Ruoka

Joulun parhaat pikkuleivät

Joulun pikkuleivät maistuvat kahvipöydässä ja glögin kanssa. Kokosimme tähän Kotilieden parhaat jouluiset pikkuleivät. Valitse suosikkisi!

Vuoden kohokohta lähestyy ja sen tunnistaa kotiin leviävistä  tuoksuista. Joulun makujen maailmaan uppoudutaan leipomalla pipareita ja pikkuleipiä jo joulunajan ensihetkiin.

Katso myös: Parhaat pikkuleivät kautta aikojen 

Piparkakku on joulun ykköspikkuleipä

Piparien leipomisessa vain mielikuvitus on rajana. Piparkakkutaikinasta kootut somat pikkumökit sopivat koristamaan glögi- tai  kahvimukin reunaa.

Hauska piparkakkujoulukalenteri syntyy numeromuoteilla gluteenittomasta piparkakkutaikinasta.

Rapeat ruispiparit valmistuvat perinteisiä pipareita ripeämmin. Helppoihin piparkakkusiin voi tehdä omenaporalla reiän, josta kypsät piparit voi pujottaa nauhaan koristeeksi.

Kotilieden ruokatoimittajana pitkään toiminut, piparkakkutaituri Inga Aaltonen on 1970-luvulla kehitellyt näiden mamsellin piparkakkujen ohjeen. Hän halusi taikinan, jota voi ryhtyä leipomaan ilman seisottamista. Hän pyrki myös löytämään ratkaisun samoihin aikoihin valalla olleen suomalaiseen seitsemän sortin kahvipöytä-villitykseen; Ingan mielestä yksi hyvä pipari riittää tarjottavaksi ja piparin voi tarjota vaikka sinihomejuuston parina.

Joulun perinteiset pikkuleivät

Pikkuleipien perusreseptillä voi valmistaa juhlapöytään vaikka kolmea sorttia tarjottavaa: sitruunaleivät maustetaan sitruunan kuorella ja mehulla, mantelileivät saavat jouluista makua jauhetusta mantelista ja karvasmanteliöljystä ja pähkinäleipien taikinaan lisätään jauhettua pähkinää ja rouhittua suklaata.

Perinteikkäät, vaniljaiset mantelipikkuleivät pursotetaan herkullisiksi pikkuleipäkransseiksi. Pikkuleipätaikinan voi halutessaan maustaa erilaisilla pähkinäjauheilla tai sitrusraasteilla.

Pursottamalla tehdään myös helpot perusmuroleivät. Samasta taikinasta voi leipoa myös hevosenkenkiä, joiden kärjet kastetaan sulatettuun suklaaseen ja koristellaan karamellirakeilla.

Herkät tomusokerikuorrutuksella viimeistellyt lumitähtipikkuleivät voi tarjota sellaisenaan tai omenahillolla tai sitruunatahnalla täytettynä.

Joulukoristeesta käyvät myös veikeät maapähkinänapit, joihin painetaan reiät pillillä.

Hevosenkengät, kuten useimmat pikkuleivät, tehdään murotaikinasta käsittelytapaa, muotoilua ja mausteita muuttaen. Nämä suuhun sulavat pikkuleivät kastetaan tummassa suklaassa.

Amerikkalaiset taatelikakut maistuvat joululta. Pekaanipähkinät, rusinat ja taatelit tuovat pikkuleipiin runsaan maun.

Kaneliässät vievät meistä monet lapsuuteen, jossa näitä pikkuleipiä maisteltiin kahvipöydässä.

Wilhelmiinat ovat mureita pikkuleipiä, jotka ovat helppotekoisia.

Joulun suklaapikkuleivät

Myös täyteläiset suklaaleivät sopivat tarjottavaksi sellaisenaan tai kerrospikkuleipinä, joiden väliin on sipaistu tomusokerilla makeutettua maapähkinävoita tai kahvilla ja voilla ohennettua sulaa suklaata.

Kolmen suklaan keksilajitelma sopii vaikka joululahjaksi suklaan ystävälle, kun kauniiksi kuorrutetut keksit pakkaa sievään rasiaan.

Huurteiset suklaahuiput, pursotettavat suussa sulavat pikkuleivät saavat ihanan huurteisen pinnan tomusokerista.

Katso myös: Piparit Kotilieden parhailla reseptillä – valitse suosikkisi piparikoosteesta!

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Kreikkalaiset mantelipikkuleivät

 

 

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Joulun parhaat pikkuleivät

Sarg

Nyt on lokakuun 28 päivä, jouluun aikaa miltei 2 kuukautta. Ollaanko ihan pikkasen ajoissa liikkeellä?

24/7tonttu

Ei lainkaan etuajassa! Kun aloittaa näin lokakuun lopulla, ei tule hätä eikä hoppu joulunaluspäivinä. Sitä ehtii silloin vaikka joutilaalle iltakävelylle koiran kanssa. Itse teen pakastimeen valmiiksi laatikot paistoavaille valmiina, possumakkaraa sekä kaksi kuivakakkua. Marraskuussa on sopiva aika siivota talon salinpää joulukuntoon, kun siellä ei arkisin olla niin siistit säilyy kyllä. Pikkuleivätkin säilyvät marraskuulta jouluun tiiviissä rasiassa viileässä komerossa. Joululahja sukkien kutomisen aloitan uutena vuonna ja niinpä minun ei tarvitse joulun alla hikoilla kauppojen jonoissa miettimässä mitä (turhaa) taas ostaisin. Joulukuun voin sitten hyvällä omalla tunnolla käyttää Joulun Odotukseen ja siistiä tuvanpäätä jouluksi. Keittiökaappien joulusiivouksen teen perinteisesti jo elokuussa, silloin tiedän jo syksyllä onko kanelia ja neilikkaa varastossa ja siististä kaapista on kiva ottaa joululeipomuksien tarvikkeet. Kun aloittaa jouluvalmistelut hyvissä ajoin, ehtii vielä tekemään päivätyönsäkin eikä silti tule ressiä. Ja jos ei huvita valmistella joulua, niin voihan sitä mennä hotelliin tai sukulaisiin tai jättää joulun väliin.

Marjo Ristiniemi

Äiti valmisti jouluna ohuita tummia keksijä jotka leikattiin isosta koulutusta levystä vinoneliön muotoon. Mistä saa ohjeen kun kukaan ei tiedä. Maistuivat vähän suklaalle ja päälle ripoteltiin jotain koristejuttua.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.