maapähkinä-siemenkeksit

Chia, hamppu, unikko, auringonkukka – tunnetko siemenet ja osaatko käyttää niitä?

Hyviä rasvoja ja vitamiineja sisältäviä siemeniä käytetään runsaasti erilaisissa leivonnaisissa. Siemenet antavat leivonnaisiin sekä pähkinäistä aromia, että mukavaa purutuntumaa.

Käytä siemeniä kohtuudella ja vaihtelevasti, korkeintaan kaksi ruokalusikallista päivässä.

Liottamalla siemeniä yön yli niistä tulee helpommin sulavia. Paahtaminen kuivalla pannulla puolestaan saa siementen maun parhaimmilleen. 

Lue lisää: Pähkinä on terveellinen tehopakkaus

Tunnetko yleisimmät siemenet ja tiedätkö miten parhaiten saat niistä kaiken hyödyn irti? 

siemenet

Tunnetko erilaiset siemenet?

Chia

Runsaasti ravintokuitua sisältävä pikkuruinen chiasiemen imee itseensä 9-kertaisen määrän nestettä. Leivonnassa siemeniä voi ujuttaa kaikenlaisiin leivonnaisiin, kakkuihin sekä leipätaikinoihin. Turvonnutta hyytelöä voidaan käyttää niin smootheissa kuin tuorepuuroissakin. Chiasiemeniä löytyy valkoisia ja mustia. 

Hyvän hyytelöintikykynsä vuoksi chiaa voi hyödyntää hillojen valmistuksessa ja vaikkapa lettutaikinassa. Valmistuupa niistä myös trendikäs ja terveellinen chiapuuro eli chia pudding.

chiapuuro

Hyvän hyytelöintikykynsä vuoksi chiasta voi valmistaa vanukasta ja hilloja.

Pellavansiemenet

Pienet, ruskean kiiltävät pellavansiemenet sisältävät suuren määrän helposti sulavaa kuitua. Ne edistävätkin hyvin vatsan toimintaa. Pellavansiemenet sopivat monenlaiseen leipomiseen, puuroihin, smoothieihin sekä jogurtin joukkoon. 

Rikotut pellavansiemenet hyytelöityvät chiansiementen tapaan ja niitä voi käyttää esimerkiksi vegaanisessa leivonnassa taikinan kuohkeuttajana kananmunan korvikkeena. Sekoita 1 rkl rouhittuja pellavansiemeniä ja 3 rkl vettä ja anna turvota vartin verran. Muodistunut ”pellavamuna” vastaa taikinassa yhtä kananmunaa.

Kokeile pellavansiemeniä myös siemennäkkärin tapaan valmistettavissa porkkanakekseissä, gluteenittomassa joululeivässä tai kulhosta tarjotun smoothien eli smoothie bowlin päällä.

porkkanakeksi

Pienet, ruskean kiiltävät pellavansiemenet edistävät ruoansulatusta ja vatsan toimintaa.

Unikonsiemenet

Pienen pieniä unikonsiemeniä käytetään erilaisten suolaisten ja makeiden leivonnaisten maustamiseen sekä koristeluun. 

Unikonsiemenet ihastuttavat erityisesti sämpylöiden päällä sekä makeissa leivonnaisissa ja pilkuttavat kauniisti niin keksi- kuin kakkutaikinatkin. Kokeile unikonsiemen-sitruunamadeleineja, mehukasta oliiviöljy-unikonsiemenkakkua ja marenkikakkua valkosuklaa-sitruunakreemillä.

marenkikakku sitruuna-valkosuklaakreemillä

Pienen pienet unikonsiemenet pilkuttavat kauniisti kakkutaikinat.

Seesaminsiemenet

Hampurilaissämpylöiden pinnalta tuttuja seesaminsiemeniä löytyy niin kuorimattomina kuin kuorittuinakin sekä hieman aromikkaampina mustina siemeninä. Paahteinen ja aromikas seesamiöljy puolestaan sopii salaatinastikkeisiin sekä wokkeihin ja seesaminsiemenistä valmistettu tahini on hummuksen oleellinen raaka-aine ja täyteläinen salaatinkastikkeiden pohja.

Seesaminsiemenet sopivat kaikenlaisiin leivonnaisiin, aasialaishenkisiin ruokiin, salaatteihin ja maustetahnoihin.  Lisää seesaminsiemeniä esimerkiksi näkkileipätaikinan sekaan ja keksitaikinoihin.

maapähkinä-siemenkeksit

Aromikkaat seesaminsiemenet antavat makua makeisiin leivonnaisiin ja kekseihin.

Katso ohje: Maapähkinä-siemenkeksit

Hamppu

Proteiinipitoisia hampunsiemeniä käytetään kuten muitakin siemeniä. Elintarvikekäyttöön viljellyillä siemenillä ei ole huumaavia vaikutuksia. Ne sopivat sellaisenaan leipien ja sämpylöiden leivontaan sekä paahdettuina salaatin joukkoon ja aamupuuroon. 

Kokeile hampunsiemeniä esimerkiksi näissä ruoissa:

punajuuri-hampunsiemen-vuohenjuusto-hampurilainen

Hampunsiemenet antavat rouheaa suutuntumaa punajuuresta valmistettuihin kasvispihveihin.

Auringonkukan siemenet

Pähkinäisen makuiset auringonsiemenet sopivat leipätaikinoihin, kuten siemenleipään ja jyväiseen saaristolaisleipään, tuorepuuroihin sekä paahdettuina salaatin joukkoon ja keiton pinnalle. Paahdetuista auringonkukansiemenistä teet myös peston tapaan valmistettavan ranskalaisen pistou-tahnan, joka sopii esimerkiksi keittojen höysteeksi. 

ranskalainen kesäkeitto ja auringonkukansiemenpistou

Pistou-tahna sopii peston tapaan käytettäväksi esimerkiksi keittojen päälle.

Pinjansiemenet

Etelä-Euroopassa villinä kasvan pinjamännyn kävyn siemenissä on miedon pihkainen maku. Siemenet sopivat suolaisiin ja makeisiin leivonnaisiin, risottoihin, salaatteihin ja pestokastikkeen joukkoon. Upota pinjansiemeniä myös siemenpatukoiden joukkoon.

siemenpatukat

Upota pinjansiemeniä siemenpatukoiden joukkoon.

Kurpitsansiemenet 

Litteän soikeat kurpitsansiemenet ovat maukkaita ja niistä saa näyttävyyttä vaikkapa leipä- ja sämpylätaikinoihin sekä siemenkeksien pinnalle. Käytä niitä myös pinjansiementen sijaan pestokastikkeessa. Kokonsa puolesta kurpitsansiemenet sopivat myös paahdettuina ja sormisuolalla maustettuna pikkunaposteltaviksi. 

siemenkeksit

Kurpitsansiemenet ovat maukkaita ja niistä saa näyttävyyttä keksien ja sämpylöiden päälle.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Chia, hamppu, unikko, auringonkukka – tunnetko siemenet ja osaatko käyttää niitä?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X