Ruoka

Kuivatut pavut sopivat myös herkkävatsaiselle – näin käsittelet ja keität pavut oikein

Kuivatut pavut ovat edullista ja terveellistä syötävää. Pavuilla on ilmavaivojen aiheuttajana syyttä huono maine. Kuivattujen papujen käyttö on paljon helpompaa kuin yleisesti luullaan. Oikein käsiteltyinä pavut sopivat myös herkkävatsaisten ruokavalioon.

Kuivatut pavut ja kikherneet sopivat täydellisesti kuiva-ainekaapin perusraaka-aineisiin, ja niitä parempaa kotivaraa on vaikea keksiä.

Pussillinen papuja säilyy hyvänä pitkään ja niistä riittää syötävää useammallekin aterialle. Itse keitetyt pavut ovat tölkkipapuja huomattavasti edullisempia.

Lue myös: Pavut tuovat ruokaisuutta arjen makuihin – katso 6 maukasta ohjetta

Palkokasveihin kuuluvat pavut ovat täysipainoista ruokaa. Niissä on runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita, proteiinia, hyviä hiilihydraatteja sekä ravintokuitua. Pavut ovat varsin tervetullut lisä ruokavalioon.

Monipuolisina raaka-aineina pavut ja kikherneet sopivat käytettäviksi kastikkeisiin, patoihin, tahnoihin ja levitteisiin. Uskoisitko, että papuja ja kikherneitä voi surauttaa myös smoothien joukkoon?

Kuivatut pavut vaativat liotuksen ja huolellisen kypsennyksen

Kuivatut pavut sisältävät myrkyllistä lektiiniä, joka tuhoutuu vain oikeanlaisella käsittelyllä. Pelkkä huuhtelu ja liotus eivät riitä, vaan kuivatut pavut on aina myös keitettävä. Mikäli papuja ei käsittele oikein, voi saada ruokamyrkytyksen kaltaisia oireita, kuten vatsavaivoja ja -kouristuksia.

Kuivattujen papujen käyttö vaatii hieman ennakointia, sillä ruoanvalmistus aloitettava jo edellisenä päivänä. Papuja voi ja kannattaakin keittää kerralla reilu satsi.

Keitetyt pavut voi pakastaa annospusseissa tai -rasioissa ja sulattaa ruokiin tarpeen mukaan. Keitetyt pavut säilyvät jääkaapissa hyvinä muutaman päivän ja pakastimessa useita kuukausia.

Kuivatut pavut turpoavat liotuksen ja kypsennyksen aikana noin kaksin- tai jopa kolminkertaisiksi.

Desilitra kuivattuja papuja vastaa noin kahta tai kolmea desilitraa keitettyjä papuja.

Varaa papujen liottamiseen runsaasti vettä ja valitse keittämiseen suurin kattilasi.

Näin käsittelet kuivatut pavut oikein

  1. Laita pavut suureen kulhoon ja laske päälle reilusti kylmää vettä. Jätä pavut likoamaan yön yli tai vähintään kymmeneksi tunniksi.
  2. Kaada liotusvesi pois, älä käytä sitä keittämiseen. Huuhtele ja valuta pavut siivilässä. Poista tässä vaiheessa mahdolliset roskat ja vioittuneet pavut.
  3. Keitä papuja runsaassa vedessä tunnin ajan. Tarkkaile veden määrää kattilassa ja lisää sitä tarvittaessa lisää. Keittoaika vaihtelee muun muassa lajeittain sekä papujen koon, liotuksen pituuden ja papujen säilytysajan mukaan. Vanhat ja todella kuivat pavut saattavat vaatia jopa parin tunnin kypsennyksen. Pavut ovat kypsiä, kun ne ovat läpikotaisin pehmeitä.
  4. Jos teet pavuista pihvejä, pyöryköitä tai erilaisia levitteitä tai tahnoja, voit antaa niiden kiehua melko pehmeiksi. Jos taas haluat pavut kauniin kiinteinä vaikkapa salaatin sekaan, kannattaa keittoaika pitää lyhyempänä, kunhan huolehdit, että pavut ovat varmasti kypsiä.
  5. Pavut keitetään ilman suolaa, sillä suola hidastaa papujen kypsymistä ja ne saattavat jäädä koviksi pitkästäkin keittoajasta huolimatta. Lisää suolaa keitinveteen vasta lopuksi, kun pavut ovat lähes kypsiä.
  6. Erilaiset mausteliemet ja marinadit kannattaa sekoittaa kuumiin papuihin, jotta maut imeytyvät paremmin.

Vältä vatsavaivat

Pavuilla on huono maine ilmavaivojen aiheuttajana, mutta huolellisella käsittelyllä ne sopivat usein myös herkkävatsaisten ruokavalioon.

Mikäli pavut aiheuttavat vatsavaivoja, kannattaa kokeilla vaihtaa keitinvesi kerran keittämisen alkuvaiheessa ja malttaa keittää pavut tarpeeksi kypsiksi. 

Liotettuja papuja voi myös idättää ennen keittämistä, mikä parantaa papujen sulavuutta. Kaada liotetuista pavuista vesi pois ja anna niiden itää kannettomassa astiassa huoneenlämmössä vuorokauden ajan.

Papujen itäminen käynnistyy, vaikkei näkyvää itua vielä ennätä syntyä. Huuhtele pavut idätyksen jälkeen ja kypsennä edellä annettujen ohjeiden mukaan.

Padat, curryt ja kastikkeet kuivatuista pavuita

Tuhti papupata pitää nälän loitolla pitkään. Ryyditä meksikolainen chili con carne kidneypavuilla tai kokeile aasialaismausteista kasviscurrya kikherneillä.

Kuivatut pavut salaateissa ja salsoissa

Pavuilla tai kikherneillä tukevoitettu salaatti sopii ateriaksi sellaisenaan tai ruokaisaksi aterian lisukkeeksi. Meksikolainen papu-maissisalsa on parasta tortillojen välissä!

Pavut voi lisätä salaateihin sellaisenaan, rapeaksi paahdettuina tai marinoituina.

Maukkaat keitot kuivatuista pavuista

Sujauta papuja tai kikherneitä sattumiksi soppaan tai surauta ne kasvissosekeiton joukkoon.

Sakea kurpitsa-papukeitto lämmittää kylmällä ilmalla, nopea kanakeitto sekä mustapapukeitto sopivat kiireiseen arkeen.

Kuivatut pavut sopivat pihveihin ja pyöryköihin

Pavut ja kikherneet tekevät kasvispihveistä ja -pyöryköistä ruokaisia ja proteiinipitoisia. Papupihvit ovat helpompia valmistaa kuin uskotkaan.

Massa surahtaa monitoimikoneessa yhdessä hujauksessa ja pihvit paistuvat pannulla vaivatta. Kokeile suosittuja falafeleja tai tee tutut lindströminpihvit vaihteeksi kidneypavuista.

Pavut käyvät loistavasti tahnoihin, dippeihin ja kastikkeisiin

Huippuhyvä hummus tai paputahna toimii leivän päällä levitteenä, dippikastikkeena tai vaikkapa salaattien seassa ja pyöryköiden kaverina.

Kikherneiden lisäksi tahnan voi surauttaa valkoisista tai mustapavuista.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kuivatut pavut sopivat myös herkkävatsaiselle – näin käsittelet ja keität pavut oikein

Mielikki

Kokemukseni härkärkäpapujen keittämisestä on että lopputulos on parempi jos keitinvesi vaihdetaan kun se on kiehumaisillaan.
Jos härkäpavut keitetään yhdessä vedessä kypsiksi, saattaa lopputulos olla limainen. Härkäpapuja keittäessäni olen myös törmännyt lajikkeisiin joiden turpoaminen liottamisesta huolimatta jatkuu jatkumistaan ellei keitinvettä vaihdeta.

papupata

Resepteissä kaikki pataruoat oli kuitenkin tehty käyttövalmiista säilykepavuista. Petyin ja enempää en jaksanut selata. Jos teillä on näitä kuivien papujen käyttöohjeita, niin tehkää niistä reseptejäkin. Kun ovat kerran niin paljon halvempiakin.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.