Pensaassa kasvava munakoiso (Aubergine, Eggplant) on perunan ja tomaatin lähisukulainen. Meille munakoisoa tuodaan Hollannista ja talviaikaan myös Espanjasta ja Israelista.

Maku, koko ja näkö

Munakoiso voi olla nuijan tai päärynän muotoinen, soikea, pyöreä tai pitkulainen. Sen kuori on kiiltävä, sitkeä ja nahkamainen.

Hedelmäliha on vaalea, pehmeä ja siinä on paljon siemeniä, joita ei tarvitse poistaa. Munakoisolajikkeita on useita, mutta syötäväksi käytetään yleensä tummakuorista lajiketta. Punaisia, keltaisia, vihreitä ja valkoisia lajikkeita kasvatetaan koristeeksi.

Raakana munakoiso maistuu hieman karvaalta sisältämänsä solaniinin vuoksi. Vasta kypsennettynä esimerkiksi kasvismuhennoksissa tai pataruoissa sen mieto ja pehmeä maku pääsee oikeuksiinsa.

Munakoison hyödyntäminen ruoanlaitossa

Paistetut tai grillatut munakoisoviipaleet maistuvat kastikkeen kanssa kala- tai liharuokien lisäkkeenä. Välimeren maiden ruokapöydissä munakoiso on suosittu. Kuuluisimpia herkkuja ovat kreikkalaisten musaka ja ranskalaisten ratatouille (vihanneshöystö). Turkissa munakoisoa nautitaan paistettuna, valkosipulilla maustettuna jogurtin kanssa (Patlican Kizartmasi), Sisiliassa mozzarellan ja tomaatin kera.

Käsittely ja säilytys

Ennen paistamista munakoisoviipaleille ripotellaan suolaa, joka saa nesteen nousemaan viipaleiden pintaan. Nesteen mukana niiden mahdollinen karvas maku vähenee tai poistuu kokonaan. Puolen tunnin ”hikoilun” jälkeen viipaleet kuivataan ja paistetaan.

Vaikka munakoiso on vähäkalorinen sellaisenaan, paistettaessa se imee runsaasti rasvaa. Kun munakoiso lämpiää pannulla, ilma lähtee sen huokosista ja öljy tunkee tilalle. Tästä syystä munakoisoviipaleita kannattaa hikoilutusvaiheessa pitää painon alla, jotta ilmat lähtevät huokosista.

Salaatteja varten munakoisokuutiot kuoritaan ja kiehautetaan suolalla maustetussa vedessä. Ennen salaattiin sekoittamista, ne kannattaa valuttaa ja jäähdyttää siivilässä. Munakoison mieto makua täydentävät voimakkaat mausteet, kuten valkosipuli, basilika, oregano, sitruunamehu ja pippuri.

Munakoisoa säilytetään jääkaapin vihanneslaatikossa 10 – 12 asteen lämpötilassa.

Teksti: Leena Kalliokoski

Kokeile Kotilieden munakoisoreseptejä:

Moussaka
Leivitetyt munakoisot
Munakoisotahna
Munakoisoviipaleet
Munakoisokääryleet