Siikaa, haukea, kuhaa – herkutellaan kalalla ja maukkailla lisukkeilla
Limettimarinoitu wasabilohi hurmaa aasialaisilla makuvivahteilla. Leikkaa lohi kuutioiksi ja anna makuuntua yön yli inkiväärin ryydittämässä mausteliemessä. Seuraavana päivänä kokoat siitä helposti hurmaavan alkupalan inkiväärilastujen, sitruunalla maustetun majoneesin sekä raikkaan salaatin tai sushiriisin kanssa.
Helpot kalapuikot valmistat pakasteseitistä. Rapea pinta syntyy, kun paneroit ne panko-korppujauhoissa sekä seesaminsiemenissä ja paistat pannulla runsaassa rasvassa. Mehevät kalapuikot ovat erityisesti lasten mieleen, mutta maistuvat takuulla myös aikuisille eteenkin silloin, kun tarjoat ne englantilaiseen fish’n’chips -tyyliin timjamiperunoiden ja inkiväärillä maustetun ketsupin kera.
Kielen vievät kalapyörykät syntyvät hauesta. Massa valmistuu näppärästi monitoimikoneessa, muovautuu pyöryköiksi kahden lusikan avulla ja kypsyy kalaliemessä muutamassa minuutissa. Halutessasi voit vielä paistaa niihin maukkaan pinnan paistinpannulla tilkassa öljyä. Raikas tillipesto ja mehevä muusi tai keitinperunat ovat haukipyöryköiden parhaat kumppanit.
Kuha hurmaa japanilaisessa tempurassa. Vispaa frittitaikina kananmunista ja vedestä sekä vehnä-, maissitärkkelys- ja riisijauhoista sekä ripauksesta suolaa. Samassa taikinassa voit hautessasi pyöräyttää kalan kaveriksi myös kasviksia ja äyriäisiä. Lämpömittari on uppopaistajan parhaita apuvälineitä. Sillä varmistat, että öljy pysyy noin 180 asteessa, mikä takaa parhaan lopputuloksen. Tempuroitu kuha maistuu parhaalta japanilaiseen tapaan soijakastikkeen, wasabitahnan ja säilöttyjen inkiväärilastujen kera.
Uunissa kokonaisena paahdettu siika on mainio vaihtoehto perinteiselle uunilohelle. Se saa välimerellisen vivahteen rosmariinista ja sitruunasta. Koko ateria valmistuu näppärästi kerralla, kun kypsennät rosmariinisiian kanssa samalla pellillä myös yrteillä maustetut veneperunat.
Tässä mainio vaihtoehto perinteiselle graavilohelle. Suutarin sitruunainen kirjolohi marinoituu yön yli raikkaassa marinadissa, johon tuore korianteri ja sitruunaruoho tuovat kivan eksoottisen twistin. Sitruunainen lohi toimii paitsi raikkaana alkupalana salaatin kanssa, myös hurmaavana ruokalahjana, kun valmistat sen kauniiseen lasitölkkiin.
Kalaruokia eksoottisemmalla vivahteella:
Keskustelu
Kommentoi juttua: Siikaa, haukea, kuhaa – herkutellaan kalalla ja maukkailla lisukkeilla