Ruoka

Munakas-ohje joka makuun – helppoa ja hyvää pikaruokaa voi muunnella loputtomiin

Munakas on täydellisyyttä hipova arkiruoka: nopea, edullinen, loputtoman monipuolinen ja maistuu aamusta iltaan. Parhaimmillaan se myös häätää hävikin varsin mallikkaasti.

Munakas-ohje jää helposti mieleen, kunhan taitaa muutaman niksin. Huolelliset esivalmistelut, laadukkaat raaka-aineet ja hyvä munakaspannu ovat avaimet onnistumiseen.

Munakkaan paistamisessa nopeus on valttia. Siksi kaiken tulee olla valmiina. Vatkaa munat huolella sekaisin, jotta valkuainen ja keltuainen sekoittuvat ja munakas paistuu tasaisesti.

Yksinkertaisimpaan munakkaaseen riittää muutama kananmuna, loraus kermaa, maitoa tai vettä, ripaus suolaa sekä pippuria ja tilkka rasvaa paistamiseen.

Erilaisten täytteiden avulla munakas muuntuu ruokaisammaksi, ja täytteessä voi hyvin hyödyntää vaikka edellispäivän tähteitä. Esimerkiksi pala juustoa tai kinkkua, savukala, pari keitettyä perunaa tai muutama tomaatti sopivat munakkaan täytteeksi. Pilko ja paista täytteet tarvittaessa ennen munakkaan valmistusta. Raasta myös juusto, mikäli kaipaat mukannaaseen lisämehevyyttä.

Lisää sitten pannulle reilu nokare voita, kaada munaseos kuumalle pannulle ja sekoita massaa jatkuvasti puuhaarukalla, jotta se säilyttää kuohkeutensa. Valmista pitäisi olla minuutissa. Munakkaan ei tarvitse ruskistua, vaan se saa jäädä ilmavaksi, jolloin se on ehdottomasti parhaimmillaan.

Lisää lopuksi täytteet, nosta lautaselle ja nauti heti.

Munakas pannulla

Perinteisin munakas-ohje neuvoo tekemään munakkaan paistinpannulla. Pelkällä basilikalla maustettu munakas maistuu taivaalliselta, mutta variaatioita on niin paljon, kuin kaapista löytyy aineksia.

Mehevä yrttimunakas on hyvä perusmunakas, jonka mausteeksi käytetään runsaasti tuoreita yrttejä. Täytteeksi sopivat esimerkiksi tomaatti, kesäkurpitsa tai paprika.

Italialaisessa munakkaassa on kirsikkatomaatteja ja raikkaita versoja. Pinjansiemenet viimeistelevät annoksen. Italialainen munakas on oiva iltapala kahdelle tai alkupala neljälle.

Jos kaipaat eksotiikaa munakkaaseen, kokeile thaimaalaista täytettyä munakasta. Se on katuruokaa parhaimmillaan.

Pellillinen uunimunakasta taklaa  arjen ja illanistujaisten ruokahaasteet

Uunimunakas lienee helpoin munakas-ohje. Uunimunakkaat selättävät nälän isommaltakin joukolta. Niiden tekoon kuluu hieman enemmän aikaa kuin pannumunakkaisiin, mutta kohtuullisessa ajassa nekin valmistuvat. Tee joko kerralla koko pellillinen tai useampi pieni muffinityyppinen munakas.

Munakasrulla – munakas-ohje juhlaan

Kun haluat kohottaa perusmunakkaan uudelle tasolle, paista munamassa uunissa ja kietaise se rullalle. Munakasrullat maistuvat vihreän salaatin kanssa sekä arjessa että juhlassa.

Munakasrullan voi leikata viipaleiksi tai laittaa tarjolle kokonaisena. Kokonaisen rullan päälle voi levittää vaikka notkistettua tuorejuustoa ja koristella pinnan mieleisillään herkuilla.

Artikkelia on muokattu ja siihen on lisätty uusia reseptejä 15.8.2023

Lue myös Anna.fi: Näin syntyy mehevä kolmen juuston munakas

Kommentoi

Kommentoi juttua: Munakas-ohje joka makuun – helppoa ja hyvää pikaruokaa voi muunnella loputtomiin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.