Ruoka

Herkkusieni on mieto ja monikäyttöinen – upota sieniä marinadiin ja eri ruokiin

Herkkusieniä myydään kaupoissa ympäri vuoden, joten sieniruokien ystäviä hemmotellaan maukkailla aterioilla. Herkkusienet maistuvat niin munakkaassa, lasagnessa kuin pastan joukossa.

Herkkusieni ihastuttaa monipuolisuudellaan. Marinoi, paista, grillaa tai upota sienet pastakastikkeeseen tai pataruokien sekaan.

Lue myös: Pieni sieniopas sinulle, joka tunnet hyvin kantarellin, herkkutatin ja suppilovahveron! Listasimme herkulliset ruokasienet, jotka kannattaa opetella seuraavaksi

herkkusieni
Herkkusieni on maailman eniten viljelty sienilaji ja myös suomalaisten suosiossa. Marinoituna ne sopivat tapaspöytään tai salaattien sekaan. Kuva: Seppo Saarentola

Herkkusienet kuuluvat helttasienten lahkoon. Herkkusienistä tunnetuimpia ovat vaaleat ja ruskeat herkkusienet sekä jättimäiset portobellot. 

Tuore vaalea herkkusieni on kiinteä, väriltään vaalea ja sen leikkuupinta saattaa vivahtaa hennosti vaaleanpunaiseen. Maultaan sieni on mieto, aavistuksen pähkinäinen. Kasvaessaan ja vanhetessaan lakki aukeaa asteittain, heltat tummenevat ja samalla maku muuttuu voimakkaammaksi. Ruskea herkkusieni on väriltään ruskea, maultaan vaaleaa voimakkaampi ja koostumukseltaan kiinteämpi.

Myös jättimäinen portobello kuuluu herkkusieniin. Sen lakki on halkaisijaltaan yli kymmenen senttimentriä pitkä. Pidemmän kasvuaikansa ansiosta portobello on maultaan tavallista herkkusientä voimakkaampi ja aromikkaampi.

Lue lisää: Portobello paistuu grillissä, taipuu burgeriksi ja täyttää suolaisen piirakan

Herkkusieni sopii kevyeen kokkailuun. Se on vähäenerginen, mutta sisältää monipuolisesti vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten folaattia, kaliumia ja rautaa.

Parhaiten herkkusieni säilyy jääkaapissa, 2-5 asteen lämpötilassa, mielellään paperipussiin käärittynä haihtumisen estämiseksi.

Herkkusieni sopii moneen

Herkkusienet ovat Suomen käytetyimpiä sieniä. Eikä ihme! Ne ovat oiva lisä moneen ruokaan ja soveltuvat hyvin myös aterian pääraaka-aineeksi. Herkkusieniä myydään kaupoissa ympäri vuoden, joten sieniruokien ystäviä hemmotellaan monilla maukkailla aterioilla.

Ennen ruoaksi valmistamista herkkusienet puhdistetaan harjaamalla multa kevyesti. Tarvittaessa sienet voi nopeasti huuhdella kylmällä vedellä. Huuhdotut sienet kuivataan talouspaperilla tai puhtaalla keittiöpyyhkeellä.

Herkkusienet maistuvat niin munakkaassa, lasagnessa kuin pastankin joukossa. Kokosimme parhaat ohjeet.

Marinoi tai grillaa 

Marinoidut herkkusienet sopivat pikkunaposteluun, lisukkeeksi tai salaattien sekaan – miksei vaikka voileipien päälle. Makua herkkusieniin tuovat esimerkiksi erilaiset yrtit, valkosipuli, sitruuna tai aasialaiset mausteet.

Kesällä herkkusienet maistuvat parhaalta grillattuina ja sienet sopivatkin erinomaisesti grillattavaksi sellaisenaan tai vartaaseen pujotettuna. Grillatut sienet sopivat kasvisaterialle tai liharuoan kylkeen. Myös naapurimaan hovijuustosta eli Västerbottenista syntyy majoneesin kanssa muikea dippikastike peruna-sienivartaiden kaveriksi.

Herkkusieni rikastaa pastat ja lasagnet

Pasta on arkiruokien aatelinen, johon sienet tuovat makua ja muhkeutta. Pekoni-sienipasta on tuhti herkkupasta, joka valmistuu nopeasti ja vie takuuvarmasti kiljuvan nälän. Maukkaassa pastassa on runsaasti rapeaa pekonia, herkkusieniä ja pinaattia.

Rehti tonnikalapasta kuuluu monen perheen vakioruokiin helppoutensa ansiosta. Tomaattipohjainen tonnikala-sienikastike sekoitetaan ruokaisan täysjyväspagetin joukkoon, jolloin lopputuloksesta tulee vastustamattoman mehevä.

Pikapasta syntyy herkkusienistä, aurinkokuivatuista tomaateista ja ruokakermasta vaivaisessa vartissa. Jos haluat annoksesta ruokaisamman, tarjoa pasta esimerkiksi paistettujen broilerinfileiden kera.

Kasvisruoan ystäviä hemmotellaan maukkaalla kasvispastakastikkeella, joka valmistuu munakoisosta ja herkkusienistä. Muheva kasviskastike sopii myös esimerkiksi lasagnen väliin.

Puutarhurin pasta muuntuu sesongin mukaan. Kastikkeeseen sopii paitsi herkkusieni, myös kesäkurpitsa, purjo, porkkana ja muut sesongin kasvikset.

Kolmen juuston kasvislasagne on kotikokin taidonnäyte, sillä mehevä vuokaruoka valmistetaan itsetehdystä tuorepastasta ja raikkaasta kesäkurpitsa-sienitäytteestä. Täyteläisyyttä kokonaisuuteen tarjoilee sinihome-, emmental- ja parmesaanijuustoilla höystetty valkokastike. Elegantti kasvislasagne hurmaa päivällisvieraat takuuvarmasti! 

Sujauta pataruokiin

Erilaisissa pataruoissa herkkusieni on enemmän kuin kotonaan. Ihastu ranskalaisiin klassikoihin ja kokkaa burgundinpataa tai kukkoa viinissä. Kukkoa valkoviinissä on punaviinillä täytelöitetyn pataruoan keväisempi ja raikkaampi versio. Se valmistuu broilerista, pekonista sekä herkkusienistä ja nimensä mukaan viimeistellään punaviinin sijaan valkoviinillä.

Höyryävän kuumat pataruoat ovat parhaimmillaan keitettyjen perunoiden tai riisin seurana.

Parita herkkusieni lihan kanssa

Herkkusieni on kotonaan myös muissa liharuoissa. Esimerkiksi stroganoff ei olisi mitään ilman joukkoon upotettuja herkkusieniä. Venäläinen klassikkoruoka saa tuttuun tapaan lisämakua tomaatista, smetanasta ja suolakurkuista. 

Possuwellington on niinikään klassikko, joka sopii viikonloppuaterialle ja korvaa tarvittaessa vaikka joulupöydässä perinteisen kinkun. Peittele possun­filee lehtitaikinan kätköihin sienten ja purjon kanssa, niin saat tyylik­kään tarjottavan, jolla hurmaat vaativammankin ruokavieraan.

Näyttävä lihamureke puolestaan sopii yhtälailla arkiselle lounaalle kuin sunnuntaiaterian kohokohdaksikin. Mehevästä nauta-sikajauhelihasta valmistettu mureke kätkee sisäänsä ruohosipulituorejuustoa ja tuoreita herkkusieniä. Ihastuttava liharuoka tarjoillaan kotoiseen tyyliin perunasoseen kera. 

Herkusieni ilahduttaa pizzassa, piirakassa ja munakkaissa

Maittava munakasateria sopii niin tuhdiksi aamun aloitukseksi kuin kevyeksi lounaaksi. Kivennäisvedellä raikastettu munakasmassa saa täytteekseen runsaasti herkkusieniä, pinaattia ja miniluumutomaatteja. Kokonaisuus viimeistellään täyteläisellä parmesaaniraasteella ja nautitaan heti tuoreeltaan.

Munakkaan lisäksi herkkusieni sopii myös pizzan päälle ja piirakan täytteeksi. Jos perinteinen pizza tylsistyttää, tee pohja vaihteeksi kukkakaalista. Paras sienipiirakka puolestaan maistuu salaatin kanssa kokonaisen ateriana, iltapalana tai vaikka kahvipöydän suolaisena tarjottavana. 

Lue myös Anna.fi: Viljellyt sienet ovat todellista lähiruokaa – näin teet niistä upeita herkkuja

.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Herkkusieni on mieto ja monikäyttöinen – upota sieniä marinadiin ja eri ruokiin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.