Ruoka

Millainen kakkuvuoka kotileipurin kannattaa hankkia? Näin valitset oikean vuoan erilaisille kakuille

Kakkuvuoka kannattaa valita leivottavan kakun mukaan. Irtopohjavuoassa leivot näyttävät juustokakut, rengasvuoassa mehevät kahvikakut. Silikoninen kakkuvuoka sopii myös jäädykekakkujen valmistukseen. Tutustu eri vuokien ominaisuuksiin ja valitse tarkoitukseesi paras vuoka.

Kakkuvuoka voi olla irtopohjainen, rengasvuoka, korkea, pieni, silikoninen, pohjaton tai vaikkapa sydämen muotoinen. Mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota ennen kakkuvuoan ostoa? Lue alta vinkit.

Lue myös: Täytekakku kruunaa pienen ja ison juhlan – näillä neuvoilla leivot täydellisen kakun!

Kakkuja on monenlaisia: täytekakkuja, juustokakkuja ja kahvikakkuja. Siksi myös kakkuvuokia on moneen eri tarkoitukseen. Niitä löytyy eri kokoisia, muotoisia, hintaisia ja eri materiaaleista valmistettuja. Joillakin vuokatyypeillä voit valmistaa useita eri tyylisiä kakkuja, mutta toiset vuokatyypit soveltuvat vain tietynlaisten kakkujen valmistamiseen.

Hyvä kakkuvuoka on laadukas, kestävä ja helppokäyttöinen. Onnistunut kakku vaatii oikeanlaisen vuoan ja pahimmassa tapauksessa väärin valittu kakkuvuokaa pilaa koko leivonnaisen. Siksi kakkuvuokaa ei kannata ostaa hätiköiden. 

Etukäteen kannattaa miettiä mitä ominaisuuksia vuoalta haluaa ja tarvitsee. Jos leivot enemmän, tarvitset todennäköisesi useamman erilaisen kakkuvuoan eri tilanteisiin ja leivonnaisiin. 

Tutustu erilaisiin vaihtoehtoihin, jotta ostat juuri sinun tarpeisiisi sopivan kakkuvuoan. 

Perinteinen kakkuvuoka paistettaville kakkupohjille

Perinteisillä kakkuvuoilla leivot upeat ja mehevät kakkupohjat. Parhaiten se sopii paistettavien kakkupohjien, kuten täyte- ja kahvikakkujen valmistukseen.

Tyypillisin kakkuvuoka on PME kakkuvuoka. Se valmistettaan anodisoidusta alumiinista, mikä tekee vuoasta kestävän sekä helpon käyttää ja puhdistaa. PME kakkuvuoka on oikein hoidettuna ja käytettynä hyvin kestävä ja pitkäikäinen.

PME kakkuvuoka pestään käsin kuumalla vedellä ja tarvittaessa käytetään hiukan astianpesuainetta sekä kuivataan hyvin. Astianpesukoneeseen PME vuokaa ei kannata laittaa, sillä konepesuun tarkoitettu tiskiaine syövyttää alumiinia. Myös vuoan pintaa kannattaa käsitellä varoen, jotta se ei naarmuunnu.

PME vuoka johtaa hyvin ja tasaisesti lämpöä, minkä ansiosta siinä paistettu kakku kypsyy tasaisesti. Vuokaa ei tarvitse välttämättä jauhottaa, vaan pelkkä vuoan voitelu riittää. Paiston jälkeen kakkupohjan kannattaa antaa olla hetki vuoassa ja kumota se sen jälkeen jäähdytysritilän päälle jäähtymään.

PME kakkuvuokia löytyy eri kokoisia ja mallisia moneen tilanteeseen ja tarpeeseen. 

Irtopohjavuoka sopii moneen

Irtopohjavuoalla leivot näppärästi hyydykekakut, moussekakut sekä täytekakkupohjat, mutta myös suolaiset ja makeat piirakat. Erityisesti juustokakkujen valmistamiseen irtopohjavuoka on kätevä. Paistettavissa kakuissa vuoka kannattaa aina voidella ja jauhottaa ja käyttää pohjalla leivinpaperia. Hyydytettävissä kakuissa puolestaan kannattaa käyttää reunakalvoa, jotta kakun reunoista saa täydelliset!

Irtopohjavuoassa reunat ja pohja voivat olla keskenään samaa tai eri materiaalia. Kakun irrotus vuoasta on helpompaa, jos vuoan reunat ovat tarttumatonta materiaalia. Varminta on pestä irtopohjavuoka käsin. Varo myös naarmuttamasta reunoja ja pohjaa terävillä välineillä. 

Irtopohjavuokia löytyy useita eri kokoja ja myös muutamaa eri muotoa. Esimerkiksi halkaisijaltaan 20 cm kokoisella vuoalla leivot somat pikkukakut ja näyttävät korkeat kakut. Halkaisijaltaan 28 senttisellä irtokakkuvuoalla leivot kakun suurempiinkin kekkereihin.

Reunavuoka eli säädettävä kakkuvuoka pienelle ja isolle kakulle

Kuten nimestä voi päätellä, reunakakkuvuoassa ei ole ollenkaan pohjaa. Siksi pohjan, jolle taikinan laittaa on oltava tasainen, jotta taikina ei valu läpi. Vuoan kokoan voi säätää tarpeen mukaan, ja tässä vuoassa on parasta onkin se, että voit aina tehdä haluamasi kokoisen kakun etkä tarvitse montaa erikokoista vuokaa. 

Reunakakkuvuoan avulla voi valmistaa esimerkiksi sokerikakkupohjia, juustokakkuja, kahvikakkuja ja kasata näyttäviä kerroskakkuja. Vuoan voi laittaa uuniin tai siinä voi suoraan hyydyttää kakkuja jääkaapissa. Astianpesukoneeseen reunavuokaa ei kuitenkaan kannata laittaa, vaan varminta on pestä se käsin. 

Kuivakakkuvuoka eli rengasvuoka kahvikakuille

Kahvikakku paistetaan usein rengasvuoassa, mutta taikinan voi kaataa myös suorakaiteen malliseen kakkuvuokaan. Kuivakakkuvuoissa on eroa niin koon kuin pinnan kuvioinninkin suhteen. 

Leivontaa helpottaa huomattavasti, jos kakku irtoaa vuoasta ilman jauhotusta. Esimerkiksi anodisoidusta alumiinista valmistettu kuivakakkuvuoka on kestävä ja helppokäyttöinen eikä vuokaa ole välttämätöntä jauhottaa. Lisäksi siinä paistetut kahvikakut kypsyvät tasaisesti.

Silikonivuoka myös pakastimeen

Silikoninen kakkuvuoka on usein varsin monikäyttöinen. Sillä voi valmistaa uunissa paistettavia kakkuja ja yleensä se soveltuu myös pakastettavaksi, joten silikonivuoka sopii myös jäädykekakkujen valmistukseen. Tosin kovin korkeita lämpötiloja silikonivuoka ei kestä ja se soveltuu useimmiten korkeintaan 220-asteiseen uuniin.

Silikonivuoka on kevyt ja kestävä, mutta terävät työvälineet voivat rikkoa vuoan. Jotkut silikonivuoat ovat todella pehmeitä ja sen vuoksi hankalasti käsiteltäviä. Siksi silikonivuoka kannattaa laittaa ja ottaa pois uunista esimerkiksi uunipellin tai -ritilän avulla. 

Koska silikonivuoka ei johda lämpöä yhtä hyvin kuin esimerkiksi metallivuoka, paistoaika saattaa olla ohjeessa mainittua pidempi eikä siihen muodostu reunoille rapeaa paistopintaa. Paistamisen jälkeen kakun annetaan jäähtyä hyvin ja sen jälkeen silikonivuoka rullataan varovasti pois kakun ympäriltä. Kakku saattaa revetä, mikäli sen ei anneta jäähtyä kunnolla ennen vuoan poistamista.

Silikoninen kakkuvuoka on tärkeää voidella ennen ensimmäistä käyttökertaa ja aina ennen sokerikakun paistamista. Lisäksi vuoka kannattaa voidella silloin tällöin uudelleen esimerkiksi öljytipalla, etenkin jos peset vuoan koneessa.

Lue myös Anna.fi: Syntymäpäiväkakku leivotaan lempitäytteistä – katso parhaiden synttärikakkujen reseptit!

Erikois- ja muotokakkuvuoka tiettyyn tarpeeseen ja mielitekoon

Erityistilanteisiin, kuten lasten syntymäpäiville voi olla tarvetta valmiille muotokakkuvuoalle. Lapset esittävät usein toiveen tietynlaisesta kakusta, kuten muumista, autosta, robotista, dinosauruksesta, nallesta, tähdestä tai esimerkiksi sydämestä. 

Toiveiden mukaisen kakun valmistaminen on helpompaa, jos löytää suoraan sen mallisen vuoan. Muotokakkuvuokia voi metsästää nettikaupoista.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Millainen kakkuvuoka kotileipurin kannattaa hankkia? Näin valitset oikean vuoan erilaisille kakuille

Sinun täytyy kommentoidaksesi.