
Ruokalista viikko 45 – kokkaa kotimaista riistaa ja kalaa helposti arkeen
Riistaa ja kalaa kannattaa suosia, sillä ne ovat maukkaita, terveellisiä ja ekologisia raaka-aineita. Kokosimme Kotilieden parhaat reseptit, jotka kokkaat myös arkena.
Jotain muuta kuin lohta ja naudan jauhelihaa? Vaihda lohi kotimaiseen kalaan ja naudan jauheliha ekologiseen riistaan. Ohjeillamme valmistat riistaa ja kalaa helposti arkeen isänpäivän juhla-ateriaa unohtamatta.
Ruokalista viikko 45: Riistaa ja kalaa
Maanantai: Riistalihapullat ja suppilovahverokastike
Lihapullat ovat lapsiperheiden kestohitti. Vaihtelua pyöryköihin saat, kun vaihdat naudan jauhelihan esimerkiksi hirveen, peuraan tai poroon. Riistalihapullat ja suppilovahverokastike tuovat metsän maut lautaselle.
Sienet toimivat kastikkeen lisäksi itse pyöryköissäkin. Nämä sieni-lihapullat valmistuvat naudan jauhelihasta ja mustatorvisienistä, mutta voit käyttää myös riistajauhelihaa ja muita sieniä.
Luonnonkalasäilykkeestä tehdyt kalapyörykät ja sahramimajoneesi ovat kalaa kaipaavan vaihtoehto.
-
Riistalihapullat ja suppilovahverokastike
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Sieni-lihapullat
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Kalapyörykät ja sahramimajoneesi
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 30 annosta
Tiistai: Haukipihvit
Haukipihvit on valinta, kun ruotoisen kalan pikkutarkka ja työläs ruotiminen ei nappaa. Kala surautetaan ruotoineen päivineen monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi ja pyöritellään paistettaviksi pihveiksi.
Voit myös kokata kalapihvit kuhasta tai paria eri kalaa yhdistämällä. Juontaja Vappu Pimiän kalamurekepihvit valmistuvat jauhamalla massaan sekä haukea että lohta.
-
Haukipihvit
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Kalapihvit
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Vappu Pimiän kalamurekepihvit
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
Keskiviikko: Hirvikäristys
Hirvikäristys on riistaruokien klassikko. Aikaa kannattaa kuitenkin varata pikkuisen enemmän, sillä hirven mehevyys ja mureus pääsevät oikeuksiinsa, kun käristystä malttaa hauduttaa pari tuntia.
Samalla vaivalla käristystä kannattaakin tehdä kerralla reilumpi satsi. Seuraavina päivinä siitä valmistuvat nopsasti nimittäin niin rieskaan käärityt riistakäristysrullat kuin lehtitaikinalevyistä kiepautetut helpot riistarullat.
-
Hirvikäristys
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Riistakäristysrullat
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Helpot riistarullat
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 20 annosta
Torstai: Särki-perunalaatikko
Kotimainen säilykesärki on terveellinen, ekologinen ja eettinen vaihtoehto tonnikalalle. Nopeasta purkkiruoasta valmistuvat niin särki-perunalaatikko kuin savusärkimousse perunablineille.
Särkisäilyke on myös helppo tehdä itse umpiomalla. Ikivanhassa säilöntätekniikassa kalat, sipulit ja mausteet sujautetaan ilmatiiviisiin tölkkeihin ja työnnetään uuniin
-
Särki-perunalaatikko
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Särkisäilyke
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Savusärkimousse
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 20 annosta
Perjantai: Muikkutacot
Tico tico, mitkä muikkutacot! Kotimainen versio meksikolaisista kalatacoista tehdään savumuikuista. Muikkutacot kootaan tortillaletun sijaan perunarieskan päälle ja höystetään pikkelivihanneksilla ja tillimajoneesilla.
Myös yhdellä pellillä nachopellin tapaan paistettu muikkupelti on varma valinta perjantairuoaksi.
-
Muikkutacot
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Kalatacot
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Muikkupelti
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
Lauantai: Uuniperunat kalatäytteellä
Tonnikalatäytteiset uuniperunat on retroklassikko, jonka valmistat kiireessä vaikka mikroaaltouunissa. Uuniperunat kalatäytteellä kokkaat myös kotimaisesta luonnonkalasäilykkeestä.
Perinteisesti uuniperuna tarjotaan kastiketta muistuttavan täytteen kanssa, mutta uuniperunasta ja kalasta voi nauttia myös erillisinä komponentteina. Rosmariinisiika ja uuniperuna ovat makupari, jota kannattaa kokeilla!
-
Uuniperunat kalatäytteellä
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Rosmariinisiika ja uuniperuna
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 2 annosta
-
Tonnikalatäytteiset uuniperunat
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
Sunnuntai: Riistapata
Murean lihapadan salaisuus on pitkä haudutusaika. Herkullinen riistapata valmistuu kauriin- tai peuranpaistista ja saa makua porkkanoista, sellerista, palsternakasta ja pekonista. Myös hirvipaisti ja jallu-kermakastike kuuluvat viikonlopun liharuokien ikisuosikkeihin.
Isänpäivän riista-aterian jälkiruoaksi sopii hapokkaiden ja kirpsakoiden marjojen piristämä puolukka-kinuskikakku.
-
Riistapata
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
-
Hirvipaisti ja jallu-kermakastike
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Puolukka-kinuskikakku
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 15 annosta
Kommentoi
Kommentoi juttua: Ruokalista viikko 45 – kokkaa kotimaista riistaa ja kalaa helposti arkeen