Herkkuja munakoisosta

Upean värinen, kiiltäväkuorinen ja kauniin muotoinen munakoiso on Välimeren maiden ja arabikeittiön herkku, joka vaatii seurakseen happoa, mausteita ja reilun lorauksen öljyä.

Miedon makuinen munakoiso vaati piristyksekseen happoa, esimerkiksi sitruunaa, viiniä tai viinietikkaa. Sitruunan raastettu kuori antaa ruoalle pikantin aromin.

Välimeren arabimaailmassa alkupalapöytään kootaan mezeherkkuja, jotka virittävät aistit aterialle. Ohuista munakoisoviipaleista kietaistavat mezekääröt täytetään sardelli- tai anjovisfileillä ja aurinkokuivatuilla tomaateilla ja tarjotaan kylminä. Täytteeksi sopii myös mintulla maustettu riisi tai lampaanliha.

Munakoisobruschetta on mainio ruokahalun kiihottaja. Tomaatti ja munakoiso täydentävät toisiaan ja sulautuvat samassa padassa haudutettuina herkuksi, joka maustetaan pippurilla, sipuleilla, ripauksella sokeria ja suolaa, ja lusikoidaan rapeiden alkupalaleipien täytteeksi.

Uunissa pehmeäksi rupsahtanut, munakoiso soseutetaan mausteiden kanssa suussa sulavaksi munakoisotahnaksi, joka on pitaleivän kanssa tarjottuna makujen nirvanaan tainnuttavan hyvää.

Imaami pyörtyi eli täytetyt munakoisot on maukasta slow foodia, jonka hitaasti hautunut, täydellinen makujen sinfonia viimeistellään öljyllä.

Moussaka on kreikkalainen uunivuoka, johon lisätään jauhelihaa. Juustoinen kasvismoussaka sopii myös kasvisten ystävälle.

Arabit toivat Sisiliaan mausteisen keittiönsä. Ruokaperinteeseen jäi monia herkullisia ruokia, kuten capoletta, kasvis-sardellipata.

Lampaan jauhelihalla, munakoisolla ja juustolla täytetty lammaspiirakka sopii niin ateriaksi kuin teepöydän iltapalaksikin tai pikkujoulujen ja lahjavalvojaisten tarjottavaksi.

Lisää ruokaideoita munakoison ystävälle:

Munakoiso
Munakoiso on aterian kaunokainen
Munakoison itkettäminen poistaa kitkeryyden
Ruoka.fi: Munakoiso

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Herkkuja munakoisosta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X