parsa-pecorinosalaatti

Äitienpäivän menu raikkailla mauilla

Äitienpäivän kunniaksi pöytä katetaan kauniisti ja nautitaan herkullisesta äitienpäivälounaasta koko perheen kesken.

Äitienpäivän menu koostuu alkupaloista, pääruoasta, lisukkeista ja suussa sulavista jälkiruoista. Kokosimme tähän useita vaihtoehtoja, joista voit koota omalle äidille sopivan menun.

Äitienpäivän raikkaat alkupalat

Ruokahalua herättämään sopii hienostunut parsa-pecorinosalaatti, joka sekoitetaan vihreästä parsasta, pecorinojuustosta ja pinjansiemenistä. Mausteeksi riittää loraus oliiviöljyä, tilkka sitruunamehua ja ripaus mustapippuria ja suolaa. Ihanat perunablinit koristellaan jättikatkaravuilla ja tarjoillaan tilli-sitruunakastikkeen kera.

Alkupalaksi voi leipoa jo etukäteen maukkaita parsakaalimuffineita, jotta juhlapäivänä voi rentoutua ja keskittyä nauttimiseen. Helpot muffinit täytetään herkullisella fetajuustolla. Samettinen kesäkurpitsa-kukkakaalikeitto pienistä kulhoista tarjoiltuna onnistuu valmistaa jo etukäteen. Keitto on kevyt ja kepeä aloitus juhla-aterialle.

Maailmanmatkaa voi tehdä myös äitienpäivänä ruokapöydässä. Juhlapäivän helpoin alkuruoka on Italian makumaailmaa huokuvat tomaatti-basilikabruschettat, jotka syntyvät nopeasti valmispatongista. Päälle levitetään yrttinen basilikaöljy ja kruunataan paahdetuilla kirsikkatomaateilla.

Cocktailtikuissa tarjottava sashimilohi on mainio vaihtoehto aasialaistyyliseksi alkupalaksi. Lohi leikataan kuutioiksi ja yhdistetään kauniiseen piparjuurituorejuustolla maustettuun kurkkurullaan.

Äitienpäivän menun pääruoat

Äitienpäivän pääruoaksi sopii gremolatabroileri, joka tuo mieleen Italian auringon. Italian yrtit, paahdetut tomaatit ja mantelinen gremolatakuorrutus loihtivat broileriin makua ja väriä.

Makumatkaa jatkaa aasialaiseen tapaan maustettu teriyakimarinoitu paahtopaisti. Helppo uunipaisti muhii upean mureaksi uunissa ja on täynnä makua kahden marinoinnin ansioista.

Kalan ystäville maistuu pariloitu siika, joka tarjotaan raikkaan ja rapsakan fenkoli-omenasalaatin kera.

Hunajaglaseeratut porsaankyljykset ovat oiva valinta perinteisempään makuun. Edulliset ja helpot kyljykset saavat pehmeää makeutta hunajasta.

Maistuva kasvisruoka on mainio valinta äitienpäivän pääruoaksi. Ihana kasvis-vuohenjuustospagetti sopii pääruoaksi sellaisenaan, sillä vuohenjuusto tekee ateriasta täyttävän ja makuhermoja hivelevän. Värikkäät kasvikset vuorostaa hellivät näköaistia.

Kikherneistä valmistuvat falafelpihvit ovat täynnä proteiinia ja maistuvat taivaalliselta. Öljyssä rapeiksi paistuvat pihvit maistuvat pehmeän mausteisilta.

Pääruoan maukkaat lisukkeet

Perinteinen perunasurvos saa väriä ja lisämakua pinaatista. Haudutettu pinaatti ja peruna tarjoillaan juhlavasti muotilla muotoiltuna. Perunalisukkeen sijaan juhla-aterialle sopii makeahko bataatti, joka lohkoina paahtuu uunissa ihanan rapsakaksi ja kruunataan seesaminsiemenillä.

Ruokaisa lisukevaihtoehto on kolmen juuston paprikat. Meheviksi uunissa pastuvat paprikat saavat täytteekseen emmentalia, halloumia sekä ricottaa.

Lämpimästä juurikassalaatista ei väriä puutu. Uunipaahdetut juurekset saavat kaverikseen kikherneet ja salaatti makeutetaan oman maun mukaan siirapilla tai hunajalla.

Helpot lisukkeet saat vihreistä pavuista sekä munakoisosta. Munakoisoviipaleet paistetaan öljyssä meheviksi ja koristellaan tuoreella persiljalla. Raikkaat vihreät pavut valmistuvat höyrystämällä keittokirjailija Julia Childin tapaan ja marinoidaan yrttikastikkeella.

Äitienpäivän menu huipentuu pirteisin herkkuihin

Juhlapäivänä herkutellaan äitienpäivän täytekakun merkeissä, joten päivällisellä tarjoillaan kevyempiä jälkiruokia vaihtelun vuoksi.

Äitienpäivän aterian makeaksi lopuksi maistuvat raikkaan sitruunaiset limoncelloleivokset, joissa on helppo keksipohja ja pehmeä tuorejuustotäyte. Kepeän keltainen teema jatkuu myös mangorahkassa, joka kasataan kerroksittain ja makeutetaan hunajalla.

Marjojen ystävälle maistuu kermainen pannacotta, jota täydentävät liköörimarinoidut mansikat sekä makea raparperihilloke. Jälkiruoaksi sopii myös suussa sulava vadelmatiramisu, joka täytetään valkosuklaalla ja mascarponella, kostutetaan kahvilla ja koristellaan tuoreilla vadelmilla.

Trendikäs jälkiruoka tarjotaan kahvikupista näyttävien koristeluiden kera. Suklaafanin suosikki ovat ihanat suklaakupit, joita raikastaa tuore appelsiini. Kevyen vaihtoehdon tarjoaa raikas hedelmäsalaatti, joka kruunataan jogurttikastikkeella ja chia-siemenillä.

 

Katso myös lisää ruokaideoita äitienpäiväksi:
Äitienpäivän suolaiset leivonnaiset
Äitienpäivän brunssi
Äitienpäivän hemmotteluaamiainen
Anna.fi/Ruoka: Äitienpäivän kakkubuffet

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Äitienpäivän menu raikkailla mauilla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X