Ruoka

Viikuna on paljon muutakin kuin fiini koriste ja naposteltava – maista makeaa hedelmää salaateissa ja jälkkäreissä

Viikuna on kaunis ja koristeellinen, makea ja mehevä. Tuore viikuna on parhaimmilaan sellaisenaan alkupaloissa, salaateissa tai juustojen kaverina. Kuivatut viikunat sopivat naposteluun ja monipuolisesti leivontaan.

Viikuna on ihanaa niin tuoreena kuin kuivattunakin. Näillä vinkeillä otat kaiken irti viikunasesongista!

Lue myös: Kuivatut hedelmät kuuluvat joululeivontaan – maistuisiko aprikoosikakku tai joulustruudeli? Katso 6 makeaa ohjetta

Mitä tehdä viikunasta?

Tuoreista viikunoista on helppo nauttia. Syö viikunoita sellaisenaan tai viipaloi niitä turkkilaisen jogurtin tai aamupuuron päälle. Tuoreet, mehukkaat viikunat sopivat mainiosti salaatteihin ja alkupaloihin, pizzan päälle ja piirakoiden täytteeksi. Tuore viikuna on uskomattoman esteettisen näköinen, että sillä saa helposti koristeltua kakut, jälkiruoat ja salaatit.

Parhaimmillaan viikunat ovat vahvojen ja täyteläisten raaka-aineiden seurassa.  Yhdistä viikuna hunajan, tumman suklaan tai balsamicosiirapin kanssa. Myös viikunat ja juustot ovat hyvä makupari. Viikuna on kuin tuorehilloa, joten se sopii täydellisesti juustojen, kuten sinihomejuuston, pecorinon ja manchegon makupariksi. Helppo alkupala syntyy kun lohkot viikunoita ilmakuivatun kinkun kaveriksi. Jos haluat viikunoiden makuun lisää syvyyttä, karamellisoi ne paistinpannulla voissa ja sokerissa.

Sesongin ulkopuolella viikunoita kannattaa nautiskella kuivattuina tai puolikuivattuina. Kuivatut viikunat ovat herkullisen meheviä ja aromikkaita, makeampia kuin tuoreet viikunat. Kuivatut viikunat sopivat sellaisenaan naposteltaviksi sekä leivontaan ja ruoanvalmistukseen.

Viikuna maustaa joulun ajan leivonnaiset ja jälkiruoat

Makeisiin leivonnaisiin sopivat parhaiten kuivatut viikunat. Joulun mehevissä kahvikakuissa kuivatut viikunat ovat klassikko. Kuka voisi vastustaa perinteistä viikunakakkua? Kokeile myös irlantilaista viskikakkua ja suosittua englantilaista hedelmäkakkua. 

Panforte on sienalaisen keittiön keskiajalta periytynyt pähkinäkakku, jossa suklaan makupariksi paritetaan kuivattuja viikunoita sekä erilaisia pähkinöitä. Pieni pala tuhtia panfortea maistuu italilaiseen tapaan joulunaikaan jälkiruokaviinin kera.

Joulun ajan kahvipöydässä maistuu myös hurmaava joulustruudeli, joka kätkee sisäänsä viikunasosetta ja mantelimassaa. Itsetehdyn taikinan sijaan voit käyttää pakastettua filotaikinaa. Jouluhalko puolestaan kuuluu ranskalaiseen jouluperinteeseen. Viikunahillo sopii leivonnaisen täytteeksi suklaan makupariksi. 

Pähkinäpavlova on herkullinen vaihtoehto perinteiselle versiolle. Tässä pavlovassa maistuvat punssilla terästetty viikunarahka, hasselpähkinä ja punssi. 

Tarte Tatin on omenapiirakkaklassikko, jonka voi yhtä hyvintehdä myös tuoreista viikunoista. Klassikkoleivonnainen on yllättävän helppo valmistettava, kun oikaiset valmiilla voitaikinalla.

Suolaiset leivonnaiset saavat jujua viikunoista

Makeiden herkkujen lisäksi viikunat ihastuttavat myös suolaisissa leivonnaisissa. Erityisen hyvin viikunat sopivat juustojen seuraan. Lohko tuoreita viikunoita mehevän juustopiirakan päälle tai sujauta kuivattuja viikunoita kinkun kaveriksi rapeiden lehtitaikinakiekkojen täytteeseen.  

Viikunatartaletti yhdistää viikunat ja vuohenjuuston herkulliseksi suupalaksi. Balsamicolla ja yrteillä maustetut viikunat kypsennetään rapsakoissa filotaikinakupeissa.

Tai pilko kuivattuja viikunoita leipätaikinoiden joukkoon. Pähkinä-vikkunaleipä, hasselpähkinä-viikunalimppu ja hedelmäinen joululeipä ovat ihana vaihtoehto vaikkapa periniteiselle joululimpulle.

Viikuna sopii salaattiin ja liharuokien kaveriksi

Tuoreet viikunat ovat koristeellinen lisä erilaisiin salaatteihin. Yhdistä viikuna paistetun vuohenjuuston tai aromikkaan sinihomejuuston makupariksi. 

Hedelmäinen kalkkunasalaatti on runsas salaatti, joka sopii talviseen juhlapöytään. Viikunat ja taatelit antavat salaatille makeutta, granaattiomenan siemenet ja viinirypäleet raikkautta. Salaatin voi tehdä myös tähteeksi jääneestä joulukalkkunasta.

Makea viikuna sopii erinomaisesti myös liharuokien kumppaniksi. Viipaloi viikunoita pizzan päälle suolaisen parmankinkun kaveriksi tai tee kuivatuista viikunoista kastike porsaanlihan kaveriksi.

Paahdetut tuoreet viikunat koristavat myös kinkun tarjoiluastian ja maistuvat hyvälle.

Lue myös Anna.fi: Jouluisen salaatin höystävät viikunat, granaattiomenan siemenet tai juurekset – kokeile näitä raikkaita ideoita joulupöytään

Viikunahillo maistuu juustojen kera tai joulutortun täytteenä 

Kuivatuista viikunoista voi keittää myös hilloa, joka sopii esimerkiksi joulutorttujen täytteeksi. Viikunasta tehty maukas hillo sopii myös juustojen kera ja on kerrassaan kielen mennessään vievä herkku. Perinteisesti viikunahillo kitetään kuivatuista viikunoista, mutta jos tuoreita viikunoita jää yli tai ne ovat jo hieman ylikypsiä, keitä hedelmät hilloksi.

Viikunasinappi kauniissa purkissa on maistuva jouluyllätys ja ihana vaihtoehto perinteiselle joulusinapille.

Piparkakut, sinihomejuusto ja portviinissä marinoidut kuivatut viikunat ovat vastustamaton herkku pikkujoulupöytään, maista vaikka!

Tuoreen viikunan voi syödä kuorineen

Tuore viikuna on pehmeä ja pullea sipulinmuotoinen hedelmä. Ohut ja väriltään tummaan taittava liila tai vihertävän ruskeaan vivahtava kuori kätkee sisäänäsä pehmeän, jopa hillomaisen sisuksen, jossa on runsasti rapsahtavia siemeniä.

Raaka viikuna on mauton, joten se kannattaa ehdottomasti syödä kypsänä. Kypsä viikuna tuntuu painettaessa vähän pehmeältä, mukavasti kypsynyt myös tahmealta. Parhaimmillaan ja makeimmillaan viikuna on, kun sen kuori on ohut ja kanta ikäänkuin tihkuu sokeria.

Viikunan  suutuntuma muistuttaa kiivin ja luumun yhdistelmää. Sen maku on happaman makea, mutta ei niin makea kuin kuivattujen tai puolikuivattujen viikunoiden. Viikunan kuori on hyvin ohut, joten hedelmän voi syödä kuorineen, mutta huuhdeltuna.

Ohuen kuoren vuoksi viikuna on erittäin herkkä eikä se kestä kolhuja, minkä vuoksi se pilaantuu herkästi. Viikunat on parasta kuljettaa kaupasta kotiin käsissä sen sijaan että niitä sulloisi ostoskassiin, sen verran herkkiä ne ovat.

Viikuna säilyy parhaiten viileässä eli jääkaapissa, mutta koska se on parhaimmillaan huoneenlämpöisenä, hedelmät kannattaa säilyttää pöydällä ja syödä pois mahdollisimman pian.

Viikunoiden paras sesonki on elo-lokakuussa, jolloin niitä tuodaan Suomeen Turkista, Kreikasta ja Italiasta. Syksyllä jos koskaan kannattaa kaupassa käydessään tarrata kiinni tuoreeseen viikunaan.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Viikuna on paljon muutakin kuin fiini koriste ja naposteltava – maista makeaa hedelmää salaateissa ja jälkkäreissä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.