Ruoka

Kirsikka maistuu tuoreena ja leivonnaisissa – kokeile monikäyttöistä hedelmää näissä herkuissa!

Tummanpunaisista, aromaattisen makeista ja mehukkaista kirsikoista syntyy suloisia leivonnaisia ja säilykkeitä.

Kirsikka ei pienestä koostaan ja ulkomuodostaan huolimatta ole marja, vaan luumun lähisukuinen kivihedelmä. Tuore kirsikka kannattaa syödä nopeasti, sillä se ei kestä pitkää säilytystä.

Lue myös: Kirsikkahillo on täydellistä juustojen kanssa! Poimi parhaat vinkit ja maustamisideat hilloamiseen

Ikävin vaihe kirsikkaisia herkkuja tehdessä on kivien poisto. Toimiva, hauska ja nerokas kikka on napata kirsikka peukalon ja etusormen väliin tai asettaa se vaikkapa juomapullon suuaukolle ja painaa kivi ulos paksuhkon tikun, kuten syömäpuikon tai vaikkapa tukevan mehupillin avulla. Työtaso kannattaa suojata liinalla, niin välttyy ylimääräisiltä sotkuilta ja roiskeilta. 

Jos kirsikoiden ei ole välttämätöntä pysyä kokonaisina, voi kirsikat yksinkertaisesti puolittaa ja kaivaa kivet pois.

Kirsikkakakku kruunaa kahvipöydän

Kesäisen kahvipöydän perinteinen kakku on useimmiten mansikkainen. Onneksi kesällä ja ympäri vuoden on monta syytä juhlaan ja kirsikkakakulle löytyy varmasti paikkansa. 

Kirsikkainen juustokakku yhdistää mehevän kakkupohjan ja suussa sulavan tuorejuustotäytteen. Taikinan päälle ripoteltu mantelirouhe antaa kakulle mukavaa purutuntumaa. Tuorejuustosta ja kirsikkamehusta sekoitettu täyte levitetään vasta valmiin kakkupohjan päälle ja pinta koristellaan tuoreilla kirsikoilla sekä mantelirouheella. 

Suklaa-kirsikkakakun salaisuutena ovat suklaiset kakkukerrokset, jotka saavat mehevyytensä aromikkaasta ruokosokerista. Aikuisten suun mukaan maustettujen kakkukerrosten väliin levitetään ylenpalttisesti manteliliköörissä marinoituja kirsikoita sekä kinuskilla ja mascarponejuustolla aateloitua kermatäytettä. Makuyhdistelmä on juuri niin tyrmäävän hyvä kuin se kuulostaakin! Päälle asetellut kirsikat antavat kakulle tyylipisteet ja suklaalle ihanan makuparin. 

Suklaan ystävien ei kannata ohittaa valkosuklaista kirsikkakakkua. Sen pohja tehdään Domino-kekseistä, täyte valkosuklaasta ja kermasta. Välissä on tuoreita kirsikoita sekä makeaa kirsikkahilloa. 

Schwartzwaldin kakku on kuuluisa suklaatäytekakku aikuiseen makuun. Tämän version voi leipoa kirsikkasesongin mentyäkin, sillä kakku täytetään kirsikkahillolla. Toki tuoreet kirsikat ovat kakun päällä vastustamaton lisä, mutta viimeisen silauksen kakulle antavat myös syötävät kultahiput.

Jos haluat päästä Schwartzwaldin kakun makuun hieman pienemmällä vaivalla, tartu tähän reseptiin. Gluteeniton kirsikka-suklaakakku on lainannut vivahteita saksalaiselta klassikkokakulta. Myös tämä herkku toimii loistavasti talviaikaan, sillä kirsikkakakku leivotaan säilykehapankirsikoista. Sokerikuorrute antaa kakulle kauniin viime silauksen. 

Rommikirsikkakakku on pikkuisen parempi kahvikakku. Taikinaan käytetään sekä rommiliemeen säilöttyjä kirsikoita että kirsikkahilloa, ja valmis kakku viimeistellään sokerikuorrutuksella sekä sokeroiduilla kirsikoilla.

Kirsikka piiloutuu piirakkaan

Mehevä kirsikkapiirakka ei ehkä koreile komeilla kakkukerroksilla, mutta ihastuttaa maullaan ja mehevyydellään. Piirakan pohjaan tulee mausteeksi sitruunaa ja superkirsikkaiseen täytteeseen muutama tippa karvasmanteliöljyä. Raikas, herkullinen ja mehevä kirsikkapiirakka on ihanaa sellaisenaankin, mutta kun lisänä on pallo vaniljajäätelöä, tuo se taatusti kesän kielelle. Tämän piirakan äärellä kahvittelusta jää jäljelle vain muruja. 

Jos amerikkalainen juustokakku on suosikkisi, ihastut takuulla myös tähän kirsikkatorttuun, joka on kuin klassikkoleivonnaisen kirsikkainen serkku. Sen salaisuus on kirsikoista, tuorejuustosta ja ranskankermasta tehty täyte sekä maukas pohja, jossa maistuu ihanasti manteli.

Amerikan malliin leivotaan myös perinteinen kirsikkapiirakka, jossa kirsikka kätketään taikinaristikon alle. Piirakka maistuu parhaalta, kun sen tarjoaa haaleana jäätelön kera. 

Mantelin ystävät ihastuvat taatusti tähän aromikkaaseen kirsikkatorttuun. Sen taikinassa on reilusti mantelimassaa ja kirsikkaista täytettä maustaa muutama tippa karvasmanteliöljyä. Tuoreet kirsikat leivonnaisen päällä tuovat makuun raikkaan loppusilauksen. Tarjoa leivonnainen haaleana jäätelön tai vaahdotetun vaniljakastikkeen kanssa.

Yhden suuren piirakan sijaan voi vaihteeksi leipoa myös pieniä kirsikkapiirakoita, jotka täytetään pehmeällä mantelitäytteellä ja kostutetaan maraschinoliköörillä. Jäätelön sijaan piirakoiden kera voi tarjota vaihteeksi myös mascarponejuustoa.

Kas tässä ohje, joka kannattaa muistaa kirsikkasesongin mentyä ja talven juhlakauden lähestyessä. Kirsikkaisessa filopiirakassa yhdistyy monta tekstuuria: ihanan sitkoinen filopohja, mehu­kas kirsikkahillo­täyte ja rapeat muro­taikinatähdet.

Kirsikka sopii monipuolisesti leivontaan

Kirsikka sopii myös pieneen makeannälkään. Kirsikkaleivokset ovat meheviä pieniä herkkupaloja, jotka paistuvat kätevästi leivosvuoissa tai muffinssivuoan koloissa. Taikinaan tai täytteeseen voi lisätä pari tippaa karvasmanteliöljyä, niin kirsikkaleivokset saavat uutta makua. 

Kirsikkapullat täytetään cocktailkirsikoilla sekä kookoshiutaleilla ja koristellaan lopuksi tomusokerikuorrutuksella. Saat pullista helposti näyttävän näköisiä, kun paistat ne kauniissa leivosvuoissa.

Kookos-kirsikkakupit sopivat myös gluteenittomaan ruokavalioon. Kookoshiutaleista, valkuaisesta ja sokerista valmistetut pienet ja rapeat keksikupit täytetään valkosuklaalla ja kirsikoilla. Kesällä leivoksen koristaa tuore kirsikka, talviaikaan voit käyttää myös punaisia, sokeroituja kirsikoita.

Kirsikkasuukkojen kirsikkainen sydän paljastuu vasta herkkua haukatessa: mehevän mantelinen herkku kätkee sisäänsä makean kirsikan puolikkaan. 

Helpot kirsikkamuffinit ovat herkullisia leivonnaisia, jotka leipoo nopeasti vaikka yllätysvieraille. Muffinssit maustetaan karvasmanteliöljyllä ja muffinssivuokien pohjalle kätketään kirsikkainen yllätys.

Lue myös Anna.fi: Suklaa-kirsikkakakku

Kirsikka säväyttää jälkiruoat

Kesä, kirsikka ja jäätelö – siinä vasta kolmikko! Aikuiseen makuun maustettu viski-kirsikkajäätelö valmistuu kätevästi ilman jäätelökonetta, sillä jäätelömassa tehdään kondensoidusta maidosta ja kuohukermasta ilman kananmunia. Viskillä säväytetty kirsikkasose maustaa jäätelön ihanaksi. Tarjoiluun tarvitset vohveleita tai keksejä murusteltuna.

Myös kookosmaitoon valmistettu kirsikkajäätelö valmistuu ilman ylimääräisiä vempaimia ja keittiökoneita. Tilkka marjalikööriä antaa herkulle ryhtiä ja tilkka punajuurimehua syvän purppuranpunaisen värisävyn. 

Kirsikkatryffelit on herkku, joka kannattaa muistaa joulun aikaan, kun mietit läheisille veikeää ruokalahjaa. Tummasta suklaasta, kirsikkahillosta ja tilkasta rommia valmistettavat tryffelit viimeistellään kauniin vadelman­ punaisella väri­sokerilla, joka syntyy pakastekuivatuista vadel­mista ja sokerista.

Säilö kirsikat hilloksi

Kirsikkahillo on kätevä tapa säilöä kesän sato myöhempää käyttöä varten. Käytännössä hilloaminen tapahtuu keittämällä kattilassa kirsikoita ja hillosokeria noin puoli tuntia. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että puolta kiloa kirsikoita kohden tarvitaan 250 grammaa hillosokeria, tilkka nestettä sekä mieleisiä makuaineita. 

Mausta kirsikkahillo esimerkiksi kanelilla, vaniljalla, sitruunalla, muutamalla tipalla karvasmanteliöljyä tai lorauksella jotain alkoholijuomaa, kuten appelsiini- tai mantelilikööriä. Myös makeat kirsikat ja happaman aromikas balsamicokastike ovat yhdessä huikean hyviä.

Hauska tapa valmistaa kirsikkahilloa, on hyydyttää herkku hillosokerin sijaan pienillä ja ravinteikkailla chiansiemenillä. Kun chiansiemenet imevät itseensä nestettä, siitä muodostuu hyytelö. Vaniljainen chia-kirsikkahillo sopii puuroihin, jälkiruokien ja jäätelön kanssa. Säilytä hillo kylmässä ja syö nopeaan taihtiin, sillä se ei perinteisen hillon tapaan kestä pitkää säilytystä.

Kirsikoista voi tehdä myös virkistävän kesäjuoman. Kirsikkalimonadia varten  kirsikoista ja vaniljasta keitetään ihana siirappi, josta yhdessä kivennäisveden kanssa valmistuu raikas kuplajuoma. Limonadia varten joukkoon lisätään myös sitruunaa ja minttua.

Kirsikka maistuu kesällä ja talvella

Kesällä kirsikka maistuu ihanalta sellaisenaan, talviaikaan herkutellaan cocktailkirsikoilla. Molemmat sopivat mainiosti leivontaan ja jälkiruokiin. Kirsikan makua leivonnaisiin tuovat myös kirsikkamehu, -likööri ja -hillo. Hilloa on helppo tehdä myös itse ja maustamalla siitä saa helposti juuri oman suun mukaisen.

Kirsikoista valmistuvat monenlaiset makeat leivonnaiset. Etenkin loppukesästä kotimaisen kirsikkasesongin parhaaseen aikaan ne ovat kotimaisten marjojen ohjella todellinen kesäpöydän suosikki. Jouluna kirsikka maistuu erilaisissa maustekakuissa, pullissa ja muissa makeissa herkuissa.

Kirsikan makuparina toimivat täydellisesti sekä tumma että valkoinen suklaa, manteli tai tilkka rommia.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kirsikka maistuu tuoreena ja leivonnaisissa – kokeile monikäyttöistä hedelmää näissä herkuissa!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.