pääsiäisen perinneruoat

Pääsiäisen perinneruoat – katso maukkaat klassikkoreseptit!

Pääsiäisen perinneruoat maistuvat kaikille. Kata juhlapöytään ihanimmat klassikkoherkut. Kokosimme parhaat ideat perinteikkääseem pääsiäismenuun. Valitse suosikkisi alku-, pää- ja jälkiruokiin.

Kevään odotetuin juhla on täynnä iloa ja värejä. Etenkin lapsille pääsiäinen virpomisineen on odotettu juhla. Huolimatta siitä, katatko juhlapöytääsi moderneja pääsiäisherkkuja tai klassiset pääsiäisen perinneruoat, parhaat ohjeet onnistumiseen löydät Kotiliesi.fi:stä.

Perinteisen pääsiäismenun alkuruoat

Perinteikkäässä pääsiäispöydässä aloitetaan paholaisen munilla. Keskeisesti pääsiäiseen kuuluvat kananmunat leikataan puolikkaiksi ja kruunataan maustetusta majoneesista sekä keltuaisesta tehdystä tahnasta.

Kananmunien kaverina alkupalaksi voi leipoa rapean parsapiirakan. Keväällä sesongissa oleva parsa tuo herkullisen maun kermaiseen piiraaseen, joka saa lisämakua myös parmesaanista.

Kevyen vaihtoehdon alkuruoaksi saat keltaisesta pääsiäiskeitosta. Tämä samettinen sosekeitto syntyy helposti suussasulavasta tuorejuustosta. Pirteä väri syntyy tuoreista kasviksista.

Lue myös: Kattausvinkkejä pääsiäispöytään

 

Pääsiäisen perinneruoat: parhaat pääruoat kautta aikojen

Pääsiäisen perinteinen pääruoka on lammas. Meheväksi kypsytetty lammaspaisti maustetaan kevyesti yrteillä ja valkosipulilla. Perinteisen lammaspaistin sijaan voi myös valmistaa herkullisen murean lammaspadan tomaattien kera. Lapsiperheelle sopivan vaihtoehdon saa lammaspyöryköistä, jotka maustetaan turkkilaiseen tapaan kanelilla, mintulla sekä korinteilla.

Lammasruoille mainion vaihtoehdon tarjoaa broileri. Isolle seurueelle sopiva kokonainen uunikana maistuu pirteän sitruksiselta. Pienemmälle väelle voi paistaa pienempiä kevätkananpoikia, jotka voidellaan itsetehdyllä rakuunavoilla.

Kalaruokien ystäville perinteinen pääsiäispöydän vaihtoehto on höyrytetty lohi, joka saa makua maustekuorrutuksesta.

 

Lisukkeet perinteikkäästi

Kevään lisukkeet ovat perinteisesti perunaa ja kasviksia eri muodoissa. Perunalohkot ja -siivut paahtuvat uunissa valkosipulin tai rosmariinin kera. Kermaperunoita muistuttava perunagratiini on ihanan juustoinen perunapaistos, jonka valmistus onnistuu myös kevyenä.

Perunoiden kaveriksi sopivat ihanan rouskuvat uunijuurekset mausteseoksella. Parsa ja purjo ovat mainio lisuke höyrytettyinä ja marinoituna yrttiöljyssä. Kevyenä lisukkeena toimii helppo ja perinteinen kaali-porkkanasalaatti.

 

Pääsiäisen perinneruoat: jälkiruokien klassikot

Pääsiäismenun kruunaavat perinteiset jälkiruoat ja leivonnaiset, jotka ovat varmasti pääsiäisen tutuimmat ja odotetuimmat ruokalajit. Suosituimmat jälkiruoat ovat uunissa pitkään hautunut perinteinen mämmi sekä rahkapohjainen makea pasha.

Tutuimpien jälkiruokien kaveriksi sopii ihanan raikas mango-juustokakku rapealla muropohjalla. Perinteinen rahkapiirakka saa pääsiäisen piristyksen aprikoosista. Pääsiäispulla eli baba on kuohkea perinnejälkiruoka. Pääsiäislotta syntyy hedelmäisestä kääretortusta ja hyytelötäytteestä. Lotan voi koristella kepeästi pääsiäismakeisilla kuten suklaamunilla ja pääsiäisrakeilla.

 

Katso myös Anna.fi: Kattausideoita Pääsiäiseen

Avainsanat

Keskustelu

Kiva kun laitoitte ohjeita nettiin. Täällä maalla evakossa koronasta on kiva ja aikaa katsella että mitähän tekisi pääsiäiseksi. Ja olipa kiva toi popcorneista rairuohoa. Kokeilen , kiitos.

Vielä perinteisempää olisi ottaa huomioon, että Suuri Pääsiäispaasto loppuu vasta Pääsiäisaamuun, kun ortodoksien kirkoista kaikuu Pääsiäistropari. Ankarimmat paaston pitäjät ovat nälkälakossa Pitkäperjantain, Niille, jotka eivät saa fyysisesti paastota ( = odottavat äidit,lapset,sairaat ja vanhukst ) kootaan ateriat kalasta ja muista sallituista aineksista. Meillä yleensä savustettiin iso lahna. Siitä jäi aina sen verran, että lauantain ateriaankin riitti. Emännillä oli silloin melkoinen uurastus: kaikki herkut: Piirakat, kulitsat babat ja kaikki muut piti saada aikaan. Lammaspaisti haudutettiin, jos siihen oli varaa. Ainakin karjalanpaistia saatiin. Sen urakastaan uupunut emäntä lykkäsi viimeiseksi vielä lämpimään leivinuuniin.
Saunan päälle oli hyvksyttyä ja kai aika yleisesti tapana laittautua nukkumaan pariksi tunniksi, jotta jaksettiin osallistua keskiyön juhlallisuuksiin ja niitä seuraavaan railakkaaseen herkutteluun. Kotiin tultua kellahdettiin tyytyväisinä nokosille. Kyläilyt ja muu juhlinta alkoi vasta iltapäivällä ja jatkui seuraavana päivänä,

Iso kiitos näistä perinteisistä resepteistä. Nämähän ovat suorastaan katoavaa kansanperinnettä tässä koko ajan hurjaa vauhtia muuttuvassa maailmassa. Ihan pääsiäisen tunnelma syntyy jo kuvia katselemalla. Ihanaa neuvoa myös nuorille miniöilleni näiden herkkujen valmistamista ja tietoa mistä näitä ohjeita saa.

Kommentoi juttua: Pääsiäisen perinneruoat – katso maukkaat klassikkoreseptit!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X