian kuuma muffinssi valuttaa kuorrutteen reunoille tai se imee sen itseensä.

Kuorruttamiseen sopii esimerkiksi voikreemi, kermavaahto, tuorejuusto tai marenki. Pursotustapoja löytyy kymmeniä erilaisia, ja samaan leivonnaiseen voi yhdistää useamman väristä ja makuista kuorrutetta.

Erilaiset nonparellit, strösselit ja karkkirakeet tekevät muffineista kauniita ja houkuttelevan näköisiä. Niiden avulla leivonnaisen saa myös puettua teemaan kuin teemaan sopivaksi.

Avainsanat

Keskustelu

80-luvulla asuin anopin luona, ja kouluaamuina anoppi aina laittoi minulle ja miehelleni aamupalan, johon kuului aina rusinamuffinsseja. Sain reseptin ja vieläkin silloin tällöin tekaisen noita ihanuuksia. Kun niitä säilyttää jääkaapissa, maku vain paranee. Silloinhan muffinssit olivat pieniä, nythän koko on ainakin kaksinkertainen. Itse paistan minimuffinssipellillä omani, tulee syötyä kohtuullisemmin.

Kommentoi juttua: Muffinssi – kokosimme kotoisat herkkupalat ja juhlapöydän suosikkiohjeet

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X