Ruoka

Fenkoli on kalan klassinen makupari – kokeile aniksenmakuista fenkolia myös salaatteihin, keittoihin ja piirakoihin

Fenkoli ihastuttaa kalan kaverina, mutta on taivaallista myös salaateissa. Tutustu aromikkaaseen kasvikseen, jolla nostat arkiruokasi hetkessä luksusluokkaan.

Fenkoli on veikeä vihannes niin maultaan kuin ulkonäöltään. Upea anikseen vivahtava maku ei taatusti jätä ketään kylmäksi.

Fenkolista puhuttaessa tarkoitetaan usein salaatti-, vihannes- eli mukulafenkolia. Se on vihannes, joka kasvattaa tyveensä sipulia muistuttavan, pullean lehtiruusukkeen. Hennot, tilliä muistuttavat lehdet sopivat mausteeksi ja koristeeksi.

Maustefenkoli puolestaan tuottaa siemeniä, joita käytetään mausteena esimerkiksi leivissä, vihannesruoissa, keitoissa sekä esimerkiksi kurkkusäilykkeissä.

Fenkolin käyttö 

Tuore salaattifenkoli on varsisellerin tapaan käytettävä hyvin aromaattinen vihannes, jonka voi syödä raakana tai kypsennettynä. Raakana fenkolin maku on makeahko, aromaattinen ja hieman lakritsiin tai anikseen vivahtava.

Fenkoli on taivaallista raakana esimerkiksi salaateissa. Jos veikeä maku on kuitenkin liikaa, tarjoa fenkoli kypsennettynä. Esimerkiksi uunissa paahtaminen kesyttää maun lempeä makeaksi. Ihana idea on tarjota fenkolia myös pikkelöitynä esimerkiksi vaaleassa balsamietikassa. Pikkelöity fenkoli sopii niin burgereiden väliin kuin salaattien sekaan. 

Fenkoli tuo makua salaatteihin 

Salaatteihin fenkoli tuo upean aromaattisen makulisän. Parhaimmillaan se on aivan ohueksi suikaloituna. Erityisesti kovimmat kasvinosat eli kova sisus ja varret kannattaa leikata hyvin ohuiksi suikaleiksi. Muut osat voi halutessaan pilkkoa viipaleiksi. Mandoliini eli vihannesleikkuri on suikalointiin paras apuväline, mutta myös juustohöylällä tai terävällä veitsellä saat tehtyä siistejä viipaleita.

Fenkolin makupariksi voi yhdistää esimerkiksi appelsiinia sekä muita sitruksia, kurkkua, varhaiskaalia sekä erilaisia yrttejä. Mummonkurkkujen tekniikalla valmistettu veikeä kurkku-fenkolisalaatti on loistava lisä erilaisten kalaruokien kylkeen. 

Lämpimät lisukkeet fenkolista

Kypsentäminen pehmentää ja muhevoittaa fenkolin makua, joten jos kasviksen veikeä aromi on sinulle liikaa, tarjoa fenkoli esimerkiksi uunissa paahdettuna tai vaikka grillattuna.

Lämpimät grillifenkolit voi marinoida italialaisittain sitruunamehulla ja oliiviöljyllä ja viimeistellä parmesaanijuustolastuilla.

Lisää fenkolia lämpimiin ruokiin

Keittoihin fenkoli tuo veikeän makuvivahteen. Usein fenkoli näyttelee aterialla sivuroolia, mutta yhtä hyvin sen voi päästää myös pääosaan.

Fenkolikeitto on maukas kasvissosekeitto, josta saa ruokaisamman, kun keiton kera tarjoaa ruskistettuja pekonisuikaleita. Herne-fenkolikeitto puolestaan on kevyt ja raikas keitto, joka maustetaan mintulla ja limetillä.

Lämpimissä ruoissa fenkolia kannattaa käyttää sipulin ja kaalin sijaan. Erityisesti kalan kaverina fenkoli on todellinen ässä. Suikaloi fenkolia kalakeittoon tai –pastaan tai tarjoa sitä öljyssä kypsennetyn nieriän kanssa.  

Fenkolisilakat on moderni versio perinteisestä silakkalaatikosta, joka on arkiruokaa parhaimmillaan: helppo, ravitseva, edullinen ja maukas.

Hiukan hienostuneempi kala-ateria syntyy paistetusta kalasta ja fenkolirisotosta, joka sopii niin arki- kuin juhla-ateriallekin.

Lue myös Anna.fi: Varhaiskaali on mehevä herkku – katso 3+1 maukasta kaalireseptiä

Fenkoli: käsittely

Fenkoli ei tarvitse muuta esikäsittelyä kuin huuhtomisen. Erityisesti fenkolin päällimmäiset kerrokset kannattaa irrottaa ja huudella huolellisesti, sillä niissä väleissä lymyilee joskus multaa.

Koko kasvi on loistavaa syötävää, mutta varret kannattaa hienontaa, samoin kova keskus, jotta ne kypsyvät paremmin. Hahtuvaiset vihreät osat kannattaa säästää ja ripotella valmiin ruoan päälle ikään kuin tilliksi.

Juttua muokattu ja lisätty reseptilinkkejä 1.9.2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Fenkoli on kalan klassinen makupari – kokeile aniksenmakuista fenkolia myös salaatteihin, keittoihin ja piirakoihin

lennu

kiva kuulla miten fenkkooli sopii näin monipuoliseen ruuanlaittoon

Sinun täytyy kommentoidaksesi.