mummin mureat piparkakut

Gluteenittomat, vaaleat ja nopeat piparit + 6 muuta piparkakkuohjetta

Joulun aikaan kahvipöydässä tarjoillaan itse leivottuja piparkakkuja. Jokaisella kotileipurilla on oma ohjeensa herkkuja varten, jolloin pöytään katetaan niin suklaisia tattaripipareita kuin eestiläisiä piparkakkuja.

Mummin mureat piparkakut ihastuttavat perinteisellä makumaailmallaan, mutta valmistustapa poikkeaa tavanomaisesta. Voi ja sokeri vaahdotetaan huolella, minkä jälkeen joukkoon lisätään muut ainekset. Taikinan annetaan levätä jääkaapissa yön yli, jonka jälkeen perheen pienokaiset pääsevät painelemaan muoteilla mitä riemukkaimpia piparihahmoja. Valmiissa herkuissa yhdistyvät kanelin, inkiväärin, neilikan ja pomeranssinkuoren vastustamattomat aromit.

196021-vaaleatpiparit.jpg

Vaaleiden pipareiden salaisuus piilee vaaleassa siirapissa ja kermatilkassa. Erillisiä maustepurkkeja ei tarvita, kun kaupasta ostetaan valmista piparkakkumaustetta eli jauhettujen joulumausteiden sekoitusta. Ohueksi kaulitut piparit paistuvat uunissa nopeasti. Pikkuleipiä on siten syytä tarkkailla uunin lasin läpi, jotta ne säilyvät kauniin vaaleina.

Rettingin piparkakut ovat asteen verran juhlavampia kahvipöydän tarjottavia, sillä taikina höystetään kerma- ja konjakkitilkoilla. Mikäli kaipaat alkoholitonta versiota, voi konjakin korvata mainiosti appelsiinimehulla. Leivontapäivänä taikina on syytä nostaa huoneenlämpöön hyvissä ajoin, jotta sen käsittely helpottuu ja taikina pysyy kasassa kaulittaessa.

196054-piparit1.jpg

Nopeat piparit valmistuvat sukkelaan, sillä taikina lepää jääkaapissa vain parin tunnin ajan. Oma erikoisuutensa taikinaan saadaan maustamalla herkku kardemummalla ja lisäämällä taikinaan perunajauhoja. Uunissa paistuneet pikkuleivät voidaan koristella joko pikeerillä tai sokerimassalla.

Eestiläiset piparkakut (piparkoogid) ovat täynnä makua – siitä pitää huolen ihana maustekimara. Perinteisiin joulumausteisiin yhdistetään ripaukset mauste- ja mustapippuria sekä muskottipähkinää, joiden tuju maku tuo oman säväyksensä valmiisiin tuotoksiin. Piparkakut voidellaan kananmunalla ennen paistamista, jolloin pinnasta tulee kauniin kiiltävä.

176959-piparit.jpg

Erikoisruokavaliot on helppo huomioida jouluherkkuja valmistaessa: Keliaakikon piparkakuissa vehnäjauhot korvataan gluteenittomalla jauhoseoksella ja laktoosittomat joulupiparit valmitetaan margariinista. Kananmuna-allergikko ilahtuu ekstan pipareista, jotka pysyvät koossa ilman kananmunia. Kaikissa pipareissa on tuttu jouluinen maku!

suklaiset-tattaripiparit

Suklaiset tattaripiparit maistuvat niin keliaakikoille kuin muille joulun juhlijoille. Taikinan valmistus aloitetaan perinteisesti voin, sokerin, siirapin ja mausteiden kiehauttamisella. Piparien erikoisuutena on syvän suklainen maku, joten taikina maustetaan levyllisellä tummaa suklaata. Lopuksi joukkoon lisätään tattarijauhoja ja -hiutaleita sekä mantelijauhetta.

Suussa sulavia joululeivonnaisia:
Uudet ja perinteiset joululeivonnaiset
Gluteenittomat joululeivonnaiset
Jouluhalko viidellä tapaa
Suolaiset ja makeat joululeivonnaiset
Ruoka.fi: Puolukkainen mantelikakku

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Gluteenittomat, vaaleat ja nopeat piparit + 6 muuta piparkakkuohjetta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X