Itsenäisyyspäivän menu – kokosimme ihanimmat herkut Suomen synttäreille
Itsenäisyyspäivän menu on kunnianosoitus suomalaisille herkkuruoille. Kata pöytä koreaksi maan, veden ja puutarhan antimilla. Valitse omat suosikkisi Kotilieden parhaista ohjeista!
Itsenäisyyspäivän menu on kokoelma Kotilieden herkkuja, joista voit valita ja koota oman tarjoilun itsenäisyyspäivään. Valittavana on kotoisia kalaruokia, salaatteja, lammasta ja suussasulavia uunijuureksia.
Juhlan kunniaksi nostetaan Tuntemattoman sotilaan mukaan nimetty drinkki. Kuulaalla juomalla juhlistaa Suomen itsenäisyyttä. Raikas ruokahalua herättelevä juoma koristellaan tuoreella rakuunalla ja puolukoilla.
Itsenäisyyspäivän alkoholittomaksi juomaksi sopii hyvin raikas puolukkapore. Makea marjamehu terästyy limetillä ja sitruunamelissalla.
Itsenäisyyspäivän menu: Alkupalaksi kaloja uudessa muodossa
Kotimaiset kalat tarjotaan alkuruoaksi uudessa muodossa.
Muikkukukko voi olla myös kaupunkilainen avokukko, ja särkisäilyke muuntuu savusärkimousseksi, joka maistuu pikaisten perunablinien päällä.
Runsaaseen alkupalapöytään katetaan tervagraavattua lohta.
Suussa sulavissa mätilusikoissa yhdistyvät majoneesi, kirjolohenmäti, sinapinsiemenet ja tilli. Maittava mätiherkku pursotetaan jälkiruoka- tai kahvilusikoihin ja päälle rouhaistaan ripaus mustapippuria. Noutopöytään saadaan näyttävyyttä, kun lusikat asetellaan kauniiseen rinkiin tarjottimelle tai peilin päälle.
Alkuruokana maistuu myös kasviksista valmistettu keitto, kuten maa-artisokkakeitto. Tarvitset juhlavaan keittoon vain kolme ainesta. Ei voisi olla helpompaa!
Sienten ystävä tekee alkuruoaksi kermaisen tattikeiton, herkullisen suppilovahverokeiton tai pikkuiset sienikääryleet , jotka sopivat vaikka tikuilla syötäväksi alkupaloiksi.
Pääruokasi kalaa
Grillattu siika on nopea ja helppo pääruoka isommallekin vierasjoukolle. Pellillinen kalaa paahtuu uunin grillivastuksen alla muutamassa minuutissa.
Tarjoa kalan kera caesar-perunasalaattia, jolle ryöpätty fenkoli antaa lakritsan aromia.
Ihanat ahvenet sopivat myös itsenäisyyspäivän pääruoaksi. Kermaiset ahvenfileet ovat helppoja valmistaa, mutta sitäkin maukkaampia. Lisukkeeksi sopii kunnon perunamuusi, joka saa pehmeyttä aidosta voista ja kermasta.
Pääruoaksi lihaa
Jos tarjoat aterialla mieluummin punaista lihaa kuin kalaa, on poron paahtopaisti juhlava ja maukas vaihtoehto. Poron seurassa maistuvat uunijuurekset ja puikulaperunakiusaus.
Värikäs papusalaatti maistuu haaleana ja kylmänä. Voit tarjota sen kasvisruokana tai lihaviipaleiden alustana.
Karitsan paahtopaisti, tattirisotto ja tumma dijonkastike on juhlava ateria. Tattirisottoon voi käyttää syksyllä kuivatut sienet. Jotta tattirisotto pysyy mehukkaana, aloita sen valmistelu jo paahtopaistien kypsennyksen aikana.
Lampaanlihan lisukkeeksi tattirison tilalle sopivat esimerkiksi ohratto, paahdetut punajuuret tai helpot uunijuurekset.
Lue myös Anna.fi: Itsenäisyyspäivän menu x 3
-
-
-
Resepti
Karitsan paahtopaisti, tattirisotto ja tumma dijonkastike
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
Itsenäisyyspäivän menu: Suomen kunniaksi synttärikakkua
Juhla-aterian jälkiruokana on tietysti vuosia täyttävän Suomen kunniaksi synttärikakku.
Karpalokakku on kirpakka, keveä ja raikas kakku, jonka voi tarjota myös leivoksiksi leikattuna.
Tässä itsenäisyyspäivän täytekakussa maistuvat kookos ja kotoinen omena. Kakku saa tietenkin valkoisen kermahunnun ja koristeeksi Suomen lipun.
Kakun tilalla jälkiruoaksi voi tarjota ihania leivoksia. Jälkiruokapöytä suorastaan kutsuu luokseen, kun pöytään katetaan hurmaavia lakkaleivoksia. Näyttävästä ulkomuodosta huolimatta leivokset on helppo valmistaa.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Itsenäisyyspäivän menu – kokosimme ihanimmat herkut Suomen synttäreille
Joskus ihmettelen kuka näitä ruokalajeja ehtii kokeilemaan. Hienoja kattauksia ym. Ei ainakaan koko bravuuria. Itse olen vuosia jo kypsynyt katsomaan näitä kattauksia. Aika menee paljon muuhun kuin ruokien kokeiluun. Kauniitahan ne tietysti on katsella. Toki laitan ruokaa mutta yksinkertaisesti. Esim. karjalanpaistia, sienillä höystettynä ja puolukkasurvosta. Glögiä ja pipareita sinihomejuustolla höystettynä. Lohta ehkä graavattuna ja /tai mätiä smetanan ja sipulin kanssa. Tuoretta salaattia ja basilikaa. Ei mitään ihmekommervenkkeja.