Juhlat

Milloin on juhannus 2024? Katso parhaat vinkit, reseptit ja juomat juhannukseen!

Juhannus 2024 kutsuu juhlistamaan keskikesää! Juhannus ajoittuu aina viikonloppuun, ja moni starttaa keskikesän juhlan jo torstaina. Kokosimme parhaat vinkit, ideat ja reseptit juhannuksen viettoon, olit sitten kaupungissa, mökillä tai töissä.

Milloin on juhannus 2024? Vuonna 2024 juhannusaattoa juhlitaan perjantaina 21. kesäkuuta ja juhannuspäivää lauantaina 22. kesäkuuta.

Vuodesta 1955 alkaen juhannuspäivää on Suomessa juhlittu kesäkuun 19. päivää seuraavana lauantaina ja juhannusaattoa sitä edeltävänä perjantaina. Keskiajalta asti juhannusta oli vietetty Johannes Kastajan syntymäjuhlana 24.6., ja siitä juhannusjuhla sai aikanaan suomenkielisen nimensä.

Juhannuskokko yhdistää maalla ja kaupungissa

Juhannuskokon polttaminen on Euroopasta periytynyt tapa viettää yhteistä kyläjuhlaa. Tulen ympärille kokoonnuttiin hauskanpitoon. Nuoriso lauloi ja tanssi kokon ympärillä. Tulen lieskojen uskottiin karkottavan noidat ja pahat henget.

Nykyisin juhannuskokot palavat koko maassa kylissä ja kaupungeissa, niiden ääreen ehtii tunnelmoimaan vaikkapa työpäivän jälkeen.

Lue myös: Väärin tehty juhannuskokko voi aiheuttaa maastopalon – näin poltat kokkoa turvallisesti ilman vaaratilanteita

Tee juhannustaikoja

juhannustaika, juhannustaiat, juhannus, taika, kansanperinne, uskomukset

Juhannusyönä nuoret neidot tekivät lemmentaikoja, kun halusivat nähdä tulevan sulhasensa.

Tulevan sulhasen selvittämiseen oli useita eri tapoja: Jos kurkisti lähteeseen, lampeen tai kaivoon keskiyöllä alasti, veden pinnalla saattoi nähdä sulhon kuvan. Tulevan sulhasen sai selville myös unessa, jos juhannusyönä poimi yhdeksän erilaista kukkaa ja pani kimpun yöksi tyynyn alle ja oli puhumatta seuraavaan päivään asti.

Jos oli jo valinnut mielitietyn, kieriskeltiin viljapellossa. Hyvän naimaonnen saattoi saada myös, jos kieriskeli juhannusyönä alasti kasteisella niityllä. Rakkauden uskottiin syttyvän viimeistään syksyllä, kun mies söi oman pellon viljasta tehtyjä antimia

Muita klassisia juhannustaikoja:

Lue myös: Unohda kaivoon kurkistelu! 5 modernia juhannustaikaa, jotka teet somessa

Juhannus 2024: Juhannuksena tanssimaan?

lavatanssit, lavatanssien etiketti, etiketti, tanssilava

Lavatansseja ei enää järjestetä pelkästään maaseudulla. Kaupunkiympäristöön solahtavat niin perinteiset lavatanssit kuin täysin urbaanit kaupunkifestivaalitkin.  Yötön yö kutsuu tanssimaan, ja Suomen tanssilavat täyttyvät tanssin harrastajista, mökkiläisistä ja muista kesälomailijoista

Lue myös: Kuka hakee, asu, tanssilajit, etiketti…Opi lavatanssien etiketti!

Juhannus 2024: Sauna lämpiämään!

Oli juhannuksen keli mikä tahansa, sauna kuuluu erottamattomasti suomalaisen juhannuksen viettoon. Niinpä jo juhannusta edeltävänä torstaina lämmin sauna ja koivujen tuore tuoksu välkkyvät monen mittumaarin viettoon matkaavan mielessä.

Saunaan voi suunnata myös kaupungissa. Esimerkiksi Tampereella, Jyväskylässä ja Helsingissä on lukuisia yleisiä saunoja. Tarkista vielä saunojen aukioloajat, useat voivat olla auki vain juhannusta edeltävänä torstaina. Myös koronatilanne saattaa vaikuttaa saunojen aukioloihin.

vihta vai vasta?

Vihtominen kuuluu erityisesti juhannussaunaan. Saunavihdan ainesten hakeminen ja vihdan valmistaminen huolella ovat osa kesäillan rituaalia.

Lue myös: Tee itse vihta – ota vastan teko-ohjeet talteen

Juhannus kaupungissa

Juhannus rauhoittaa kaupungin. Kerrankin voi kuljeskella katuja kaikessa rauhassa ja piipahtaa jonottamatta vaikkapa huvipuistossa. Jussina voi leikkiä turistia kotikaupungissaan tai matkata johonkin toiseen kaupunkiin ja kierrellä rauhassa nähtävyyksiä.

Katso meno- ja tapahtumavinkit kaupunkien matkailusivuilta:

Lue myös: Mitä tehdä juhannuksena – 12 parasta ideaa

Kata juhannuksen juhlapöytä ulos

Keskikesän juhlaherkut nautitaan pihalla. Jos olet kaupungissa, lähde piknikille puistoon tai kanna pöytä ulos pihalle.

Mökillä voi nauttia juhannusruoista vaikka laiturin nokassa, terassilla voit viettää koko päivän sadepisaroista välittämättä.

Lähde: Juhannus ajallaan, juhlia vapusta kekriin. SKS 2004.

Katso alta juhannuksen parhaat ruoat, juomat ja puuhat!

Juttua muokattu 10.4.2024: Päivitetty juhannuksen päivämäärät vuodesta 2023 vuoteen 2024.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Milloin on juhannus 2024? Katso parhaat vinkit, reseptit ja juomat juhannukseen!

Jussinpäivänä

Juhannus on Jussin päivänä ja tänä vuonna muutkin viettävät sitä melkein oikeana päivänä. En ymmärrä, miksi pitää siirrellä juhlapäiviä työnantajien pillin mukaan. Onneksi me voimme viettää sitä ihan oikeana päivänä.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.