Laatikkoruoka on arjen paras apulainen – 6 helppoa ohjetta

Helppo laatikkoruoka pelastaa monet arki-illat ja ilahduttaa myös viikonloppuna. Kokosimme kuusi herkullista laatikkoruokaa, joista löydät varmasti uuden kestosuosikin omaan arkiruokarulettiisi.

Helppo jauheliha-perunalaatikko

Peruna-jauhelihalaatikko on oikea arjen aarre, helppo, edullinen ja mahtavan makuinen. Se syntyy vuokaan ja uuniin -periaatteella eli ainekset voi vain pikkoa pataan ja antaa uunin hoitaa kypsennys. Lopputulokseksi saat rapeaksi paahtuneita perunoita, joiden alta paljastuu meheväksi muhinut jauheliha-kasviskastike.

peruna-jauhelihalaatikko

Resepti: Peruna-jauhelihalaatikko

Hissukseen hautuva kaalilaatikko

Kaalilaatikko kuuluu monien suosikkiuuniruokiin, eikä ihme. Vaatimattomista aineksista syntyy hitaasti hauduttelemalla ihanan pehmeä ja aavistuksen makea kaalilaatikko.

Perusreseptiä on helppo muunnella. Naudan jauhelihan voi vaihtaa vaikka karitsaan ja riisin voi korvata ohralla. Joukkoon voi lisätä myös vaikkapa porkkanaa, herkkusieniä, paprikaa ja tomaattia. Kunnolla ruskistettu jauheliha ja pitkä haudutisaika ovat avaimet onnistumiseen. Eikä muutama vuoan pinnalle lisätty voinokarekaan haitaksi ole, vink vink!

kaalilaatikko

Resepti: Kaalilaatikko

Kasvissyöjän punajuurilaatikko

Kasvissyöjille sopiva täyteläinen punajuurilaatikko syntyy ohrasuurimoista ja punajuuriraasteesta. Vuohenjuusto ja kerma viimeistelevät ruoan houkuttelevan pehmeäksi. Jos vuohenjuusto ei kuulu suosikkeihisi, kokeile sinihomejuustoa tai piparjuurella maustettua tuorejuustoa.

Täyteläinen punajuurilaatikko

Resepti: Täyteläinen punajuurilaatikko

Saaristolaisleivällä kuorrutettu lohilaatikko

Lohi-kesäkurpitsavuoka vie kielen mennessään. Siinä on rapeaksi paahtunut saaristolaisleipäkuori ja sitruunalla raikastettu smetanatäyte. Puoli tuntia uunissa ja herkku on valmis.

lohi-kesäkurpitsa-saarsitolaisleipälaatikko

Resepti: Lohi-kesäkurpitsa-saaristolaisleipälaatikko

Makaronilaatikon uusi twisti

Laatikkoruokien kiistaton klassikko on makaronilaatikko. Se maistuu koko perheelle vuodesta toiseen. Jos kaipaat vaihtelua perinteiseen, korvaa muna-maito maustetulla tuorejuustolla. Pippurinen tuorejuusto tuo makaronilaatikkoon täyteläisyyttä ja pikantin makuvivahteen.

Pippurinen makaronilaatikko

Resepti: Pippurinen makaronilaatikko

Viikonlopun suosikki: Rapu-kuha-perunasoselaatikko

Viimeistään tämä ohje saa sinut kaivamaan uskollisen uunivuokasi esiin. Sitruunan ja tillin maustamasta kermaisesta rapu-kuhakastikkeesta ja muhevasta perunamuusista syntyy pökerryttävän hyvä viikonloppuruoka. Kaveriksi pyöräytetään raikas sitruuna-aioli, joka tekee ruoasta luksusta.

soselaatikko

Resepti: Rapu-kuha-perunasoselaatikko

Keskustelu

Imelletty perunalaatikko on vanhanajan perinteinen arkiruoka ja se valmistettiin usein leipomispäivinä. Se on myös helppo valmistaa, vaikka se on nykyisin hankalastivalmistettavan ruoan maineessa.

Perunat voi kuoria ja keittää vähässä suolattomassa vedessä. Perunat soseutetaan suoraan keittoveteen ja tarvittaessa lisätään kuumaa vettä niin että saadaan puuromainen sose.

Sose jäähdytetään huolellisesti 76 asteiseksi ja jäähtyneeseen soseeseen lisätään jauho – 1 runsas ruokalusikallinen kiloon perunoita.

Sose laitetaan imeltymään 70 asteiseen uuniin. Imeltymiseen riittää yleensä 2-3 tuntia.

Lisätään imeltyneeseen soseeseen voi ja suola. Lisätään maitoa niin että saadaan puuromainen velli.

Sose laitetaan voideltuun vuokaan ja pinnalle ripotellaan voinokareita ja voi myös ripotella korppujauhoa.

Paistetaan 140-175 asteisessa uunissa noin 2 tuntia.

Imelletystä perunalaatikosta voi tehdä notkean lisukkeen tapaisen. Siitä voi myös tehdä sakeamman haarukalla syötävän vatsaa täyttävän ruoan.

Valmistuu jopa alle 5 tunnissa.

Kommentoi juttua: Laatikkoruoka on arjen paras apulainen – 6 helppoa ohjetta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X