jauheliha

Mitä tehdä jauhelihasta – inspiraatio kateissa? Ei hätää! Kokosimme arjen luottoreseptit jauhelihasta

Mitä tehdä jauhelihasta, kun paketti jauhelihaa tarttui jälleen kauppareissulla ostoskärryyn? Vaikka mitä! Jauheliha on arkiruoanlaiton ässä: helppo, nopea ja mahtavan monipuolinen raaka-aine. Kokosimme parhaat ohjeet ja ideat arki-illan iloksi.

Mitä tehdä jauhelihasta, kun arjen kiire tai nälkäkiukku painaa päälle ja ruoanlaittoinspiraatio on kateissa? Kastiketta, pyöryköitä, pihvejä, mureketta, keittoa, pizzaa, laatikkoruokia… Uutta makua arkiruokapöytään saat myös, kun sika-naudan ja naudan paistijauhelihan lisäksi kokeilet vaihteeksi myös karitsaa, broileria ja kalkkunaa.

Lue myös: Valitse oikea jauheliha oikeaan ruokaan – katso parhaat vinkit!

1. Mitä tehdä jauhelihasta: pullia, pihvejä ja murekkeita 

Lihapullat kuuluvat jauheliharuokien klassikoihin ja maistuvat yleensä kaikille, erityisesti lapsille. Mausteilla ja kastikkeilla saat lihapulliin helposti vaihtelua. 

Tarjoa vaihteeksi lihapullat tomaattikastikkeessa spagetin kera italialaiseen tapaan tai punajuurella piristetyt lindströmin lihapullat ruskean kastikkeen ja perunoiden kaverina. 

Saiturin lehtipihvi jauhelihasta tuo hauskaa ja herkullista vaihtelua jauhelihapihvien ja -pyöryköiden rinnalle. Yrttivoi pihvin päällä on klassikko.

Jauhelihamureke on siitä kätevä, että se syntyy nopeammin kuin pullien pyörittely tai pihvien paisto. Mureke kypsyy näppärästi uunissa aterian muiden lisukkeiden, kuten uuniperunoiden tai -juuresten kanssa. Kun vähän käyttää mielikuvitusta, mureke taipuu moniin makuihin ja sitä on helppo tuunata erilaisilla höysteillä. 

2. Mitä tehdä jauhelihasta: kastiketta tietenkin!

Jauhelihakastike on suomalaisten suosikkiruoka. Valitse kastikkeeseen vähärasvainen jauheliha. Se antaa ruokaan makua vaikuttamatta kuitenkaan koostumukseen ja ulkonäköön. 

Jauheliha kannattaa ruskistaa kastiketta varten kuumalla pannulla. Iso satsi jauhelihaa on hyvä paistaa useammassa erässä, jottei pannu viilene liikaa. 

Jauhelihakastikkeen voi valmistaa monella tavalla. Nopea ohje on arjen kotikokin suosikki, mutta pitkään hauduteltu kastike maistuu kiireettömälle kokille.

Älä heitä tähteitä hukkaan, jo pieni määrä bolognesekastiketta toimii uuden herkkuruoan pohjana. 

Lue lisää: Tähteeksi jäänyt jauhelihakastike herkuksi: 8 vinkkiä 

3. Jauhelihakeitto on klassikko 

Jauhelihakeittoa parempaa arkiruokaa saa hakea. Se syntyy helposti edullisista raaka-aineista, täyttää vatsan ja pitää hyvin kylläisenä. Jauhelihakeitto myös paranee, kun se saa maustua yön yli jääkaapissa, joten sitä kannattaa tehdä kerralla koko kattilallinen.

Jauhelihakeittoa valmistettaessa on tärkeää, että liha ruskistetaan huolella kuumalla paistinpannulla. Huolella ruskistettu liha antaa keittoon syvyyttä ja rutkasti makua. Valitse jauhelihakeittoon vähärasvaista jauhelihaa. Näin keitto saa makua keiton koostumuksen kärismättä. Osan lihasta voi halutessaan korvata linsseillä tai pavuilla. 

Liemen voi valmistaa maun mukaan kirkkana tai tomaattisena. Tilkka valkoviiniä loihtii arkiruokaan ripauksen luksusta, ja makua voi pyöristää myös nokareella smetanaa tai ranskankermaa.

4. Mitä tehdä jauhelihasta: laatikkoruokia uunissa

Laatikkoruoat ovat helppoa, herkullista ja edullista arkiruokaa, mutta niiden valmistus ottaa usein aikansa. Toisaalta ruoka valmistuu uunissa lähes itsekseen ja kädet vapautuvat arjen muille askareille. Monet laatikkoruoat voi tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä, sillä ne maistuvat ihan yhtä hyviltä myös seuraavana päivänä uudelleen lämmitettyinä.

Peruna-jauhelihalaatikko on oikea arjen aarre, helppo, edullinen ja mahtavan makuinen. Se syntyy vuokaan ja uuniin -periaatteella eli ainekset voi vain pikkoa pataan ja antaa uunin hoitaa kypsennys. Lopputulokseksi saat rapeaksi paahtuneita perunoita, joiden alta paljastuu meheväksi muhinut jauheliha-kasviskastike.

Jos rapeaksi paahtunut pinta on mielestäsi parasta makaronilaatikossa, uunipeltimakaronilaatikko on sinulle. Uuninpellillä valmistettu makaronilaatikko maksimoi rapean pinnan ja siten myös makunautinnon. 

Kaalilaatikko kuuluu monien suosikkiuuniruokiin, eikä ihme. Kaalista, jauhelihasta ja riisistä syntyy hitaasti hauduttelemalla ihanan pehmeä ja aavistuksen makea kaalilaatikko.

Jos kaipaat arkiruokarepertuaariisi uutta jujua, kokeile kreikkalaista moussakaa, jossa vuorottelevat munakoisoviipaleet, perunat ja muheva jauhelihakastike. Iki-ihana valkokastike sitoo ainekset kokonaisuudeksi.

5. Mitä tehdä jauhelihasta: pizzaa ja piirakoita

Jauhelihapizzasta ja –piirakasta kuoriutuu kelpo arkiateria, kun sen tarjoilee raikkaan salaatin kera.

Jauheliha tekee myös pannarista ruokaisamman. Jauhelihapannukakku on pannukakun ja pizzan risteytys. Pohja tehdään kuten pannukakku, mutta päälle kootaan pizzasta tuttuja elementtejä, kuten jauhelihaa, tomaattia ja juustoa.

Jauheliha on arjen suosikkiaines – poimi lisää vinkkejä ja ideoita

Etkö löytänyt näiden ruokien joukosta suosikkejasi? Kaipaatko lisää vinkkejä jauhelihan valmistukseen? Poimi alla olevista artikkeleista lisäinspiraatiota.

Lue myös Anna.fi: 6 nopeaa ja maukasta jauheliharuokaa lapsiperheelle

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Mitä tehdä jauhelihasta – inspiraatio kateissa? Ei hätää! Kokosimme arjen luottoreseptit jauhelihasta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X