Ruoka

Juhannusmenu – kokosimme parhaat herkut grillikekkereihin!

Kokoa oma juhannusmenu Kotilieden herkkuresepteistä. Laitoimme tarjolle juhannusjuomaa, kala-liha- ja kasvisherkkuja ja ihaniä jälkiruokia.

Juhannusmenu alkaa tervetuliaisjuomalla. Juhannuspöytään katetaan kalaa, kasviksia, kesän ensimmäiset uudet perunat ja mansikat. Grillissä paistuvat pihvit, broilerit, kasvikset ja perunatkin. Jälkiruokana maistuvat marjakakut, letut tai jäätelö. Nappaa listalta omat ja ystäviesi suosikkiherkut!

Lue myös: Ammattialaisen vinkit – näin teet kesän raikkaimman boolin

Tervetuloa juhannuksen viettoon!

Mansikkainen juhlabooli toivottaa vieraat tervetulleeksi. Roseeviini tai mansikkainen kuohuviini ja mansikkalikööri antavat juhannusboolille heleän värin.

Alkoholittoman juhannusjuoman voi sekoittaa  esimerkiksi mansikka-, omena- tai raparperimehusta, mansikka- tai sitruunalimusta ja mansikanmakuisesta kivennäisvedestä.

Lue myös: Kesän paras alkoholiton booli – ota talteen baarimestarin ohje!

Juhannusmenu alkaa kaloilla

Juhannusaterian aluksi nautitaan suolaisia suupaloja kalapöydästä, joka koostuu esimerkiksi sillivadista, graavilohesta, savustetusta lohesta tai  marinoidusta siiasta. Vegaaninen vaihtoehto kalaherkuille on porkkala ja vegaaninen munakoisosilli.

Pääruoka syntyy grillissä

Grillissä kypsyy pääruoaksi lihaa, kanaa ja kasviksia. Kokoa tarjolle trendikäs grilliplatteri, josta jokainen ruokailija voi poimia mieleisensä grilliherkut.

Grilliribsit, eli porsaankylkiluut haudutellaan kypsäksi hyvissä ajoin ja viimeistellään herkuksi aasialaisella kastikkeella ja grillissä paahdetulla pinnalla.

Naudan keittofilee on sisältää punertavaa ja mehevää. Keitä sisäfilee puolikypsäksi, paahda pinta nopeasti grillissä ja marinoi mausteliemessä. Tarjoa keittofilee lämpimänä tai kylmänä persilja-voikastikkeen kanssa.

Grillatut entrecôte-pihvit tarjotaan chimichurri-kastikkeen kanssa.

Välimeren broileri grillataan mehevän kypsäksi, käännellään öljyisessä sitrus-yrttimarinadissa ja tarjotaan valkosipuliöljyllä sipaistujen, paahdettujen leipäpalojen kanssa.

Juhannusmenu täydentyy lisukkeilla

Juhannuksen lisukkeiden numero yksi on peruna. Uudet perunat maistuvat keitettyinä, grillattuina, salaatissa ja savustettuina suussa sulavan majoneesin kanssa. Valitse varhaisperunareseptisi oman maun mukaan.

Kasvisruoat syttyvät grillissä kokonaan uudelle tasolle. Nappaa kaupasta tai torilta lempikasviksesi ja grillaa niitä juhannusruokien kylkeen tai vaikkapa pääruoaksi.

Esimerkiksi perinteisen kaalisalaatin eli coleslawn tilla kannattaa kokeille grillattua varhaiskaalia. Se maistuu taivaalliselta, raikkaalta ja rapealta, kuten vain nuori, tuore kaali voi. Nauti grillatuista kasviksista vuohenjuusto-jogurttikastikkeen kanssa.

Lue myös Anna.fi: Mestarikokkien juhannusherkut

Juhannusmenu viimeistellään jälkiruoalla

Juhannusaterian jälkiruokana maistuvat raikkaat marjaherkut. Kokosimme tähän marjaisan kakkubuffetin ja helpot jälkiruoat, jotka valmistat käden käänteessä. Esimerkiksi  valkosuklaiset liköörimansikat on lempeä lopetus aterialle. Mansikkaliköörissä marinoidut mansikat tarjotaan mascarponen ja valkosuklaalastujen kera.

Lasten suosikkeja ovat erilaiset pannukakut, vovhelit ja letut, ne nautitaan kermavaahdon, tuoreiden marjojen ja hillojen kanssa.

Jos juhannuksena pukkaa hellettä, viimeistele juhannusmenu jäätelöllä tai jäädykkeellä.  Helppo raparperijäädyke tehdään pakastimeen jo edellispäivänä ja tarjotaan kotitekoisten raparperikarkkien kera.

Juttua on muokattu 16.4.2020: lisätty linkkejä.

 

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Juhannusmenu – kokosimme parhaat herkut grillikekkereihin!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.