Ruoka

Joulupöydän juurekset – Kotilieden parhaat reseptit joulun juuresherkuista

Joulu on juuresten juhlaa. Kokosimme yhteen Kotilieden parhaat juuresreseptit. Täältä löydät parhaat juuresherkut, pidit sitten rosollista, uunijuureksista, juuresvuoasta tai - salaatista.

Juurekset ovat perinteistä skandinaavista ruokaa, josta nautitaan erityisesti talvella ja joulupöydässä. Juurekset voi valmistaa ja tarjota monella eri tavalla. Syö kekseliäs keltainen rosolli sahramikerman kera ja anna porkkanoiden kisata sateenkaaren väreissä tai anna juuresten muhevoittaa joulun leivonnaiset.

Lue myös: Joulukalat – parhaat ohjeet joulun kalapöytään

Juurekset uunissa

Tiesitkö, että porkkana ei ollut alun perin oranssi? Ensimmäiset syötäväksi jalostetut porkkanat olivat violetteja. Porkkanaa on syöty myös keltaisena ja tummanpunaisena. Oranssin porkkanan kehittivät hollantilaiset maanviljelijät.

Uunissa paahdetut porkkanat sopivat salaattiin tai liharuoan lisukkeeksi. Sipaise porkkanoille oliiviöljyä ja pyörittele ne suosikkimausteissasi. Hunaja ja vaahterasiirappi tuovat paahdettuihin porkkanoihin vielä lisäämakeutta.

Väriporkkanien lisäksi  uunin pellille voi latoa muitakin juurikkaita. Juurikkaissa on maanläheinen ja pehmeä maku. Uunissa maku muuttuu paahteiseksi ja hieman makeaksi.

Paahdetut juurekset ovat laiskan kokin unelmaruokaa ja  joulupöydän helpoin juureslisuke erilaisille liha- ja kalaruoille, sillä kasvisten käsittelyn jälkeen juurekset kypsyvät uunissa lähes itsestään.  Uunivuokaan nosteltujen juuresten päälle valutetaan öljyä ja vaikkapa  hunajaa. Mausteiksi riittävät suola, mustapippuri ja tuoreet yrtit, esimerkiksi timjami tai rosmariini.

Valitse mieleisesi makupaletti kasvisten ympärille ja valmista uunivuoallinen maukkaita juureksia!

Rosolli voi olla muutakin kuin punainen

Rosolli on joulupöydän klassikkoja. Jos kaipaat perinteiseen rosolliin vaihtelua, käytä punajuuren tilalla keltajuurta – se käy yhtä lailla. Kuohukermakastikkeen voi värjätä ylellisellä, jouluun sopivalla sahramilla hehkuvan keltaiseksi.

Rosollin voi tarjota joko ainekset sekoitettuna tai ainekset erillään raidoiksi muotoiltuna salaattina. Kastike tarjotaan yleensä erikseen.

Juurekset salaatissa

Lämpimistä juureksista koottu salaatti tuo vaihtelua talven ja syksyn ruokiin. Herkullisista ja värikkäistä juureksista syntyvät maukkaat salaatit. Yhdistele juuressalaattiin esimerkiksi vuohen- tai sinihomejuustoa ja rucolaa. Juuressalaatti maistuu alkupalana tai lisukkeena.

Juuresvuoka korvaa perinteiset laatikot

Juuresvuokaan sopivat kaikenlaiset juurekset. Kokeile puna- ja raitajuurta, perunaa, palsternakkaa tai porkkanaa. Juuresvuoan voi maustaa lempijuustollaan, -yrteillä tai jouluisilla mausteilla.

Juurekset mehevöittävät leivonnaiset

Juurekset tuovat paitsi näköä ja väriä leivonnaisiin myös ihanaa mehevyyttä. Kokeile erilaisia yhdistelmiä kakkuihin, esimerkiksi punajuurta ja suklaata, höystä joulun aamiaissämpylät juureksilla ja muhevoita niillä leipätaikinat.

Lue myös: Kaipaatko uusia makuja joululaatikoihin – ota tästä helpot vinkit ja herkulliset reseptit

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Vaihtelua perinteiseen – porkkana-pähkinämureke

Kommentoi

Kommentoi juttua: Joulupöydän juurekset – Kotilieden parhaat reseptit joulun juuresherkuista

Sinun täytyy kommentoidaksesi.