Ruoka

Laatikkoruoka on arjen paras apulainen – katso helpot ja herkulliset ohjeet

Laatikkoruoka pelastaa helposti monet arki-illat ja ilahduttaa myös viikonloppuna. Kokosimme kuusi herkullista laatikkoruokaa, joista löydät varmasti uuden kestosuosikin omaan arkiruokarulettiisi.

Laatikkoruoka ei ole pikaruokaa, mutta se vaatii yleensä vähän vaivannäköä ja aktiivista tekemistä. Kun laatikkoruoka muhii uunissa ehdit rentoutua tai puuhailla jotain muuta.

Lue myös: Edullinen uuniruoka x 7: Maukas spagettivuoka, mozzarella-kanapelti ja 5 muuta herkkua

Laatikkoruoka viikonloppuun ja juhlapöytään

Joulupöytäänkin mainiosti sopiva täyteläinen punajuurilaatikko syntyy ohrasuurimoista ja punajuuriraasteesta. Vuohenjuusto ja kerma viimeistelevät ruoan houkuttelevan pehmeäksi. Jos vuohenjuusto ei kuulu suosikkeihisi, kokeile sinihomejuustoa tai piparjuurella maustettua tuorejuustoa. 

Viimeistään tämä ohje saa sinut kaivamaan uskollisen uunivuokasi esiin. Sitruunan ja tillin maustamasta kermaisesta rapu-kuhakastikkeesta ja muhevasta perunamuusista syntyy pökerryttävän hyvä viikonloppuruoka, joka sopii myös fiinimmän aterian päätähdeksi. Kaveriksi pyöräytetään raikas sitruuna-aioli, joka tekee ruoasta silkkaa luksusta.

Tästä porokiusauksesta maailman parhaan tekee monikin asia. Pakasteperunasuikaleiden sijaan perunat suikaloidaan itse. Kerman ja sulatejuuston pyöristämä kastike maustaan uhkean umamiseksi sienijauheella. 

Vaikka perunasosevuoka mielletäänkin usein arkiruoaksi, tätä laatikkoruokaa kelpaa tarjota vaikka pääsiäisen juhlapöydässä. Muhevan makuinen lammas-perunasoselaatikko maustetaan marokkolaisen keittiön hedelmillä ja mausteilla. 

Isoäidin lohilaatikko saa raikkaan ja juhlavan päivityksen lehtikaalista. Tämä kerman pyöristämä laatikkoruoka tehdään keitetyistä perunoista, joten niitä kannattaa kypsentää edelliselle aterialle reilusti.

Mac and cheese eli macaroni and cheese on amerikkalainen makaroni-juustopaistos. Se on maukas ja hieman erilainen uuniruoka, joka kannattaa ottaa kokeiluun, kun tavallinen makaronilaatikko kyllästyttää. Vuoan valmistus on helppoa: maka­ronit upotetaan juustolla aateloi­tuun valkokastik­keeseen ja pais­tos kuorrutetaan korppujauhoilla. Tuhtia tavaraa, jota ei ehkä joka päivä nauti, mutta toimii juhlatilanteissa täydellisesti.

Nopea laatikkoruoka ilahduttaa arkena

Lohi-kesäkurpitsavuoka vie kielen mennessään. Siinä on rapeaksi paahtunut saaristolaisleipäkuori ja sitruunalla raikastettu smetanatäyte. Puoli tuntia uunissa ja herkku on valmis. 

Makaronilaatikko ilman keittämistä on oikaisijan lemppari. Raaka makaroni on tämän makaronilaatikon juju. Tee koko kotiruokien klassikko tällä helpolla reseptillä. 

Särki-perunalaatikko on arkiruokien kunkku. Säilykesärjestä ja perunasta valmistuu hetkessä iso satsi ruokaa. Vuokaan laitetaan vain purkillinen maustettua Järki Särkeä, perunoita ja kerma-kalalientä. 

Edulliset laatikkoruoat on penninvenyttäjän mieleen

Peruna-jauhelihalaatikko on oikea arjen aarre: helppo, edullinen ja mahtavan makuinen. Se syntyy vuokaan ja uuniin -periaatteella eli ainekset voi vain pilkkoa pataan ja antaa uunin hoitaa kypsennys. Lopputulokseksi saat rapeaksi paahtuneita perunoita, joiden alta paljastuu meheväksi muhinut jauheliha-kasviskastike. 

Laatikkoruokien kiistaton klassikko on makaronilaatikko. Se maistuu koko perheelle vuodesta toiseen. Jos kaipaat vaihtelua perinteiseen, korvaa munamaito maustetulla tuorejuustolla. Pippurinen tuorejuusto tuo tähän makaronilaatikkoon täyteläisyyttä ja pikantin makuvivahteen. 

Ranskalainen perunasosevuoka eli parmentier on klassinen ranskalainen kotiruoka. Kasvisversiossa jauheliha korvataan yrttisellä linssihöystöllä, joka on maustettu kuivatuilla sienillä. Hienosta alkuperästään huolimatta tämä laatikkoruoka valmistuu edullisista raaka-aineista: perunoista, linsseistä, ranskankermasta sekä ripauksesta mausteita.

Edullisesta silakasta, perunoista sipuleista sekä munamaidosta valmistuu maukas silakkalaatikko. Se maustetaan kokonaisilla mustapippureilla ja kruunataan pinnalle lisätyillä voinokareilla tai kevyesti suolatuilla siankylkiviipaleilla.  

Maukas punajuuri-tattarivuoka valmistuu helposti myös arki-iltana, sillä ainekset tarvitsee vain latoa vuokaan ja nostaa sitten uuniin muhimaan. Vuohenjuusto on punajuuren klassikkomakupari ja sopii tähänkin laatikkoruokaan täydellisesti.

Laatikkoruoka, josta riittää isolle porukalle

Soijamakaronilaatikko ohje on kätevä olla takataskussa, silloin kun tekee mieli kiristellä kukkaron nyörejä ja säästää arkiruokakuluissa tai valmistaa kerralla iso satsi ruokaa nälkäiselle joukolle. Halpa soijarouhe on proteiinipommi, joka sopii makaronilaatikkoon.

Kiusaukset ovat erinomaisia laatikkoruokia, joita on helppo tehdä kerralla isollekin joukolle nälkäisiä. Ne vaativat aktiivista kokkausaikaa parhaimmillaan vain viitisen minuuttia. Parilla pussillisella pakasteperuna-sipulisekoitusta sekä tölkillä kermaa pääsee jo mehevään lopputulokseen. Ruokaisuutta voi tuoda vaikkapa broilerista 

Yöruokana tunnettu janssoninkiusaus sopii joulun välipäivien helpoksi ja herkulliseksi iltapalaksi tai uudenvuoden aaton huikopalaksi. Ohuena levynä rapeaksi paistettu kiusaus toimii myös oivana leivänpäällisenä ja siitä riittää isollekin joukolle nälkäisiä.

Lue myös Anna.fi: Koko ateria samalla pellillä? Uunissa valmistuva peltiruoka säästää aikaa ja tiskiä – kokosimme parhaat reseptit

Laatikkoruokien klassikot 

Liha-perunasoselaatikko on suomalaisen keittiön kotiruokaklassikko. Tuttu ja turvallinen lohturuoka lämmittää pakkasella ja maistuu koko perheelle. 

Isoäidin maksalaatikko tuo makumuiston mummolasta! Tällä ohjeella onnistut varmasti.

Lohi– ja kinkkukiusaus ovat arkiruokien aatelia, jotka valmistuvat vaivatta myös arki-illan iloksi. Kaupan pakastealtaan valmiit peruna-sipulisekoitukset sopivat hyvin kiusauksiin, sillä arjen kiireessä on lupa oikaista. 

Kaalilaatikko kuuluu monien suosikkiuuniruokiin, eikä ihme. Vaatimattomista ja edullisista aineksista syntyy hitaasti hauduttelemalla ihanan pehmeä ja aavistuksen makea kaalilaatikko. 

Kaalilaatikon perusreseptiä on helppo muunnella. Naudan jauhelihan voi vaihtaa vaikka karitsaan ja riisin voi korvata ohralla. Joukkoon voi lisätä myös vaikkapa porkkanaa, herkkusieniä, paprikaa ja tomaattia. Kunnolla ruskistettu jauheliha ja pitkä haudutisaika ovat avaimet onnistumiseen. Eikä muutama vuoan pinnalle lisätty voinokarekaan haitaksi ole, vink vink! 

Liha-makaronilaatikko on kotiruokien kunkku. Se maistuu vauvasta vaariin. Isosta vuoallisesta riittää syötävää seuraavaksikin päiväksi.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Laatikkoruoka on arjen paras apulainen – katso helpot ja herkulliset ohjeet

Helppo Arkiruoka Imelletty Perunalaatikko

Imelletty perunalaatikko on vanhanajan perinteinen arkiruoka ja se valmistettiin usein leipomispäivinä. Se on myös helppo valmistaa, vaikka se on nykyisin hankalastivalmistettavan ruoan maineessa.

Perunat voi kuoria ja keittää vähässä suolattomassa vedessä. Perunat soseutetaan suoraan keittoveteen ja tarvittaessa lisätään kuumaa vettä niin että saadaan puuromainen sose.

Sose jäähdytetään huolellisesti 76 asteiseksi ja jäähtyneeseen soseeseen lisätään jauho – 1 runsas ruokalusikallinen kiloon perunoita.

Sose laitetaan imeltymään 70 asteiseen uuniin. Imeltymiseen riittää yleensä 2-3 tuntia.

Lisätään imeltyneeseen soseeseen voi ja suola. Lisätään maitoa niin että saadaan puuromainen velli.

Sose laitetaan voideltuun vuokaan ja pinnalle ripotellaan voinokareita ja voi myös ripotella korppujauhoa.

Paistetaan 140-175 asteisessa uunissa noin 2 tuntia.

Imelletystä perunalaatikosta voi tehdä notkean lisukkeen tapaisen. Siitä voi myös tehdä sakeamman haarukalla syötävän vatsaa täyttävän ruoan.

Valmistuu jopa alle 5 tunnissa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.