
Kalaruokaa juhlapöytään – näillä rakastetuilla kalaherkuilla teet vaikutuksen ympäri vuoden
Etsitkö kalaruokaa juhlapöytään? Kokosimme sivustomme parhaimmat kalaruoat, jotka maistuvat juhannuksesta jouluun ja pääsiäisestä pyhäinpäivään. Näillä ohjeilla teet vaikutuksen.
Kalaruokaa juhlapöytään kannattaa koota monensorttista. Kala on loistavaa juhlatarjottavaa. Perinteisen lohen lisäksi pöytään voi rohkeasti nostaa myös vaikkapa siikaa ja kuhaa sekä tietysti silliä, joka maistuu niin jouluna, juhannuksena kuin vappupiknikilläkin.
Lue myös: Kalakauppiaan vinkit: Näin tunnistat tuoreen kalan
Alkupalana tuttujen graavilohien ja silkakoiden sijaan voit vaihteeksi tarjota vaikkapa lohipastaramia tai -tartaria, sillipannacottaa tai vaikkapa juhlavaa savukalasalaattia. Myös itse tehty kalakeitto ja ronski kalapata keräävät taatusti kehut ja suosionosoitukset.
Kokosimme juhlapöydän parhaat kalaherkut hienostuneista alkuruoista, täydellisesti kypsennettyyn uuniloheen ja rentoon kalapataan.
Graavattu kala sopii juhla-aterian alkuun
Graavikala sopii jouluun ja juhannukseen. Itse tehden graavikalasta saa todellista herkkua. Vaihtele kalalajeja ja kokeile tutun lohen sijaan myös vaikkapa siikaa. Mausteilla ja höysteillä saat tuttuun graavikalaan uutta jujua.
Jos aikaa graavaamiseen ei ole, kokeile pikagraavattua lohta. Pikagraavattu lohi on helppoa ja nopea kalaruokaa juhlapöytään. Tuore lohi kypsyy tarjolle parissa minuutissa sitruunan happojen avulla. Hyödynnä sitruunasta myös kuori. Kaunista soiroa saat sitruksen kuoren leikkaamiseen tarkoitetulla leikkurilla.
Unohda hetkeksi perinteiset graavikalat ja savukalat. Pinnalta nopeasti paahdettu lohipastrami on herkullista vaihtelua tutulle graavilohelle. Lohipastrami on juhlapöydän herkullisin tarjottava! Eikä syyttä. Seesaminsiemenillä ja roseepippurilla maustettu lohi tarjotaan sahramikastikkeen kera. Leikkaa kala kohmeisena, niin saat siitä helpoiten kauniit palat tarjolle.
Tai nostaisitko juhapöytään tataki-seesamisiikaa? Graavattu, pannulla pikaisesti paahdettu graavisiika pyöräytetään seesaminsiemenissä ja napostellaan pieninä suupaloina.
Lasimestarin hauki juurespedillä on sekin tutun klassikon moderni muunnos ja kalapöydän iloinen väripilkku. Hauen sijaan voi käyttää myös muuta kotimaista vaaleaa kalaa. Muista pakastaa villikala ennen käyttöä.
Raaka kala Tony Ilmonin tapaan on Sikke Sumarin miehen loistokas kalaruoka. Kalan salaisuutensa on yksinkertaisuus ja tuoreet raaka-aineet. Raaka kala maustetaan sormisuolalla ja juuri oikealla määrällä tilliä. Tässä upea tarjottava vaikkapa juhannuksen kalapöytään.
Uskoisitko, että myös veikeä wasabi sopii mainiosti juhlapöytään! Kyllä vain, mausta lohitartar wasabilla ja tarjoa omena-mangosalsan kera.
-
Pikagraavattu lohi
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Lasimestarin hauki juurespedillä
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Ohueksi viipaloitu raaka kala Tony Ilmonin tapaan
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Gin & tonic -graavattu siika ja mummonkurkkurullat
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Limegraavattu siika
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Lohipastrami
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Tataki-seesamisiikaa
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Tuoresuolattu siika
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 20 annosta
-
Japanilainen lohitartar ja omena-mangosalsa
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
Kalaruokaa juhlapöytään: Sillit ja silakat
Sillit ja silakat maistuvat nekin kesällä ja talvella. Jouluna tarjolle voi asettaa esimerkiksi glögisilliä, puolukkasilliä ja appelsiini-sinappisilliä.
Pekoni-sillikaviaarimaljat sopivat loistavasti joulupöytään ja on hyvä valinta silloin, kun haluat asettaa tarjolle uusia makuja perinteisten herkkujen sijaan. Sillikaviaari saa makua paahteisesta pekonista ja omenasta.
Joulupöydän parhaat silakat tehdään isoäidin takuuvarmalla ohjeella. Isoäidin sinappisilakat on joulupöydän hitti!
Sillivati puolestaan on näyttävää kalaruokaa juhannuksen juhlapöytään. Varhaisperunat ja silli asetellaan näyttävästi vadille ja juhannuksena se koristellaan syötävillä ruohosipulinkukilla.
Sillipannacotta on kermaisen lempeä alkuruoka tai lisuke tillintuoksuisille uusille perunoille. Yhtä hyvin se sopii myös talven juhlien suloiseksi alkuruoaksi.
Silakka-boquerones on trendiruokaa ja kerrassaan herkullista kalaruokaa juhlapöytään. Espanjassa pienet sardellit marinoidaan etikassa ja oliiviöljyssä. Suomalainen versio syntyy silakoista, jotka saattavat olla parhaita koskaan tekemiäsi!
-
Isoäidin sinappisilakat
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 12 annosta
-
Silakka-boquerones
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Sillivati
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Puolukkasilli
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
-
Appelsiini-sinappisilli
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Pekoni-sillikaviaarimaljat
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Sillipannacotta
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Glögisilli
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
-
Sillikaviaari
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 20 annosta
Kalaruokaa pikkunälkään ja suolaiseksi suupalaksi
Savulohimousse on täydellistä kalaruokaa juhlapöytään. Lohimoussen parina maistuu vaikkapa itsetehty saaristolaisleipä. Viettelyksen salaisuus on kolmen erilaisen lohen yhdistelmä. Graavattu, kylmäsavustettu ja lämminsavustettu lohi yhdistetään ihanaksi tahnaksi. Tarjoa piparjuurella piristetty lohimousse jouluna, pääsiäisenä tai juhannuksena. Keräät varmat kehut!
Vai miltä kuulostaisi savulohipatee, joka kypsennetään vesihauteessa uunissa? Tomaattinen chilikastike, tilli, kerma ja kanamuna tuovat pateeseen täyteläisyyttä ja mainion maun.
Siikaröra on ruotsinkieliseltä rannikolta peräisin olevaa kalaruokaa juhlapöytään. Se valmistuu valmiista graavisiiasta alle puolessa tunnissa ja maistuu yhdessä perunoiden tai saaristolaisleivän kanssa.
Minikokoisista varhaisperunoista ja savukalasta koottu, smetanalla pyöristetty savukalasalaatti toimii juhlien pitopöydässä ja vaikkapa saunan jälkeisenä iltapalana. Kauniisti kranssin muotoon aseteltu salaatti on laakealta vadilta tarjottuna juhlapöydän komistus.
Muikut ja mätidippi maistuu niin arkena ja viikonloppuna, mutta on myös rentoa kalaruokaa juhlapöytän. Uunissa paistetut muikut kuorrutetaan rapsakoiksi seesaminsiemenillä ja kaurahiutaleilla. Raikas limetti maistuu sekä muikuissa että mätikastikkeessa.
Juhlien buffetpöytään voi nostaa tarjolle esimerkiksi kylmäsavulohipiirakkaa, savumuikuilla täytetyn voileipäkakkurullan tai hauskoja lohi-kurkkurullia.
-
Muikut ja mätidippi
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Savulohimousse
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
-
Voileipäkakkurulla savumuikkutäytteellä
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 16 annosta
-
Lohi-kurkkurullat
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
-
Kylmäsavulohipiirakka ja graavattu keltuainen
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 16 annosta
-
Savulohipatee
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
-
Siikaröra
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
-
Savukalasalaatti
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
-
Mätijuustokakku
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 12 annosta
Kalaruokaa juhlapöytään: Kokonainen kala vai sittenkin filee?
Kokonaisena kypsennetty kala on näyttävää kalaruokaa juhlapöytään. Ja mikä parasta, myös uskomattoman helppo valmistaa. Nosta juhannuksena tarjolle kokonaisena grillattu siika, joka täytetään sitruunalla ja yrteillä. Aiheutat taatusti ihastuksen huokauksia juhlavieraissa. Siika sopii rasvaisuutensa takia sekä savustukseen että grilliin.
Siian makuun sopivat myös Välimeren maut. Pinaatti, pinjansiemenet, aurinkokuivatut tomaatit ja oliivit takaavat makujen ilotulituksen.
Kokonainen kirjolohi uunissa kerää sekin kehut ja suosionosoitukset. Espanjalaisten makujen innoittama yrttitahna maustaa kalan sisältä käsin. Kypsennä kala isossa vuoassa kermaisten perunaviipaleiden päällä, niin saat kokonaisen aterian samalla vaivalla.
Tai heittäydy villiksi ja tarjoa juhlapöydässä savustettua kampelaa. Savustettu punakampela onnistuu vaikka uunissa savustuspussissa. Tarjoa savustettu punakampela yrttivoin kanssa. Muistathan varmistaa kalatiskillä, että kala on vastuullisesti pyydettyä.
Myös fileestä ja maukasta ja mehevää, kunhan kypsennyksen aikana on tarkkana. Uunilohi on monessa perheessä arkiruokaa, mutta matalassa lämmössä täydellisesti kypsynyttä lohta kelpaa tarjota vähän fiinimmillekin juhlavieraille. Käytä apuna paistolämpömittaria. Lohi on parhaimmillaan, kun sen sisälämpötila on 42-48 astetta.
Rasvassa kypsennetty nieriä on sekin kerrassaan koukuttavaa kalaruokaa juhlapöytään ja niin maukasta ja mehevää, että ruoka nuollaan taatusti viimeistä pisaraa myöten lautasilta. Kalan rasvakypsennykseen tarvitset paistomittarin, ison korkeareunaisen pannun ja reippaasti öljyä. Kala ja kasvikset kypsyvät öljyssä matalassa lämpötilassa suussa sulaviksi.
Leivinpaperipaketeissa kypsennetty kala (en papillote) on kätevä ja helppo tapa valmistaa takuuvarmasti mehevä kala. Tarjoilutapa on rennon ronski, mutta kasvikset ja kuha muhivat mausteiden kanssa uunissa herkullisiksi annoksiksi.
Itse savustettu lohi on täydellistä kalaruokaa juhannuksen juhlapöytään ja kuuluu monen kesäherkkuihin. Voisulalla sively viimeistee maukkaan kesäherkun ja täydellinen kypsyys varmistetaan digitaalisella lämpömittarilla. Tällä ohjeella onnistut takuuvarmasti.
Marokkolainen uunilohi saa itämaisen maun tomaattisen mausteisesta kastikkeesta, jota ryydittävät jättikatkaravut, rusinat ja pinjansiemenet. Upea juhlaruoka maistuu erityisen ihanalta talven juhlapöydässä.
Lue myös Anna.fi: Näin valmistat varmasti mehevän uunilohen – 3 vinkkiä ja herkulliset lisukkeet lohelle
-
Kirjolohi uunissa
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Sikke Sumarin kokonaisena grillattu siika
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Savustettu punakampela
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Täytetty siika Välimeren tyyliin
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Kuhanyytit
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Rasvassa kypsennetty nieriä
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Matalassa lämmössä kypsennetty lohi
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
-
Savustettu lohi
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Marokkolainen uunilohi
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
Kalaruokaa juhlapöytään: Keitot ja padat
Kalakeittokin on oivaa kalaruokaa juhlapöytään, kun sen valmistaa alusta alkaen itse. Pyydä kaupasta kalan perkeet mukaan ja valmista itse kalaliemi. Kala-äyriäiskeitto saa sahramista hienostuneen maun. Kuhakeitto puolestaan tehdään perinteiseen tapaan voita ja kermaa säästelemättä.
Hienostunut bouillabaisse toimii alkupalapöydässä tai pääruokana tuoreen leivän kanssa. Täydellisesti kypsennetty lohi keiton päällä on takuuvarma hitti.
Perunakeitto ja paistetut ahvenet on fiini tarjottava ja herkullista kalaruokaa kesäiseen juhlapöytään. Elegantti perunakeitto saa kuohkeutta kermavaahdosta. Paistettu ahvenfilee ja omenakuutiot tuovat keittoon ruokaisuutta.
Rennosti suoraan padasta tarjottu kalapata maistuu saletisti juhlavieraille. Vaaleasta kalasta valmistettu portugalilainen kalapata kätkee sisäänsä myös sinisimpukoita ja mustekalaa. Tomaattisen kastikkeen viimeistelee valkoviini ja savupaprikajauhe. Tarjoa lisänä rapeakuorista leipää ja suosio on taattu.
Cioppino eli äyriäispata on italialaisilta kalastajilta San Franciscon alueelle kulkeutunut pataruoka, joka valmistettiin tavallisesti päivän saaliista. Tässä ohjeessa simpukoiden ja jättikatkaravunpyrstöjen seuraksi voi valita vaaleaa kalaa maun mukaan.
-
Bouillabaisse-liemi ja halstrattu lohi
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Kala-äyriäiskeitto
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Kuhakeitto
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Perunakeitto ja paistetut ahvenet
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Portugalilainen kalapata
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 0 annosta
-
Cioppino – äyriäispata
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kalaruokaa juhlapöytään – näillä rakastetuilla kalaherkuilla teet vaikutuksen ympäri vuoden