Ruoka

Kiisseli on trendikäs klassikkojälkkäri – näin suurustat kiisselin, katso myös ihanimmat reseptit

Kiisseli valmistuu vaivatta noin vartissa, ja moneen kiisseliin riittää vain muutama kuiva-ainekaapista ja pakastimesta poimittu perusraaka-aine. Kotilieden ohjeilla otat kiisselinvalmistuksen haltuun.

Kiisseli tuo monelle lapsuusmuistot mieleen, mutta vanha kunnon kiisseli on kelpo jälkiruoka tänä päivänäkin. Se on helppo, nopea, gluteeniton ja tarvittaessa vaikka vegaaninen. 

Ennen herkuttelua on syytä ottaa haltuun muutama perusperiaate kiisselin valmistuksessa. 

Näin suurustat kiisselin 

Kiisselin voi suurustaa joko maissitärkkelyksellä tai perunajauhoilla. Maissitärkkelys sopii maito- ja kasvimaitopohjaisiin kiisseleihin. Se tekee kiisselin koostumuksesta pikemminkin lohkeavan kuin venyvän. Kun kiisselissä on maissitärkkelystä, sen annetaan kiehua muutama minuutti, jotta tärkkelys ehtii kypsyä. 

Kirkkaat marja- ja hedelmäkiisselit puolestaan suurustetaan perunajauhoilla, sillä maissitärkkelys tekee kiisselistä samean. Perunajauhoilla suurustettu kiisseli on valmis pulpahdettuaan hellalla kerran tai pari. Valmiin kiisselin tunnistaa värin kirkastumisesta, joka tapahtuu saman tien.

Kiisseli suurustetaan lisäämällä tärkkelys joko suoraan kattilaan kylmän nesteen kanssa tai kiehuvaan nesteeseen ensin kylmään vesitilkkaan sekoitettuna.

Osanestesuurus 

Osanestesuurustusta käytetään silloin, kun kiisselin joukossa on sattumia, kuten kokonaisia marjoja tai vaikka raparperinpaloja. Tällöin kattilassa kuumennetaan ensin neste ja sokeri. Perunajauhot puolestaan sekoitetaan pieneen vesitilkkaan ja lisätään kiehuvaan nesteeseen. Jos perunajauhot lisää sellaisenaan kiehuvan kiisselin joukkoon, lopputuloksena on epämääräisiä kokkareita.

Kokonestesuurustus

Kokonestesuurusta käytetään silloin, kun kiisseli tehdään valmiiseen mehuun tai maitoon. Kokonestesuurustus tehdään mittaamalla kattilaan valmiiksi sekä kylmä neste että perunajauhot. Ainekset sekoitetaan tasaiseksi ennen kuumennusta mieluiten vispilällä, jotta tärkkelys sekoittuu tasaisesti kylmän nesteen joukkoon.

Kuumennettaessa kiisseliä kannattaa sekoittaa koko ajan hiljalleen, kunnes seos kiehahtaa ja sakenee. Tällöin vispilä kannattaa vaihtaa puuhaarukkaan, jotta kiisselistä ei tule venyvää ja sitkasta.

Olipa kyseessä sitten osa- tai kokonestesuurustus, litraan nestettä tarvitaan 3-5 ruokalusikallista perunajauhoja riippuen siitä, haluaako kiisselistä juoksevan keittomaista vai sakeaa ja paksua. Kiisseliin lisättävät jäiset marjat tekevät koostumuksesta helposti löysän, mikä kannattaa ottaa huomioon perunajauhojen annostelussa. 

Maitopohjaisiin kiisseleihin puolestaan tarvitaan noin kuusi ruokalusikallista maissitärkkelystä litraa kohden.

Kiisseli arkeen ja juhlaan

Kun kiisselin perusohje on tuttu, voi uusia makuyhdistelmiä loihtia lähes loputtomasti kokeilemalla kiisseliin rohkeasti eri marjoja, hedelmiä ja muita raaka-aineita. Hyödynnä kiisseleihin paitsi sesongin aineksia, myös marjoja, joita muuten uhkaisi hautautuminen pakastimen uumeniin sekä hedelmiä, jotka alkavat pehmetä hedelmäkorissa.

Tavallinen marja- tai hedelmäkiisseli nousee arjen yläpuolelle, kun mukaan lisää vaikkapa suklaata ja tarjoaa herkun kermavaahtopilven tai vaikka vaniljajäätelön kera. Näyttävä kerroskiisseli tuo sekin arkeen juhlaa ja sopii vaikka jälkiruoaksi.

Kiisseli marjoista moneen makuun

Marjakiisselin reseptillä syntyy monta maukasta kiisseliä, kun käyttää kiisseliin vaihdellen esimerkiksi vadelmia, mansikoita, punaherukoita, puolukoita, kirsikoita ja karhunmarjoja. Sekä tuoreet että pakastetut marjat käyvät kiisseliin, eikä lisäksi tarvitakaan välttämättä muuta kuin hiukan vettä, sokeria ja perunajauhoja. Nesteeksi kiisseliin sopivat mainiosti myös erilaiset mehut ja viiniäkin kannattaa kokeilla.

Kokeile kiisselin valmistukseen myös hillaa, tyrniä tai vaikkapa karviaisia. Todellisen luksusherkun saat, kun tarjoat puolukkakiisselin kanssa ranskankermalla täytelöitettyä vaniljavaahtoa. Inkiväärillä maustetun punaherukkakiisselin seuraan sopii kookosvaahto ja paahdetut kookoshiutaleet.

Kiisseli hedelmistä makean mielitekoon

Kanelilla maustettu omenakiisseli on helppo jälkiruoka tai välipala, jonka ainekset löytyvät yleensä ympäri vuoden pienemmänkin lähikaupan valikoimista. 

Sitruunakiisseli on kirpakka jälkiruoka, joka kesyyntyy kermavaahdolla. Tarjoa sitruunakiisselin kera vadelmia tai mansikoita.

Myös kuivatuista ja säilykehedelmistä voi keittää kiisseliä. Aurinkoinen aprikoosikiisseli keitetään aprikoosinektarista ja kuivatuista aprikooseista, joita liotetaan vedessä yön yli. Joulun herkkuihin lukeutuvat niin luumukiisseli kuin perinteinen sekahedelmäkiisselikin. Astetta juhlavamman jälkiruoan loihdit siitä paahdetun marengin avulla.

Maitopohjainen kiisseli

Maitopohjainen kiisseli on marja- ja hedelmäkiisseliä täyteläisempi herkku. Kaakaojauhosta ja maidosta syntyy helppo suklaakiisseli, joka maistuu mainiolta etenkin haaleana hiukan kohmeisten pakastemansikoiden kera.

Lempeän vaniljakiisselin seuraksi sopivat kirpakammatkin marjat tai hedelmät. 

Kerroskiisseli on näyttävä, mutta helppo herkku 

Kahdesta kiisselistä kerroksittain jälkiruokamaljaan koottu kerroskiisseli on tavallista kiisseliä juhlavampi jälkiruoka, joka syntyy kuitenkin varsin vaivattomasti. 

Kun kerroskiisseliannoksiin lisää mukaan tuoreita tai pakastettuja hedelmiä tai marjoja, saa jälkiruokaan vielä lisää sekä näyttävyyttä että herkullista makua. 

Helppo kerroskiisseli on yhdistelmä punaista mehukiisseliä ja vaniljalla maustettua maitokiisseliä. 

Tutun maitokiisselin maku muuntuu aavistuksen eksoottisemmaksi, kun kiisselin keittää vaihteeksi kookosmaidosta, kuten vadelmaisen kerroskiisselin ohjeessa. 

Suklainen kerroskiisseli on ihana yhdistelmä täyteläistä suklaakiisseliä ja raikasta hedelmäkiisseliä, joka keitetään tällä kertaa säilykehedelmistä.

Lue myös Anna.fi: Herkutellaan marjoilla! Katso ohjeet satokauden ihaniin suosikkileivonnaisiin

Juttua muokattu ja lisätty reseptilinkkejä 1.9.2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kiisseli on trendikäs klassikkojälkkäri – näin suurustat kiisselin, katso myös ihanimmat reseptit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.