Ruoka

Ruokalista viikko 41 – paras puuro arkeen on maukas mutta terveellinen

Paras puuro arkeen täyttää vatsat ja vetää suupielet hymyyn. Onko suosikkisi porkkanakakulta makunsa lainaava herkkupuuro vai yön yli hissukseen hautuva kaurasuurimopuuro?

Tällä viikolla vietetään maailman puuropäivää. Paras puuro arkeen hellii vatsaa kuiduilla, sisältää hyviä, siemenistä ja pähkinöistä saatavia rasvoja eikä keuli sokerin määrällä. Lisää proteiinia saa lisäämällä puuroon kananmunaa tai raejuustoa. Puuron valmistus on myös hyvä keino säästää ruokakuluissa.

Ruokalista viikko 41: Paras puuro arkeen

Maanantai: Pähkinäinen tuorepuuro

Kaurapuuroko muka tylsä ja nälkäiseksi jättävä arkiruoka? Pähkinäinen tuorepuuro muuttaa mielipiteet! Kätevä tuorepuuro saa kuitua kauraleseistä, hyviä rasvoja ja proteiinia hasselpähkinöistä ja sopivasti makeutta banaanista. Paras puuro arkeen valmistuu ilman mikroa, liettä tai uunia – sen kun sekoitat ainekset keskenään ja annat niiden turvota puolisen tuntia.

Jos haluat nopeuttaa valmistusta, tee kuituinen yön yli -kaurapuuro jääkaappiin valmiiksi jo edeltävänä päivänä tai keitä perinteinen kaurapuuro liedellä.

Tiistai: Ruis-puolukkapuuro

Ruis-puolukkapuuro tuo lapsuuden ruokamuistot mieleen. Ruisjauhoista keitetty puuro on täydellinen pari kirpeille puolukoille. Jälkiruoaksi maistuu puolukkapuuro eli kuohkeaksi vatkattu puolukkavispipuuro. Kaura-puolukkauunipuuro kypsyy valmiiksi esimerkiksi etätöitä tehdessä.

Keskiviikko: Ohrapuuro

Ohrapuuro on kouluruokien klassikko. Paras lopputulos tulee, kun puuron antaa hautua hissukseen uunissa. Jos yhden viljan puuro tuntuu tylsältä, työnnä ritilälle hautumaan ruokaisa neljän jyvän puuro, joka yhdistää ohran, puuroriisin, speltin ja kvinoan.

Jos puuroa jää ruokailusta yli, upota ylijäämät vaikkapa sämpylätaikinaan.

Torstai: Hedelmäinen riisipuuro

Hedelmäinen riisipuuro kohottaa perinteisen riisipuuron luksusluokkaan. Mantelit, viikunat, appelsiini ja hunaja maistuvat puuron kanssa muulloinkin kuin jouluaattona. Jos perinteinen riisipuuro on juttusi, syvennä makua kypsentämällä uuniriisipuuro uunin syleilyssä. Vaihtelua saat myös, kun kattilassa muhii vegaaninen riisipuuro kaurajuomasta lihattoman lokakuun kunniaksi.

Perjantai: Porkkanakakkupuuro

Porkkanakakkupuuro lainaa makumaailmansa nimensä mukaisesti suosikkileivonnaiselta: täyteläinen puuro höystetään porkkanaraasteella ja pähkinärouheella. Myös omenapuuro on nappivalinta tähän aikaan vuodesta, kun puut pullistelevat punaposkisia hedelmiä.

Lauantai: Suklaapuuro

Tummaa suklaata, kaakaonibsejä, pähkinöitö ja banaanisiivuja – suklaapuuro saa herkuttelijan sukat pyörimään jaloissa. Halutessaan banaanin voi soseuttaa puuron joukkoon, jolloin lautaselle valmistuu suklaa-banaanipuuro. Banaanisose uppoaa myös kylmänä nautittavaan tattaripuuroon. Myös hissukseen hautuva kaurasuurimopuuro nostaa kaurapuuron uudelle tasolle.

Sunnuntai: Kermainen spelttihelmi-kaurapuuro

Kunnon loraus kuohukermaa tekee puurosta täydellisen pehmeää. Kermainen spelttihelmi-kaurapuuro aateloidaan lopuksi siirappiviikunoilla. Spelttipuuro uunissa ja taateli-spelttipuuro hellivät niin ikään herkuttelijan makuhermoja.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ruokalista viikko 41 – paras puuro arkeen on maukas mutta terveellinen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.