Täydellisen sosekeiton salaisuus on paahtaminen

Mikään ei lämmitä sielun syvimpiä sopukoita niin hyvin kuin kulhollinen höyryävän kuumaa kasvissosekeittoa. Edullinen, helppo ja herkullinen sosekeitto valmistuu ilman suuria voimainponnistuksia. Parilla kikalla saat siitä vieläkin parempaa!

Sosekeitto on arjen aatelinen monestakin syystä. Kattilalliseen kuumaa keittoa saat upotettua myös jääkaapin perälle unohtuneet, aavistuksen nuupahtaneet juurekset eikä annokselle kerry hintaa paria euroa enempää. Vaihtelemalla kasviksia ja mausteita, saat keittoon loputtomasti vaihtelua. Kun paahdat kasvikset uunissa ennen soseutusta, saat niihin tiiviin, uhkean maun.

libanonilainen sakea linssikeitto

 

Ohje: Paahdettu porkkanakeitto

Myös syksyn suosikin eli kurpitsan aavistuksen makeahko aromi makeutuu uunin lämmössä entisestään. Jos kurpitsan paloittelu tuntuu haastavalta, voit halkaista kurpitsan, kaapia siemenet ja rihmaston esimerkiksi lusikalla ja paahtaa kurpitsanpuolikkaat sellaisenaan. Uunissa pehmennyttyään hedelmäliha on helppo kaapia irti kuoresta.

sinihomejuusto-kurpitsakeitto

Lue lisää: Helpoimmat arjen pelastajaohjeet – 10 helppoa ja herkullista sosekeittoa

 

1. Paahda kasvikset

Pilko kasvikset leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille ja sekoita joukkoon öljyä sekä ripaus suolaa. Öljy pitää huolen, etteivät kasvikset pala, vaan mehevöityvät juuri oikealla tavalla. Suola vaikuttaa niin makuun kuin rakenteeseenkin. Öljyn ja suolan lisäksi voit lisätä kasvisten joukkoon myös muita mausteita. Monet juurekset pitävät lämpimistä mausteista, kuten chilistä, garam masalasta sekä korianterista ja juustokuminasta, myös klassinen valkosipuli on aina toimiva. Mausteita voi toki lisätä myös jälkikäteen.

Jos paahdat kerralla useampia eri kasviksia, lisää ne uuniin eri aikaan tai pilko ne eri kokoisiksi paloiksi. Nopeasti kypsyvät kasvikset voi jättää vaikka kokonaisiksi tai lisätä pellille vasta kypsennyksen loppuvaiheessa. Älä täytä peltiä ääriä myöten täyteen, jotta kasviksilla on tilaa paahtua.

Uuni saa olla kuuma, noin 200 – 225 asetta, ja kypsennysajaksi riittää noin puoli tuntia riippuen kasvisten koosta. Kokeile kypsyyttä haarukalla. Jos annat kasvisten hieman tummua reunoilta, saat keittoon herkullisen, aavistuksen paahteisen maun.

Lue lisää: Syksyn maukkaimmat sosekeitot ja parhaimmat lisukkeet

paahdettu tomaattikeitto

2. Soseuta

Kun kasvikset ovat pehmenneet, ne ovat valmiita soseutettaviksi eikä niitä tarvitse enää keittää. Voit soseuttaa kasvikset joko kattilassa sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa, jos se kestää kuumuutta.

Lisää nestettä tarpeen mukaan, kunnes koostumus on mieleisesi. Nesteeksi sopii kasvisliemi ja kasvijuoma, kuten kaurajuoma. Kerma ja kookosmaito tekevät koostumuksesta pehmeän täyteläisen.

Lue lisää: Kasvissosekeitot ovat keventäjän unelma – katso 7 herkullista ja helppoa reseptiä!

tattikeitto

3. Viimeistele

Kun olet soseuttanut kasvikset, voit viimeistellä maun. Tarkista suola ja pippuri ja lisää muita mausteita tarvittaessa. Kuumenna keitto kattilassa kiehuvaksi, mikäli se on ehtinyt jäähtyä.

Lisäjujua sosekeittoihin saat erilaisilla ripotteilla ja höysteillä. Paahdetut siemenet ja pähkinät ovat klassikko, mutta myös rapeat kikherneet toimivat keiton päällä. Kokeile myös macadamia-granolaa.

Erilaiset juustot tekevät sosekeitosta ruokaisan. Lisää raejuustoa, murusteltua fetajuustoa tai vaikkapa rapeaksi paahdettua halloumijuustoa. Suolainen juusto ja aavistuksen makea sosekeitto ovat ihania yhdessä. Vegaani voi paistaa keiton päälle vaikkapa rapeita tofukuutioita tai tempeä.

suppis-maa-artisokkakeitto

Lue lisää: Siemenet, pähkinät, dukkah ja pororouhe tuovat uutta jujua sosekeittoihin – tässä maistuvat yhdistelmät

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Täydellisen sosekeiton salaisuus on paahtaminen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X