Ruoka

Tehosekoittimella surautat smoothiet, keitot ja tahnat helposti – näin valitset itsellesi sopivimman blenderin

Tehosekoitin eli blenderi on yksi keittiön monipuolisimmista kodinkoneista. Smoothien lisäksi pyöräytät sillä myös samettiset sosekeitot, pehmeät pähkinävoit sekä erilaiset tahnat ja kastikkeet. Mihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun olet hankkimassa uutta tai ihka ensimmäistä tehosekoitinta?

Tehosekoitin on keittiön vakiovaruste. Tarjolla on valtava määrä erilaisia tehosekoittimia. Suuri valikoima tuo mukanaan myös valinnan vaikeuden. Millainen tehosekoitin sopii juuri sinun tarpeisiisi?

Lue myös: Mitä eroa on mehupuristimella ja mehulingolla? Selvitimme laitteiden ja niillä valmistuvien mehujen erot 

Valitse tehosekoitin käyttötarkoituksen mukaan

Tehosekoitinta ostaessa on tärkeää miettiä, mitä tehosekoittimelta haluat ja millainen on oma käyttötarpeesi. Teetkö tehosekoittimella pääosin smoothieita vai haluatko käyttää laitetta monipuolisemmin esimerkiksi tahnojen, raakakakkupohjien, kastikkeiden, pähkinävoin ja sosekeittojen valmistukseen? Myös laitteen kokoon, puhdistettavuuteen sekä laitteen ja kannun kestävyyteen kannattaa kiinnittää huomiota.

On tärkeää, että kannu kestää sellaisia raaka-aineita, joita haluat sekoittaa ja sopii siihen käyttöön, johon tehosekoitinta haluat käyttää. Kaikki lasikannut eivät esimerkiksi kestä kiehuvan kuumia aineksia, joten vaikkapa sosekeittoja tehdessä on hyvä tarkistaa kannun kuumuudenkestävyys.

Useimmissa blendereissä on konepestävä muovi- tai lasikannu. Muovikannu kerää helposti hajuja ja tahroja pintaansa, joten se on syytä  puhdistaa huolellisesti jokaisen käyttökerran jälkeen. Puhdistusta helpottaa myös irrotettavat terät.

Perinteinen tehosekoitin sopii peruskäyttöön

Jos valmistat laitteella pääosin pehmeistä marjoista, hedelmistä ja kasviksista mehuja ja smootheja, riittää sinulle todennäköisesti perinteinen tehosekoitin. Sen valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti laitteen kokoon ja tilavuuteen, käyttöominaisuuksiin, tehoon sekä kannun valmistusmateriaaliin.

KitchenAid Artisan K400 tehosekoitin
Jos valmistat laitteella pääosin pehmeistä marjoista, hedelmistä ja kasviksista mehuja ja smootheja, perinteinen tehosekoitin on hyvä valinta. Kuvassa tehokas klassikkolaite, saatavana retroväreissä (kuvassa pistaasi). Kestävä lasikannu ja teräksiset terät. 1200 W, KitchenAid Artisan K400 tehosekoitin, 349 e

Sporttiblenderi sopii yksittäisten smoothin valmistukseen

Jos nappaat juomasi usein mukaan, niin sanottu sporttiblenderi voi olla tarpeisiisi sopiva. Sen mukana saa tyypillisesti kätevän pullon, johon smoothien voi pyöräyttää suoraan. Vaikka sporttiblenderi ei olekaan tehosekoittimista kaikkein tehokkain, on se silti näppärä yksittäisten pirtelöiden ja smoothieiden valmistukseen. 

Wilfa Activelife sporttiblenderi
Niin sanottu sporttiblenderi on kätevä, jos käytät konetta lähinnä yksittäisten smoothieiden valmistukseen ja nappaat juoman usein mukaan. Wilfan kompakti blenderi pysyy pai­koillaan pohjan liukumatto­mien tassujen ansiosta. Te­hokas ja nopea. Mukaan otettava eväspullo. 800 W, Wilfa Activelife sporttiblenderi, 59,90 e

Kovatehoinen tehosekoitin vaativaan ja kovaan käyttöön

Perinteinen tehosekoitin ja sporttiblenderi selviävät kohtuullisen helposti mehukkaiden hedelmien ja marjojen soseutuksesta, mutta esimerkiksi siemenet, pähkinät, pavut ja kuivatut hedelmät voivat aiheuttaa ongelmia.

Jos siis käytät tehosekoitinta kovien tai jäisten ainesten, kuten pakastemarjoja tai -hedelmien tai vaikkapa kovien siemenien ja pähkinöiden jauhamiseen, sinulle paras valinta on kovatehoinen tehosekoitin eli niin sanottu High Power -blenderi. 

Kuten nimikin kertoo, kovatehoisessa tehosekoittimessa riittää tehoa ja murskausvoimaa myös kovempiin raaka-aineisiin. Se soseuttaa, pilkkoo ja rouhii käytännössä mitä vain pyreistä keittoihin, jauhoihin, kasvipohjaisiin maitoihin, dippeihin, pähkinävoihin ja tietenkin smoothieihin.

Vaativaan käyttöön tarkoitetuissa tehosekoittimissa on aina muovikannu, joka on valmistettu erittäin kestävästä muoviyhdisteestä. Laadukas muovikannu kestää iskuja ja kuumuutta jopa paremmin kuin monet lasikannut. Materiaalin etuna on paitsi kestävyys myös keveys, jolloin kannu ei täytenäkään ole liian painava käsiteltäväksi.

BH Nordica Infiny Mix+ -tehosekoitin
Kovatehoisessa tehosekoittimessa riittää tehoa ja murskausvoimaa myös kovempiin raaka-aineisiin. Nordica Infiny Mix+ on kosketusnäytöllinen ja siinä on terästerät ja viisi automaat­tiohjelmaa. Murskaa sie­meniä ja jäisiä marjoja. Mukana eväspullo. 1600 W, OBH Nordica Infiny Mix+ -tehosekoitin, 299 e

Tehosekoittimella pyöräytät näppärästi erilaiset juomat ja smoothiet

Tehosekoittimen tyypillisin käyttökohde lienee erilaiset smoothiet. Smoothien valmistuksessa vain mielikuvitus ja omat makumieltymykset ovat rajana. Onko suosikkismoothiesi raikkaan marjainen, makean hedelmäinen vai virkistävän vihervoimainen. 

Lue myös Anna.fi: Parhaat smoothie-reseptit kesään – 7 herkullista ja terveellistä smoothieta

Tehosekoitin tekee sosekeitoista kuohkeita ja samettisia

Sosekeitto on helppo tehdä sauvasekoittimella, mutta se kaikista samettisin ja kuohkein sosekeitto valmistuu ehdottomasti tehosekoittimella soseuttaen. Iki-ihanan sosekeiton voi valmistaa erilaisista juureksista, kuten porkkanoista, maa-artisokista tai vaikkapa bataatista helpoimmillaan neljästä raaka-aineesta.

Tehosekoitin pyöräyttää tahnat ja dipit käden käänteessä

Erilaiset tahnat ja dipit tuovat arkiruokaan uutta jujua. Tarjoa tahnoja ja dippejä esimerkiksi kasvistikkujen, salaattien, erilaisten pyöryköiden ja pihvien tai vaikkapa kanssa. 

Perinteinen hummus saa vaihtelua, kun mukaan sekoittaa erilaisia mausteita, yrttejä tai kasviksia. Kokeile vaihteeksi vaikka paahdettua kukkakaalihummusta.

Samettinen maapähkinävoi sopii herkutteluun vaikka sellaisenaan, mutta on monipuolinen raaka-aine myös leivontaan ja suolaiseen ruoanvalmistukseen. Tehokkaalla tehosekoittimella pähkinävoin valmistus käy leikiten. 

Pyörykät ja pihvit teet tehosekoittimella yhdellä surautuksella

Erilaisista pähkinöistä valmistettavat raakaleivonnaiset pyörähtävät tehokkaalla tehosekoittimella leikiten. Jos massa karkaa terien välistä, kone kannattaa sammuttaa hetkeksi ja tökkiä pähkinät esimerkiksi taikinakaapijan avulla alas takaisin terien luo.

Tehosekoittimen teho, moottori ja säätöominaisuudet tuovat käyttöön mahdollisuuksia

Tehosekoittimen tehot vaihtelevat tyypillisesti 300-1600 watin välillä. Vaikka toisin saattaisi luulla, teho ei suoraan kerro tehosekoittimen suorituskyvystä, vaan siihen vaikuttavat myös terien määrä, ulkomuoto sekä kannun muotoilu.

Sen sijaan tehosekoittimen säätömahdollisuuksiin kannattaa tutustua huolella. Tärkeintä on se, että terien pyörimisnopeutta on mahdollisuus säätää tarpeen mukaan, sillä usein parhaan lopputuloksen saa aikaan vaihtelemalla nopeutta sekoittamisen aikana.

Myös sykäystoiminto on hyödyllinen. Se helpottaa sekoittamista ja on kätevä erityisesti jäitä murskatessa. Laadukkaissa tehosekoittimissa on lisäksi erilaisia valmiita sekoitusohjelmia esimerkiksi kastikkeiden ja keittojen valmistukseen.

Tehosekoitin ei siis todellakaan ole vain smoothien valmistusta varten, vaan tehokkaalla tehosekoittimella valmistat myös samettiset sosekeitot, pehmeät tahnat ja dipit sekä hurmaavat raakaleivonnaiset.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tehosekoittimella surautat smoothiet, keitot ja tahnat helposti – näin valitset itsellesi sopivimman blenderin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.