Ruoka

Aprikoosi vie leivonnaiset uudelle tasolle – katso makean hedelmäiset suosikkireseptit

Aprikoosi on pieni, mutta maukas hedelmä. Se sopii niin sellaisenaan kuin kuivattunakin monenlaiseen ruoanlaittoon ja herkutteluun: suolaisiin ruokiin, jälkiruokiin ja leivontaan. Kokosimme vinkit ja reseptit aprikoosien käyttöön.

Aprikoosi on pienehkö Kiinasta lähtöisin oleva puu ja sen hedelmä. Eurooppaan aprikoosin toi Aleksanteri Suuri vuonna 300 eaa. Kreikkalaiset ja roomalaiset antoivat hedelmälle lempinimen auringon kultamuna. 

Suomeen aprikoosia tuodaan lähinnä Espanjasta ja sen paras sesonki on kesä-heinäkuussa. 

Aprikoosi: Säilytys

Aprikoosi on herkkä hedelmä, eikä se kestä pitkää säilytystä. Parhaiten hedelmä säilyy 1-3 asteessa. Raaka hedelmä kypsyy huoneenlämmössä muutamassa päivässä. Kypsä hedelmä antaa periksi kevyesti painettaessa. Vältä vihertäviä, kovia ja kolhiintuneita aprikooseja.

Aprikoosi tuottaa runsaasti etyleeniä, joten pidä se erillään etyleenille herkistä kasviksista, kuten appelsiineista, kaaleista ja kurkuista. 

Aprikoosi: Terveellisyys ja ravintoarvot

Aprikoosi sisältää muun muassa A- ja C-vitamiineja sekä vatsaa hellivää kuitua. Kivennäisaineista aprikoosi sisältää jonkin verran muun muassa kaliumia, kalsiumia ja rautaa. Yhdessä keskikokoisessa hedelmässä on energiaa noin 20 kcal.

Aprikoosi on sukua mantelin lisäksi luumuille, kirsikoille, persikoille, nektariinille ja karvasmantelille, joiden kivissä on amygdaliini-nimistä ainetta. Amygdaliini on katkeran makuinen ja myrkyllinen aine, jonka yhtenä hajoamistuotteista syntyy erittäin myrkyllistä vetysyanidia eli sini­happoa

Aprikoosin käyttö

Aprikoosi sopii käytettäväksi ruoanlaittoon niin tuoreena kuin kuivattuna. Sen makeanhapan maku muistuttaa hieman persikkaa. 

Aprikoosia voi syödä niin tuoreena, säilöttyinä kuin kuivattunakin. Jos olet kuivattujen hedelmien ystävä, aprikoosit ovat ehdottomasti kokeilemisen arvoinen vaihtoehto. Kuivatut aprikoosit ovat monikäyttöinen herkku, joita voi käyttää niin välipaloina kuin leivonnaisissakin.

Aprikoosi mehevöittää makeat ja suolaiset leivonnaiset 

Jos rakastat makeaa ja hedelmäistä makua, aprikoosileivonnaiset ovat ehdottomasti sinun juttusi.

Tuoreista hedelmistä voi pyöräyttää vaikkapa mehevän aprikoosikakun, superhelpot aprikoosileivokset tai vaikkapa somat muffinit

Säilykeaprikoosit ovat kätevä hätävara kun tuoreita ja makeita aprikooseja ei ole saatavilla. Leivo aprikooseista vaikka supersuloinen juustokakku, joka sopii talvikauden kahvipöytään tai jälkiruoaksi. Uunissa kypsennetty juustokakku tarjotaan aprikoosikastikkeen kera.

Kuivatut aprikoosit puolestaan sopivat vaikka rahkapiirakan täytteeksi tai herkullisten apritankojen eli aprikoosilla höystettyjen mureiden pikkuleipien sattumiksi.

Ei makeaa mahan täydeltä. Kuivattuja aprikooseja voi lisätä myös sämpylöiden sattumiksi. Gluteenittomat saksanpähkinä-aprikoosisämpylät leivotaan tattarista, kaurasta ja teff-jauhoista. Herkullinen makuvivahde syntyy fenkolin- ja aniksensiemenistä.

Tarjoa aprikoosi jälkiruokana

Aprikoosit ovat ihana herkku sellaisenaan, mutta niistä voi myös valmistaa herkullisia jälkiruokia monella tapaa. Aurinkoinen hedelmä ilahduttaa erityisesti pääsiäisen aikaan esimerkiksi vegaanisessa pashassa tai aprikoosikiisselin muodossa. 

Jääkylmien jälkkäreiden ystävä valmistaa tarjolle esimerkiksi hunajakrokanttijäädykettä aprikoosikastikkeella tai pistaasipähkinöillä höystettyä aprikoosijäätelöä, joka valmistuu superhelposti ilman jäätelökonetta.

Aprikoosi yllättää suolaisissa ruoissa

Kuivatut aprikoosit sopivat hyvin lihan ja broilerin makupariksi. Ne tuovat makeaa hedelmäisyyttä erityisesti marokkolaisiin ruokiin, kuten mantelikanaan, aprikoosibroileriin sekä lampaan kaveriksi niin tagineen kuin perunasoselaatikkoonkin

Kesällä grillisesongin käydessä kuumimmillaan tuoreista aprikooseista voi valmistaa vaikka salsaa yhdessä mintun kanssa. 

Tee aprikoosista hilloa, marmeladia ja kompotit

Sekä tuoreista että kuivatuista aprikooseista voi valmistaa erilaisia hilloja, marmeladeja sekä kompottia. Yhdistä aprikoosin makupariksi porkkanaa, raparperia tai vaikkapa appesiinia ja inkivääriä

Ihanasti vaikkapa jäätelön lisukkeena maistuva aprikoosikompotti terästetään pikantisti manteli- tai sitrusliköörillä. 

Lue lisää Anna.fi: Persikka – ihana kesähedelmä hurmaa jälkkäreissä, drinkeissä ja grillattuna

Kommentoi

Kommentoi juttua: Aprikoosi vie leivonnaiset uudelle tasolle – katso makean hedelmäiset suosikkireseptit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.