fenkolit

Fenkoli antaa aromia

Makean aromaattinen, anikseen vivahtava fenkoli antaa veikeän maun niin salaateille, keitoille kuin risotollekin.

Salaatti-, vihannes- eli mukulafenkoli on kotoisin Välimeren alueelta. Salaattifenkolin pehmeän mehevät kannat muodostavat hiukan sipulia muistuttavan, pullean lehtiruusukkeen, jota käytetään ravinnoksi. Hennot, tilliä muistuttavat lehdet sopivat mausteeksi ja koristeeksi.

fenkoli

Fenkolin maku on makeahko ja mausteinen, hieman anikseen vivahtava. Kypsennettäessä aromaattinen maku mietonee.

Fenkoli ei tarvitse muuta esikäsittelyä kuin huuhtomisen. Jos fenkolia käyttää raakana salaateissa, kannattaa kasvin kovimmat osat – varsi ja lehtiruodit – irrottaa ja leikata hyvin ohuiksi suikaleiksi.

fenkolisalaatti

Keitettyä, paistettua, grillattua tai sitruunalla marinoitua salaattifenkolia voi tarjota liha- tai kalaruokien lisäkkeenä sellaisenaan. Fenkoli sopii myös pataruokiin, kastikkeisiin, keittoihin, laatikoihin ja gratiineihin. Salaatteihin se antaa rapsakkuutta ja raikasta makua.

Vesikrassi-fenkolisalaatti on vaivaton vihersalaatti, joka sopii monen ruoan pariksi tai alkusalaatiksi. Hiukan lempeämpi fenkolisalaatti syntyy, kun fenkolin parittaa jogurttikastikkeen kera.

Aasialainen fenkoli-kaalisalaatti on kirpeän etikkainen lisuke, joka antaa uutta särmää vaikka hampurilaisille tai hodareille.

fenkolikeitto

Keittoihin fenkoli tuo veikeän makuvivahteen. Fenkolikeitto on maukas kasvissosekeitto, josta saa ruokaisamman, kun keiton kera tarjoaa ruskistettuja pekonisuikaleita. Herne-fenkolikeitto puolestaan on kevyt ja raikas keitto, joka maustetaan mintulla ja limetillä.

Fenkolisilakat on moderni versio perinteisestä silakkalaatikosta, joka on arkiruokaa parhaimmillaan: helppo, ravitseva, edullinen ja maukas.

Hiukan hienostuneempi kala-ateria syntyy paistetusta kalasta ja fenkolirisotosta, joka sopii niin arki- kuin juhla-ateriallekin.

aasialaiset fenkolit

Isoja fenkolin lehtiruoteja voi hyödyntää myös hauskoina tarjoilukuppeina. Aasialaiset makupalat syntyvät, kun maukas jauhelihaseos tarjotaan fenkolikupeista.

Kreetalainen vihannespiiras on mehevä kasvispiirakka, jonka täytteeseen käytetään runsaasti erilaisia vihanneksia. Fenkolin kaveriksi piirakkaan sopivat esimerkiksi nokkonen, pinaatti, kevätsipuli ja purjo.

fenkolipizza

Fenkoli antaa aromaattisen säväyksen myös katkarapupiirakan täytteeseen sekä vuohenjuusto-rosmariinipizzalle.

Lisää ruokaideoita kasviksista:
Kukkakaali on uusi trendiruoka
Latva-artisokka sopii alkuruoaksi
Mangoldi sopii keittoon ja vokkiin
Paksoi tuo vehreyttä vokkeihin ja keittoihin
Ruoka.fi: Uunifenkolit

Lähde: Kotimaiset kasvikset ry

 

 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Fenkoli antaa aromia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X