Juhannuskakku houkuttelee herkuttelemaan – valitse suosikkisi Kotilieden parhaista kesäkakuista

Juhannuskakku kruunaa keskikesän juhlan. Kokosimme parhaat ideat ja reseptit juhannuksen herkkuhetkiin.

Juhannuskakku voi olla raikkaan mansikkainen, raparperilla höystetty, makean marenkinen tai vaikka jäädytetty. Tärkeintä on, että siinä maistuu alkukesän parhaat maut. Tarvittaessa kesäkakku valmistuu kätevästi myös mökkikeittiössä!

Lue myös: Mansikkakakku saa kesän kielelle – kokosimme Kotilieden parhaat reseptit

juhannuskakku

Juhannuskakku kruunaa keskikesän juhlan. Paras kakku tuo kesän kielelle. Kuva: Kristiina Kurronen

Mansikkakakku kuuluu juhannusjuhliin

Onko klassisempaa kesäjuhlien kakkua kuin mansikkakakku? Ei taatusti ole! Perinteinen mansikkakakku kruunaa keskikesän juhlan, mutta sen makuun ja muotoon saa helposti myös pientä jujua ja vaihtelua. 

Supermehevä mansikkakakku syntyy, kun lisäät kakkupohjaan mantelimassaa. Kerrosta väliin mansikoita sekä raparperia ja pursota pinnalle pehmeä pilvi mascarponevaahtoa,

Jos haluat, että juhannuskakku rento ja hyvänmakuinen, tartu tähän reseptiin. Tämä mansikkakakku nimittäin jätetään nakukakun tyyliin reunoilta paljaaksi. Kakun päälle sen sijaan kootaan sitäkin komeampi keko kaikkea hyvää: sitruunatahnalla raikastettua mascarponevaahtoa, mansikoita ja makeita marenkeja. Pieni villi lisä tulee kardemummasta, jota lisätään taikinan sekaan.

Romanovin mansikkakakussa maistuu häivähdys appelsiinia, sillä se yhdistää klassikkojälkiruoan eli Romanovin mansikat sekä kotoisan täytekakun. Yhdistelmä on huikea jo sellaisenaan, mutta kun kakku saa yllensä vielä valkosuklaista kermavaahtoa, hakee kakku vertaistaan.

Vaikka juhannuskakkusi olisikin makean mansikkainen, saat kakkuun helposti jujua myös muotoa vaihtamalla.

Kääretorttupaloista koottu mansikkakakku on hauska, helppo ja erilainen marjakakku keskikesän juhlapöytään. Välissä ja koristeena on mansikoita sekä vaniljarahkaa. Jos halua päästä helpolla, oikaise kaupan valmiilla kääretortulla. Lisää vain päälle komea keko tuoreita mansikoita, kermavaahtoa ja viimeistele komeus halutessasi karkkirakeilla tai jälkiruokakastikkeella. Näin juhannuskakku on helppo koota myös mökkiolosuhteissa.

Juhannuskakku saa uuden muodon, kun sen kokoaa hauskasti spiraalin muotoon. Mansikkakääretorttukakku kootaan suikaleiksi leikatusta, mansikkahillolla ja mansikka-mascarponejuustotäytteellä sivellystä kääretorttupohjasta. Halutessasi voit peittää kakun kokonaan mansikkaviipaleilla ja syötävillä kukilla tai kuorruttaa pinnan kermavaahdolla, jolloin hauska spiraalimuoto paljastuu syöjille vasta kakkua leikatessa.

Juhannukseen kuuluu tietysti pino pannareita, mutta myös vohvelit toimivat täydellisesti keskikesän juhlissa. Vohveleista koottu juhannuskakku on hauska, herkullinen ja vähän erilainen tarjottava, joka maistuu taatusti myös juhlaseurueen pienimmille. Macaron-leivokset ja vaahtokarkit viimeistelevät sopivasti överin juhlakakun.

Juhannuskakku: Marenkikakut, pavlovat ja britakakut 

Marenkipohjainen pavlova on klassikkojälkiruokien kuningatar ja suussa sulava leivonnainen, jota kaikki rakastavat. Se on kahvipöydän hitti, joka sopii myös gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. Yhtä aikaa makea ja raikas, rapea ja pumpulin pehmeä pavlova on iki-ihana juhannuskakku, joka katoaa nopeasti viimeistä marenkimurua ja kermapisaraa myöten. 

Makean marengin vastapainoksi kannattaa täytteeseen valita jotain hapanta, kuten lemon curd -sitruunatahnaa. Myös amarettolikööri tuo mukavaa terää makumaailmaan. Koristelu saa olla rento, mutta runsas. Juhannuksena marjaisa pavlova viimeistellään tietysti kermavaahtopilvellä ja komealla keolla tuoreita marjoja. 

Marenkipohjan voi valmistaa hyvissä ajoin ennakkoon, mutta täytteet kannattaa lisätä vasta hetki ennen tarjoilua, jotta marenki säilyttää rapean ja sitkaan koostumuksensa.

Britakakkua rakastavat kaikki! Britakakku on yhtä aikaa rapsakka ja pumpulin pehmeä, makea ja raikas. Rento leivonnainen sopii myös niille, joiden mielestä maku on kakussa pikkutarkkaa koristelua tärkeämpää. Kakun koukuttavuus piilee sen kerroksellisuudessa. Alla oleva kerros muistuttaa sokerikakkupohjaa, jolle voi antaa mehevyyttä. Ylempi kerros on rapeaa marenkia. Britakakusta kuoriutuu iki-ihana juhannuskakku, kun kerrosten väliin sujauttaa tuoreita marjoja. Marengin päälle perinteisesti lisättävät mantelilastut on tässä ohjeessa korvattu hauskasti Marianne-karkkirouheella.

Lue myös Anna.fi: Parhaat kakut juhlapöytään – 7 juhlavinta täytekakkua ja juustokakkua

Juhannuskakku: Jäädytetyt kakut ja juustokakut

Jäinen mansikka-pähkinäkakku on nappivalinta, jos juhannusjuhla on helteinen ja aurinkoinen. Kerroksittain vuorottelevat hasselpähkinäiset kakkupohjat, mansikkasose ja valkosuklaalla viimeistelty tuorejuustoseos muodostavat verrattoman makuyhdistelmän. Kakun voi tehdä hyvissä ajoin ennakkoon, sillä se ei ole moksiskaan, vaikka odottelisi pakastimessa päivän tai pari pidempäänkin. Maun ja helppouden lisäksi kakussa hyvää on myös se, että siitä saa helposti todellisen näyttävän näköisen. Tuoreilla mansikoilla ja marengeilla koristeltuna kruunaat kakun hetkessä juhannusjuhlien kuningattareksi.

Jääkylmä mansikkatorttu on hyvä vaihtoehto, jos kesäkeittiöstä uupuu uuni, sillä uunin sijaan kakku sujautetaan pakastimeen. Täytteen voi maustaa aikuiseen makuun mansikkaliköörillä tai lastenkin suuhun sopivasti mansikkamehulla. Pohja tehdään mantelista ja marengista, joten tämä juhannuskakku sopii myös gluteenittomaan ruokavalioon.

Juustokakku on aina varma valinta: mehevä, raikas ja sopivasti makea. Juhannusjuhlien raikas kakku koristellaan runsaasti mansikoilla ja valkosuklaalla.

Ruotsalaiseen juhannukseen kuuluu perinteisesti raejuustokakku kermavaahdolla ja tuoreilla marjoilla. Hyvältä se maistuu Suomenkin kesässä. Korista pinta juhla-asuun syötävillä kukkasilla.

Jo nimi sen kertoo: kesäunelma on kuin luoto juhannusjuhlien päätähdeksi. Kakku näyttää perinteiseltä täytekakulta, mutta kermavaahtopilvi kätkee sisäänsä kauniit kakkukerrokset. Perinteisen sokerikakkupohjan välissä on liivaatteella hyydytettyä kermaisen pehmeää rahkatäytettä. Hempeän vaaleanpunainen kerros maistuu ihanasti mansikalle, vaaleaa kerrosta piristää raikas limetti-valkosuklaarahka.

Kuka sanoi, että juhannuskakun olisi oltava mansikkainen? Myös raparperijuustokakku ihastuttaa juhannuksen kahvipöydässä. Paistettavassa juustokakussa maistuu ripaus kanelia keksipohjassa ja raikas raparperihilloke täytteessä. Tämä juhannuskakku kruunataan sitruunaisella ranskankermalla ja raparperihillokenokareilla. 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Juhannuskakku houkuttelee herkuttelemaan – valitse suosikkisi Kotilieden parhaista kesäkakuista

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X