Marjapiirakka kruunaa kahvihetken – valitse suosikkisi Kotilieden parhaista ohjeista

Marjapiirakka on verraton joka hetken ja paikan leivonnainen, Kesällä marjapiirakka leivotaan tuoreista kauden marjoista. Sesongin ulkopuolella marjapiirakka onnistuu mainiosti pakastemarjoista. Tässä Kotilieden parhaat ohjeet klassisesta mamman marjapiirakasta moderniin mustikka-marenkigaletteen.

Marjapiirakka ja nokare vaniljajäätelöä tai -kastiketta herauttaa veden kielelle. Kokosimme Kotilieden parhaat marjapiirakkaohjeet. Löydä suosikkisi ja kaiva piirakkavuoat esiin!

Lue myös: Mehevä mustikkapiirakka 3 tavalla – katso parhaat reseptit!

Marjapiirakkka: pohjaksi sopii murea murotaikina, pehmeä pullapohja tai kaupan valmistaikina

Marjapiirakan pohjaksi sopii hyvin perinteinen murotaikinapohja. Lisäjujua taikinaan saat korvaamalla osan tavallisista vehnäjauhoista täysjyvävehnäjauhoilla eli grahamjauhoilla tai ruisjauhoilla. Kun lisäät taikinaan mantelijauhoja, saat pohjasta supermehevän. Myös mantelimassa mehevöittää ihanasti piirakkapohjaa. 

Jos kaipaat marjapiirakan makuun lisäjujua, voi taikinan mausteeksi ripauttaa kanelia, inkivääriä tai vaniljaa. Ropsaus kardemummaa sopii erinomaisesti mustikkapiirakan makumaailmaan.

Murotaikinapohjan lisäksi marjapiirakan voi leipoa myös pullapohjaisena. Pullapohjainen mustikkapiirakka on ihanan perinteinen kesäherkku, joka tuo kielelle lapsuuden ruokamuiston.

Yhden kulhon taktiikalla valmistuvat taikinat ovat leipaisijan lemppareita ja hyviä valintoja mökkikeittiöön. Sekoittamalla valmistuvat taikinat ovat nimittäin mökillä ihan parhaita, sillä yksinkertainen taikina vähentää tiskiä ja työvaiheita. Vielä helpommalla pääsee, kun taikinan poimii suoraan kaupan pakastelaltaasta.

Lue myös: Gluteeniton marjapiirakka – nappaa talteen neljä suosittua ohjetta

Tarkkuutta paistoon!

Suurin kompastuskivi marjapiirakan leipomisessa lienee sen paistaminen. Muista, että ohjeessa annettu paistoaika on vain ohjeellinen. Paistoaikaan vaikuttaa moni tekijä, kuten se millaista vuokaa käytät. Metalli johtaa lämpöä hyvin, joten metallivuoassa paistettu piirakka kypsyy nopeammin kuin keraamisessa. 

Hyvässä ohjeessa on piirakkavuoan koko mainittu, sillä vuoan koko ja siten taikinan paksuus vaikuttaa sekin kypsymisnopeuteen. Mitä laakeampi vuoka ja ohuempi pohja, sitä nopeammin piirakka kypsyy.

Voit tehdä marjapiirakan tavalliseen piirakkavuokaan tai irtopohjaiseen, josta sen voi nostaa kauniisti vadille. Uuninpelti on näppärä paistoalusta, kun leivot isolle joukolle.

Pohjataikinan voi esipaistaa ennen täytteen lisäämistä. Esipaisto kannattaa erityisesti silloin, jos täyte on kovin juoksevaa ja nestemäistä. Kun lepuutat vuokaan paineltua taikinaa tovin jääkaapissa, pysyvät reunat ylhäällä paiston aikana ilman ylimääräisiä apuvälineitä.

Marjapiirakka paistetaan uunin alatasolla, jotta pohja ennättää kypsyä ennen kuin pinta palaa. Tarkkaile leivonnaistasi paiston loppuvaiheessa ja nappaa se uunista, kun se vaikuttaa mielestäsi kypsältä. Tarvittaessa voi lisätä leivinpaperin vuoan pinnalle ja jatkaa paistamista, kunnes leivonnainen on kypsä.

Marjapiirakka: täytteeksi mehevä kermaviili, rapea muru tai hienostunut marenki 

Marjapiirakoihin ja -torttuihin sopivat monet marjat. Valitse makusi mukaan vadelma, mustikka, mansikka, herukka, karviainen tai puolukka. Voit myös käyttää usean marjan sekoitusta. Mustikan makupariksi sopii hyvin vadelma ja kirpsakat punaherukatkin kesyyntyvät, kun saavat kaverikseen makeita marjoja.

Jos käytät pakastemarjoja, sekoita 1-2 rkl perunajauhoja niiden joukkoon. Tuoreet marjat eivät perunajauhoja kaipaa. 

Murupäällysteinen marjapiirakka on monen suosikki. Eikä ihme! Muruseos paistuu uunin lämmössä herkullisen rapsakaksi. Muruseosta voi höystää kaura- tai kookoshiutaleilla. Kokeile muruseoksen lisäksi marjapiirakan päällä myös mantelilastuista, voista ja sokerista sekoitettua herkullista toscakuorrutetta.

Marjapiirakan voi mehevöittää kermaviilillä tai muilla hapanmaitotuotteilla klassisen mamman marjapiirakan tapaan. Astetta fiinimpää ja modernimpaa marjapiirakkaa mielivä viimeistelee marjapiirakan makealla marengilla.

Marjapiirakkaa ei ole lainkaan välttämätöntä paistaa täytteen kera. Ihana raikas ja kesäinen marjapiirakka valmistuu myös levittämällä paistetun pohjan päälle kermavaahtoa. Pehmeä kermatäyte ja marjat saavat valmispohjaankin tehdyn tortun maistumaan ihanalta. Tuoreet marjat lisätään täytteen päälle sellaisenaan tai kevyesti marinoituina hetki ennen tarjoilua.

Pellillinen marjapiirakkaa

Kesän ensimmäinen marjapiirakka katoaa parempiin suihin hujauksessa, joten sitä kannattaa leipoa kerralla koko pellillinen. Pohjaksi sopii yhtä hyvin pulla- tai murotaikina. 

Pullapohjainen piirakka nousee uuteen ulottuvuuteen, kun marjojen sekaan on piilottaa myös keksimuruja sekä vadelmahilloa. 

Myös riittoisaa mustikkapiirakkaa valmistuu kerralla koko pellillinen. Taikinan valmistus ei vaadi liiemmin vispausta tai vatkausta. Vain kananmunat ja sokeri tulee vaahdottaa kuohkeaksi vaahdoksi. Muut ainekset vain sekoitetaan taikinan joukkoon. 

Marjapiirakka mamman marjapiirakkaa mukaillen

Kun marjapiirakassa on murea ja maukas pohja, reilusti sesongin marjoja sekä rahkasta, jogurtista tai kermaviilistä sekoitettu pehmeä täyte, ei marjapiirakalta enää muuta voi kaivata. 

Mamman marjapiirakka lienee yksi klassisimmista marjapiirakoista. Sen mureaa muropohjaa mehevöittävät makoisat marjat sekä samettinen kermaviilitäyte.

Myös muut hapanmaitotuotteet ovat hyviä vaihtoehtoja kermaviilin sijaan. Herkullinen marjapiirakan täyte valmistuu myös pehmeästä ricottajuustosta, ja täytteen voi säväyttää myös valkosuklaalla.

Rukiinen mustikkarahkapiirakka valmistuu mamman marjapiirakan tapaan, mutta ruista lisätään sekä pohjataikinaan että mustikoista ja tomusokerista pikaisesti keitettyyn hilloon, jolla mehevä rahkatäyte marmoroidaan. 

Kesäisen raikkaat marjapiirakat

Helppo ja raikas tapa tehdä marjapiirakka on paistaa vain pohja ja koota sille hetki ennen tarjoilua pehmeä täyte ja komea keko kesän kypsyttämiä marjoja. Voit tehdä pohjan perinteisen murotaikinan tapaan tai oikaista kaupan valmiilla. Torttupohjan voi mainiosti valmistaa myös etukäteen ja pitää vaikka pakkasessa vierasvarana.

Helppo kesätorttu syntyy myös rapean keksipohjan päälle. Täyte syntyy tuoreista marjoista ja herkullisesta kermavaahdosta, jota esimerkiksi sitruunatahna tai mascarponejuusto ihanasti säväyttävät.

Mustikkabanoffee mukailee suositun banoffeen makumaailmaa. Kinuskilla ja kermavaahdolla kruunattu mustikkapiirakka on sokerihiiren unelma.

Marjapiirakka modernilla twistillä  

Kun perinteinen marjapiirakka tylsistyttää, kuorruta marjapiirakka toscakakusta tutulla mantelikuorrutteella tai kokeile marjojen makupariksi eksoottista kookosta. Mustikkapiiras kookoshiutaleiden kera antaa vanhalle suosikille uuden säväyksen.

Makea marenki maistuu kirpsakoiden puolukoiden tai karviaisten kanssa, mutta marenki sopii hyvin myös galetten tapaan leivotun mustikkapiirakan päälle.

Masariinipiirakalle makua ja mehevyyttä antaa mantelimassa. Marjoiksi sopivat niin puna- kuin mustaherukatkin. Mantelimassa mehevöittää myös helpon mustikkapiirakan ja nopeatekoisen kuningatarpiirakan.

Lue myös Anna.fi: Kesän paras jälkiruoka on herkullisen marjainen ja helppo tehdä: 4 marjaista reseptiä kesän herkkuhetkiin

Keskustelu

Kommentoi juttua: Marjapiirakka kruunaa kahvihetken – valitse suosikkisi Kotilieden parhaista ohjeista

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X