Mustaherukka maistuu puuroissa, kastikkeissa, leivonnaisissa – 9 ohjetta

Puutarhan mustaviinimarjasato muuntuu monenlaisiksi herkuiksi kesäkeittiössä. Herukat maustavat makeat herkut, mutta ne ovat oiva valinta myös liharuokien rinnalle intensiivisen makunsa ansiosta.

Broileria herukkakastikkeen kera on tyylikäs annos, joka valmistuu käden käänteessä. Broilerin rintafileet saavat porista kypsiksi rakuunanoksalla ja sitruunamehulla maustetussa vesitilkassa. Kesän marjaisin kastike syntyy mustaherukkamehusta, sokerista ja broilerin keitinliemestä. Kevyen maukas lounas kootaan vihersalaatista, broilerista ja kauniin purppuraisesta herukkakastikkeesta.

Mustaherukkatuorepuuro

Heleän liila mustaherukkatuorepuuro hellii vatsaa aamutuimaan. Terveellinen raakapuuro sekoitetaan maustamattomasta jogurtista sekä kaurahiutaleista ja -leseistä. Mustaherukat tarjoavat puurolle intensiivisen maun, jota täydennetään ruokosokerilla sekä erilaisilla siemenillä. Puuron voi valmistaa edellisiltana jääkaappiin odottamaan, mutta se turpoaa valmiiksi myös aamutoimien aikana.

194397-mustaherukkamacaronit.jpg

Suloiset mustaherukka-macaronit ilahduttavat piknik-eväinä, juhlien noutopöydässä tai ihan vain arjen luksuksena. Munanvalkuaisista, mantelijauhosta ja tomusokerista valmistettavat macaronit paistetaan uunin miedossa lämmössä ilmavan keveiksi. Macaronit täytetään samettisella valkosuklaa-mustaherukkatäytteellä juuri ennen tarjoilua, jotta ne eivät kostu ja menetä täydellisen kepeää rakennettaan.

punasipulit

Liharuoat saavat kesällä seurakseen mustaherukkamarinoituja punasipuleita. Ohuet punasipuliviipaleet nostellaan lasipurkkiin ja päälle kaadetaan mausteliemi, joka on keitetty mustaherukkamehusta, punaviinietikasta ja sokerista. Marinoituneet punasipuliviipaleet ovat purppuranpunaisessa ulkomuodossaan ruokapöydän komistus tai loistava ruokalahja rentojen grillijuhlien isäntäväelle.

178394-jaadyke3.jpg

Näyttävä mustaherukkajäädyke on takuuvarma juhlapöydän katseenvangitsija ja hellepäivän viilentävä pelastus. Mustaherukkainen jäädykemassa maustetaan tummalla rommilla ja kanelilla. Koristeellinen silikonivuoka on paras valinta jäädykkeen pakastusta varten, sillä kaunis kokonaisuus on helppo kumota tarjolle joustavasta vuoasta. Jääkylmän herkun on syytä antaa lämmetä puolisen tuntia huoneenlämmössä ennen nautiskelua, jotta se pehmenee hieman ja maut antautuvat paremmin.

253386-mustaherukka_suklaaleivokset.jpg

Mustaviinimarjat ja suklaa on äärimmäisen toimiva makupari, sillä marjan raikkaus keventää täyteläisen suklaan makua. Juhlavat mustaherukka-suklaaleivokset ovat kauniita leivonnaisia, joiden kääretorttupohjassa maistuvat kaakaojauheen ja vaniljasokerin vienot aromit. Ohut torttupohja täytetään mustaherukkaliköörillä terästetyllä marjamoussella ja kääritään tiukaksi rullaksi. Suklaaunelmat viimeistellään suklaalastuilla ja kermavaahdolla.

221624-Mustaherukkajogurttiherkku.jpg

Ihanan raikas mustaherukka-jogurttiherkku valmistuu käden käänteessä. Ainesosalista on hyvin lyhyt, minkä ansiosta raaka-aineita voi pitää aina kaapissa vierasvarana. Turkkilainen jogurtti muodostaa jälkiruoalle samettisen pohjan, johon pirteä lemon curd -sitruunatahna tuo kaivattua raikkautta. Makeat keksimurut rouskuvat muuten samettisessa jälkiruoassa ja survotut viinimarjat tuovat intensiivisen kesän maun annoksiin.

Lampaanpotka

Ylikypsää lampaanpotkaa mustaherukkakastikkeella muistuttaa särään eli lemiläistä perinneruokaa. Paistinliemen sijaan potka kuitenkin nautitaan marjaisen kastikkeen kanssa, mikä lisää ruokalajin juhlavuutta. Pitkään haudutettu lampaanpotka onkin oiva valinta juhlien ruokalistalle, sillä mehevä liha maukkaiden juureskuutioiden sekä voimakkaanmakuisen mustaherukkakastikkeen kanssa nostaa aterian arjen yläpuolelle.

190714-mustaherukkakakku.jpg

Gluteeniton mustaherukka-juustokakku viettelee kahvipöydän komistuksena. Pehmeä kakkupohja syntyy manteli- ja kookosjauhosta, sokerista ja kananmunista. Suklaan viehättävä aromi saadaan kakkupohjaan kaakaojauheen ja suklaarouheen avulla. Voimakkaanmakuinen mustaherukkasose sekoitetaan mascarponejuuston ja kerman kanssa samettiseksi täytteeksi. Komeuden päälle ripotellaan tuoreita viinimarjoja, jotka kiillotetaan kauniiksi hyytelösokerin avulla.

Lisää kesäisisä marjaherkkuja:
Vadelman maku viettelee
Mansikka maistuu kesäherkuissa
Mustikkapiirakka ja muut mustikkaleivonnaiset
Puolen tunnin täytekakku ja muut nopeat herkut mansikasta
Vadelma kruunaa kesäleivonnaiset
Ruoka.fi: 9 x ihana mustikkapiirakka

Keskustelu

Kommentoi juttua: Mustaherukka maistuu puuroissa, kastikkeissa, leivonnaisissa – 9 ohjetta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X