Ideoita ruoanlaittoon

Juustotarjotin on illanistujaisten hitti – näin kokoat täydellisen juustolautasen

Juustotarjotin on helppo jälkiruoka ja laiskan kokin paras ystävä. Yhdistämällä juustojen kanssa makeaa ja suolaista, rapeaa ja rouskuvaa, saat tarjottimesta helposti mielenkiintoisen ja näyttävän näköisen. Poimi vinkit juustotarjottimen kokoamiseen. Näillä ohjeilla teet vaikutuksen!

Juustotarjotin ei vaadi varsinaista valmistamista, mutta hieman ajatusta sen kokoamiseen kannattaa käyttää.

Lue myös: Vieraita tulossa ja et tiedä mitä tarjota? Tee takuuvarma juustoherkku, jonka valmistus ei voi mennä pieleen

Juustotarjotin on täydellinen tarjottava tilanteeseen kuin tilanteeseen. Olipa tarkoituksesi sitten tarjota jotain pientä naposteltavaa tai alkupalaa aterialle, jälkiruokaa tai pikkusyötävää illalliskutsuille, kauniisti koottu juustotarjotin on aina hyvä idea.

Juustotarjotin: juustojen valinta

Valitse juustotarjottimelle kolmesta viiteen eri tyyppistä ja voimakkuusasteeltaan eri asteista juustoa. Jos tarjolla on liian monta juustolajia, on vaikutelma helposti sekava.

Jos tarjoat juustoja pääruoan jälkeen jälkiruoaksi, varaa juustoja noin 100 grammaa henkilöä kohden. Jos tarjolla ei ole muuta syötävää, noin 200 grammaa juustoja on sopiva määrä.

Mielenkiintoinen juustotarjotin syntyy, kun kokoat sen väriltään, maultaan, muodoltaan ja koostumukseltaan erilaisista juustoista. Valitse voimakkaita ja miedompia, kovempia ja pehmeämpiä sekä tuttuja ja harvinaisempia juustoja.

Yhdistä tarjottimelle esimerkiksi yksi vahvan makuinen juusto, kuten cheddar, yksi pähkinäinen gouda-juusto, yksi kermainen valkohomejuusto sekä yksi raikkaampi vuohenjuusto. Tarjolla on syytä olla myös yksi kaikkien kaveri eli pehmeä ja miedon makuinen tuorejuusto siltä varalta, että joku vieraistasi ei ole yhtä kokeilunhaluinen kuin sinä.

Yllättäviä keskusteluja ja makuelämyksiä syntyy erityisesti silloin, kun valitset tarjolle suosikkijuustojen lisäksi myös jonkin muille ennestään tuntemattoman juuston eli juustotarjottimen ”mustan hevosen”. Kysy neuvoa asiantuntevalta juustotiskin myyjältä, hän auttaa juustojen valinnassa mielellään.

Juustohyllystä löytyy laaja valikoima myös vegaanisia ”juustoja”, jotka sopivat paitsi ruoanlaittoon ja leivän päälle, myös juustotarjottimelle. Eritysesti vegaaninen, cashewpähkinöistä valmistettu ”valkohomejuusto” on kerännyt kehuja myös ei-vegaanien keskuudessa. 

Vegaanisia ”juustoja” voi tehdä myös itse. Kokeile esimerkiksi vegaanista ricottaa.

Lue myös Anna.fi: Parhaat makuparit home- ja herkuttelujuustoille – uskomaton yhdistelmä: sinihomejuustoa ja lakritsia!

Juustotarjotin: näin kokoat juustotarjottimen

Ota juustot huomeenlämpöön tuntia tai paria ennen tarjoilua. Lämpö tuo maut paremmin esiin ja tekee juustoista pehmeästi leikkaantuvia. Varaa jokaiselle juustolle oma veitsi tai leikkuri, jotta maut eivät sekoitu keskenään.

Ole luova, kun asettelet juustoja tarjottimelle. Käytä kiinnostavia pintoja ja värejä. Puinen leikkuulauta sopii erinomaisesti talvisiin juhliin ja tumma pohja puolestaan tuo hienoa kontrastia vaaleille juustoille.

Valitse riittävän iso tarjotin, lautanen tai leikkuulauta. Asettele juustot esimerkiksi järjestyksessä miedoimmasta vahvimpaan tai kokoa juustoista näyttävä juustotorni tai hauska juustokranssi, josta on helppo poimia suuhun pientä naposteltavaa.

Laita hillot tarjolle erilaisiin pieniin kulhoihin ja asettele kulhot ympäri tarjotinta. Leikkaa hedelmät ohuiksi siivuiksi ja asettele ne viuhkoiksi. Viinirypäleistä voi irrottaa pieniä ryppäitä eri puolille tarjotinta ja viimeistellä kokonaisuuden tuoreilla yrteillä, kuten näyttävän näköisillä tuoreilla rosmariinin oksilla.

Mitä juustojen makupariksi? 

Useimmat juustot ovat vahvan makuisia, joten ne kaipaavat parikseen erityisesti suuta neutralisoivia makuja. Leipäsiivut ja suolaiset keksit ovat hyviä paitsi neutralisoimaan suun vahvojen makujen välillä, myös käteviä juustojen syömiseen. Aseta tarjolle erilaisia leipiä: pehmeää, kovaa, hapanta, maustettua, makeaa, tummaa ja vaaleaa.

Usein juustojen kanssa tarjotaan myös jotain makeaa. Kuivatut sekä tuoreet hedelmät, marjat ja hillot sekä hunaja ovat yleisiä juustojen kanssa nautittavia lisukkeita. 

Hedelmistä kannattaa valita erityisesti makeita ja vähähappoisia lajikkeita, jotka tasapainottavat juustojen suolaisuutta. Talviselle juustotarjottimelle sopivat erityisesti viinirypäleet, päärynät, taatelit, viikunat ja persimonit sekä niistä valmistetut hillot, chutneyt ja kompotit.

Hillot sopivat erinomaisesti kovien ja puolikovien juustojen kanssa. Esimerkiksi viikunahillo on ihanaa espanjalaisen manchegon kanssa ja briejuuston pariksi passaa erityisesti hapankirsikkahillo. Hyviä hilloja löytyy kaupoista valmiina, mutta itse tehty hillo tuo tarjottimelle upean vau-elämyksen.

Joulun aikaan tarjolla kannattaa olla myös piparkakkuja, jotka ovat erityisesti aromikkaiden sinihomejuustojen kanssa lyömättömiä.

Kata juustotarjottimelle lisäksi jotain rapsakkaa rouskuteltavaa: pähkinöitä, hapankorppuja, leipätikkuja eli grissinejä, siemennäkkäriä sekä itse tehtyjä suolaisia keksejä.

Jos juustotarjotin on tarkoitettu naposteluun tai yöpalaksi, kannattaa tarjolla olla myös jotain pientä suolaista syötävää, kuten varrellisia kapriksia, oliiveja, leikkeleitä tai kinkkuun käärittyjä melonisiivuja. 

Yhdistelemällä erilaisten juustojen kanssa suolaista, makeaa sekä rapeaa syntyy maukas ja monipuolinen juustotarjotin.

Mitä juomaksi juustojen kanssa?

Usein juustot tarjotaan viinien kanssa. Jos tarjoat juustot pääruoan jälkeen, lasiin voi kaataa samaa punaviiniä, jota nautittiin pääruoan kanssa tai samaa makeaa valkoviiniä, jota tarjoat jälkiruoan kanssa. 

Aterian päätteeksi voi juustojen kanssa testata myös muita jälkiruokaviinejä. Portviini, sauternes, muscat ja sherry ovat kaikki hyviä kumppaneita juustoille.

Juoman ja juustojen yhdistämisestä ei kannata ottaa stressiä, sillä juustojen seuraan sopivat hyvin erilaiset juomat. Esimerkksi iIllanistujaisissa juustojen kanssa maistuvat myös hyvät oluet ja joulun aikaan glögi.

Lue myös: Olut ja juusto sopivat hyvin yhteen – kokeile viinin sijaan olutta kolmen herkullisen juuston makuparina 

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Juustotarjotin on illanistujaisten hitti – näin kokoat täydellisen juustolautasen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.