Ruoka

Raikkaimmat puolukkaleivonnaiset – maistuisiko marenkipiirakka, kääretorttu tai piimäkakku?

Puolukkaleivonnaiset maistuvat erityisen ihanilta syksyllä ja talviaikaan. Mutta leipoisiko tällä kertaa makeaa vai suolaista? Siinäpä vasta kysymys, kun puolukoista puhutaan.Tässä reseptit puolukkapiirakkaan, pehmeän puolukkaiseen pullaan, suolaisiin puolukkamuffineihin sekä moneen muuhun.

Puolukkaleivonnaiset sopivat erityisesti niille, jotka eivät ole överimakeiden herkkujen perään. Kirpsakka marja tasapainottaa ihanasti sokerin makeutta ja antaa niin piirakoille, pullille kuin leivoksillekin sopivasti särmää. Ja tokihan hapan marja sopii loistavasti myös suolaiseen leivontaan.

Suuntaa siis ämpäri kourassa metsään tai nappaa pakastelataasta pussillinen pakastepuolukoita ja leivo puolukkasaaliista makoisa piirakka, pirteä piimäkakku tai mausteinen kääretorttu.

Puolukkaleivonnaiset: Puolukkapiirakat 

Puolukkaleivonnaiset ovat usein ihanan kinuskisia. Eikä ihme, sillä puolukka ja kinuski on klassikkoyhdistelmä, joka toimii aina. Kokeile esimerkiksi suositusta banaani-toffeepiirakasta eli banoffeesta innoituksensa saanutta puoloffeeta, jossa kinuski kesyttää kirpsakat puolukat vastustamattomaksi herkuksi. 

Tai mitäpä jos hunnuttaisin puolukkapiirakan makealla marengilla? Puolukkainen marenkipiirakka saa lisäjujua, kun maustat marengin valkoisen sokerin sijaan aromikkaalla ruokosokerilla ja lisäät pohjataikinaan ripauksen ruisjauhoja.

Mantelimassalla mehevöitetty masariinitorttu on superhyvää jo sellaisenaan, mutta puolukat tekevät siitä vielä rutkasti parempaa. Puolukka-masariinitorttu katoaa syöjiensä suihin hetkessä viimeistä murua myöten.

Puolukkaleivonnaiset voivat olle myös varsin perinteisiä. Helpossa puolukkapiirakassa on rapea murotaikinapohja ja mehevä puolukkatäyte.

Puolukkaleivonnaiset: Puolukkakakut 

Lempeämmäksi kirpsakat puolukat kesyyntyvät myös täyteläisessä juustokakussa sekä pehmeän tuorejuuston seuralaisena näyttävässä puolukkatäytekakussa.

Puolukka-kinuskikakun väliin tulee kondensoitua maitoa ja päälle makeaa kinuskia, jotka kesyttävät puolukan kirpeyden. Lisää taikinan joukkoon manteijauhetta, niin lopputulos on supermehevä. 

Pehmeä puolukkamoussekakku on herkkusuun valinta. Pohjaan ja pinnalle lisättävät makeat Daim-rakeet ja täytteessä hurmaava kinuskikastike ovat huippuhyvä makupari happamille marjoille.

Puolukkaleivonnaiset maistuvat myös kahvikakkujen ystäville, sillä hapan marja tuo luonnetta esimerkiksi perinteiseen piimäkakkuun Tätä piparkakkumausteella lämpimäksi maustettua puolukka-piimäkakkua kannattaa maistella erityisesti pikkujoulukauden aikaan. Koska aromikas ruokosokeri ja rustiikki ruis ovat puolukan parhaimpia kavereita, niillä kannattaa korvata valkoinen sokeri ja osa vehnäjauhoista myös tässä ohjeessa.

Puolukkaleivokset suolaisen ja makean nälkään

Tämä puolukkakääretorttu on täydellinen yhdistelmä lämpimiä mausteita, pehmeää täytettä ja kirpeitä marjoja. Kanelin ja piparkakunmakuisen kääretortun väliin rullataan makeaa voikreemiä ja pirteitä puolukoita. Nappaa resepti talteen erityisesti joulunaikaisia herkkuhetkiä varten. 

Jos kaipaat puolukkaleivonnaisiin ihan uutta jujua, nappaa tämä resepti kokeiluun. Amerikkalaisen muroistaan ja muroleivoksistaan tunnetun Kellog’s-firman innoittamat pop tarts -leivokset sopivat hyvin vaikkapa joululeivontaan. Rapean taikinan välissä piilottelee puolukkainen hillosilmä. Itse tehdyt pop tartsit maistuvat ällistyttävän paljon meille tutuille Aleksanterin leivoksille.

Ei makeaa mahan täydeltä. Puolukkaleivonnaiset voivat nimittäin olla myös suolaisia, sillä kirpsakka marja piristää ihanasti suolaisia leivonnaisia. Yhdistä pirteä marja savupororouhee ja rosmariinin kera ja leivo makutrista muffineja.

Lue myös Anna.fi: Suomalainen superfood puolukka voi vähentää lihomista ja ehkäistä matala-asteista tulehdusta – miten paljon sitä kannattaa syödä?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Raikkaimmat puolukkaleivonnaiset – maistuisiko marenkipiirakka, kääretorttu tai piimäkakku?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.