Ruoka

Ruokalista viikko 45 – kokkaa kotimaista riistaa ja kalaa helposti arkeen

Riistaa ja kalaa kannattaa suosia, sillä ne ovat maukkaita, terveellisiä ja ekologisia raaka-aineita. Kokosimme Kotilieden parhaat reseptit, jotka kokkaat myös arkena.

Jotain muuta kuin lohta ja naudan jauhelihaa? Vaihda lohi kotimaiseen kalaan ja naudan jauheliha ekologiseen riistaan. Ohjeillamme valmistat riistaa ja kalaa helposti arkeen isänpäivän juhla-ateriaa unohtamatta.

Ruokalista viikko 45: Riistaa ja kalaa

Maanantai: Riistalihapullat ja suppilovahverokastike

Lihapullat ovat lapsiperheiden kestohitti. Vaihtelua pyöryköihin saat, kun vaihdat naudan jauhelihan esimerkiksi hirveen, peuraan tai poroon. Riistalihapullat ja suppilovahverokastike tuovat metsän maut lautaselle.

Sienet toimivat kastikkeen lisäksi itse pyöryköissäkin. Nämä sieni-lihapullat valmistuvat naudan jauhelihasta ja mustatorvisienistä, mutta voit käyttää myös riistajauhelihaa ja muita sieniä.

Luonnonkalasäilykkeestä tehdyt kalapyörykät ja sahramimajoneesi ovat kalaa kaipaavan vaihtoehto.

Tiistai: Haukipihvit

Haukipihvit on valinta, kun ruotoisen kalan pikkutarkka ja työläs ruotiminen ei nappaa. Kala surautetaan ruotoineen päivineen monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi ja pyöritellään paistettaviksi pihveiksi.

Voit myös kokata kalapihvit kuhasta tai paria eri kalaa yhdistämällä. Juontaja Vappu Pimiän kalamurekepihvit valmistuvat jauhamalla massaan sekä haukea että lohta.

Keskiviikko: Hirvikäristys

Hirvikäristys on riistaruokien klassikko. Aikaa kannattaa kuitenkin varata pikkuisen enemmän, sillä hirven mehevyys ja mureus pääsevät oikeuksiinsa, kun käristystä malttaa hauduttaa pari tuntia.

Samalla vaivalla käristystä kannattaakin tehdä kerralla reilumpi satsi. Seuraavina päivinä siitä valmistuvat nopsasti nimittäin niin rieskaan käärityt riistakäristysrullat kuin lehtitaikinalevyistä kiepautetut helpot riistarullat.

Torstai: Särki-perunalaatikko

Kotimainen säilykesärki on terveellinen, ekologinen ja eettinen vaihtoehto tonnikalalle. Nopeasta purkkiruoasta valmistuvat niin särki-perunalaatikko kuin savusärkimousse perunablineille.

Särkisäilyke on myös helppo tehdä itse umpiomalla. Ikivanhassa säilöntätekniikassa kalat, sipulit ja mausteet sujautetaan ilmatiiviisiin tölkkeihin ja työnnetään uuniin

Perjantai: Muikkutacot

Tico tico, mitkä muikkutacot! Kotimainen versio meksikolaisista kalatacoista tehdään savumuikuista. Muikkutacot kootaan tortillaletun sijaan perunarieskan päälle ja höystetään pikkelivihanneksilla ja tillimajoneesilla.

Myös yhdellä pellillä nachopellin tapaan paistettu muikkupelti on varma valinta perjantairuoaksi.

Lauantai: Uuniperunat kalatäytteellä

Tonnikalatäytteiset uuniperunat on retroklassikko, jonka valmistat kiireessä vaikka mikroaaltouunissa. Uuniperunat kalatäytteellä kokkaat myös kotimaisesta luonnonkalasäilykkeestä.

Perinteisesti uuniperuna tarjotaan kastiketta muistuttavan täytteen kanssa, mutta uuniperunasta ja kalasta voi nauttia myös erillisinä komponentteina. Rosmariinisiika ja uuniperuna ovat makupari, jota kannattaa kokeilla!

Sunnuntai: Riistapata

Murean lihapadan salaisuus on pitkä haudutusaika. Herkullinen riistapata valmistuu kauriin- tai peuranpaistista ja saa makua porkkanoista, sellerista, palsternakasta ja pekonista. Myös hirvipaisti ja jallu-kermakastike kuuluvat viikonlopun liharuokien ikisuosikkeihin.

Isänpäivän riista-aterian jälkiruoaksi sopii hapokkaiden ja kirpsakoiden marjojen piristämä puolukka-kinuskikakku.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ruokalista viikko 45 – kokkaa kotimaista riistaa ja kalaa helposti arkeen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.