Ruoka

Helpotusta kesälomaruokailuun: nämä ruoat maistuvat hyvältä myös seuraavana päivänä

Kesällä ei kauaa jaksa hikoilla keittiössä. Kun ruokaa valmistaa kerralla reilun määrän, ratkaisee hyvässä tapauksessa jopa useamman päivän ruokapulman. Moni ruoka maistuu itse asiassa jopa paremmalta seuraavana päivänä uudelleen lämmitettynä. Jääkaapissa valmiina odottava ateria pelastaa myös kotona kesälomaa viettävän koululaisen nälkäkiukulta.

Jäähdytä ja säilö oikein

Kun ruokaa valmistaa kerralla useaksi päiväksi, tulee erityishuomiota kiinnittää ruoan jäähdytykseen ja säilytykseen. Lämpimässä keittiössä pitkään odottava ruoka on otollinen kasvualusta erilaisille bakteereille. Jäähdytä ruoka nopeasti ja siirrä se sitten kylmään. Kun ruoan jakaa pieniin annosastioihin ja hyödyntää kylmäkalleja tai kylmää vesihaudetta, ruoka viilenee nopeammin.

Lue lisää: Vältä ruokahävikki! Näin huolehdit kylmäketjusta kesäkeleillä

Huolehdi myös siitä, että jääkaapissa on riittävän viileää. Lämpötilan tulisi olla korkeintaan 5 astetta, lihat ja kalat viihtyvät viileämmässäkin. Kylmintä on jääkaapin alahyllyllä ja takaosassa, lämpimintä ylähyllyllä ja ovessa.

Näitä ruokia kannattaa valmistaa kerralla reilu määrä

1. Keitot

Keittoja on helppo keittää iso kattilallinen. Kasvissosekeitot ovat parhaita. Niihin saa helposti uutta ilmettä erilaisilla höysteillä, joten niihin ei hevin kyllästy. Myös kotiruokien klassikko, jauhelihakeitto maistuu mainiolta myös seuraavana päivänä.

Jauhelihakeitto

Lue lisää: Siemenet, pähkinät, dukkah ja pororouhe tuovat uutta jujua sosekeittoihin – tässä maistuvat yhdistelmät

2. Salaatit

Hentolehtiset salaatit ja runsaasti vettä sisältävät vihannekset nuupahtavat ja vettyvät nopeasti odottaessaan. Sen sijaan monet peruna-, riisi– ja pastapohjaiset salaatit eivät kärsi säilytyksestä. Päinvastoin, kun joukkoon sekoittaa öljypohjaisen kastikkeen, ehtii se marinoida salaatin entistä maukkaammaksi.

välimeren pastasalaatti

Ohjeet: Perunasalaatti uusista perunoista

3. Vuokaruoat

Erilaiset vuokaruoat ja kiusaukset ovat arjen aatelisia monessakin mielessä. Helppouden lisäksi niiden rakenne ei kärsi jäähdyttämisestä ja uudelleen lämmittämisestä. Jos uuniin mahtuu kaksi vuokaa, voi ainesten määrän vaikka tuplata ja tehdä kerralla jättisatsin. Jos sama ruoka ei maistu monta päivää peräjälkeen, valmista ruoka pakastuksen kestävässä vuoassa, jäähdytä ja nosta se sitten peiteltynä pakkaseen, josta se on helppo myöhemmin kaivaa uudelleen lämmitettäväksi.

jauheliha-papu-perunasosevuoka

Lue lisää: Laiskan kokin pelastus – perunasoselaatikko ja neljä muuta helppoa vuokaruokaa

4. Pataruoat

Myös monet pataruoat maistuvat hyvältä seuraavana päivänä, ja mikä parasta, voi pataan pilkkoa mitä mieleen juolahtaa. Jos uunia ei tee mieli lämmittää kuumana kesäpäivänä, voi hyvän pataruoan, kuten kaali-kikhernemakaronipadan ja marokkolaisen jauhelihapadan hauduttaa vikkelästi myös liedellä.

kaali_kikhernemakaronipata

Ohjeet:

Kaali-kikhernemakaronipata

Marokkolainen jauhelihapata

5. Mausteiset ruoat

Ylipäätänsä erilaiset mausteiset ruoat ovat parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä. Monien mausteiden, kuten chilin, inkiväärin, kanelin ja juustokuminan aromit avautuvat odottaessa ihan uudella tavalla. Parhaimpia ovat erilaiset itämaisvivahteiset sekä aasialaiset pataruoat ja kastikkeet.

Intialainen_quorn_curry

Ohjeet:

Intialainen quorn-curry

Kofta-härkispyörykät kookoskastikkeessa

+ 1 jatkojalosta uudeksi ateriaksi

Jos ruokaa jäi tähteelle vain vähän, voit myös jatkojalostaa sen uudeksi kokonaiseksi ateriaksi. Bolognesekastikkeen voit sujauttaa tortillaletun väliin kasvisten kanssa, tähderiisin joukkoon voi paistaa myös sipulia ja murustaa fetajuustoa.

kreikkalainen sipuliriisi

Ohjeet:

Prasorizo eli kreikkalainen sipuliriisi

Linssibolognaise

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helpotusta kesälomaruokailuun: nämä ruoat maistuvat hyvältä myös seuraavana päivänä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.